Sveriges kastlösa?


Det kostar skjortan att få något gjort under jul och nyårshelgen. Men inte för tidningarna.
Och inte ens mitt i natten
Bolagen och facket vill tydligen göra tidningsbuden till någonslags variant av Sveriges kastlösa, det som gäller andra gäller inte för tidningsbud. Då räknas det inte som en uppoffring som för andra arbetare. 
De flesta bud  får ett tillägg på mellan 100 och 200 kronor sammanlagt för hela arbetstiden under jul och nyårsafton. På andra arbetsplatser gäller helg- eller storhelgs-OB som ger helt andra summor. Ändå vet man mycket väl att tidningsbuden arbetar mycket intensivt och ofta i ute i kyla och snö under den här helgen.

Almanackan är heller inte på tidningsbudens sida just nu. Det blir en kortkort jul och nyårshelg för alla sexdagarsbud. Den ledighet som alla längtar efter halveras när två tidningsfria dar är placerade på en söndag; juldagen och nyårsdagen.
Eftersom tidningbud jobbar så många nätter under året så märks varje extra ledighet så mycket mer. Få andra grupper i Sverige har ett så pressat schema med sex nätters arbete varje vecka utan att få någon kompensation.
I år återstår bara annandag jul och trettondagen som de enda extra lediga dagarna under hela helgen.
Inte heller nästa år 2012-13  blir så bra som det borde. Julafton på en söndag skulle gett tre dagars julledighet, därefter två dagar vid nyår och en ledig helg vid trettondagen. Men så blir det inte. Eftersom det är skottår nästa år kommer julafton på en måndag. Och trettondagen flyttar fram till en söndag.


7 kommentarer:

 1. Transport säger ju att ob,et är inräknat lönen.om man tjänar 129 i timmen och jul-OB är 128 då är den avtalsenliga riktiga lönen 1 kr i timmen.Räknar jag rätt?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen sjukt. Men artikelskrivaren har glömt hur jädrans pissigt det blir för alla de som tagit på sig en söndagsrunda dessutom (för att lönen ska klara en extra räkning). Inträffar 13-dagen på en söndag så brukar utkommer tidningarna som om det vore en vanlig söndag. Man pissar alltså på den helgdagen.

  SvaraRadera
 3. Förr jobbade jag söndagar, då locka dom en med högre lön på söndan, fy fan jag tror dom vill ta livet av buden, då sov man inte en enda natt

  SvaraRadera
 4. Därför som jag sjukskriver mig jul- och nyårsafton :)

  SvaraRadera
 5. i verkligheten betalar vi för att arbeta. vi sätter in pengar till bolagen istället för tvärtom.eftersom det vi får inte ens är ett ob.

  SvaraRadera
 6. arbetar läkarepå storhelg på storhelg utgår ett extra tillägg på 8.000 om dagen

  SvaraRadera