Ob-ersättning

Protokollsanmärkning till tidningsbudens avtal april 2011
Ob-tillägg inkluderades i lönen i
kollektivavtalsförhandlingarna 1975. Det
nuvarande särskilda ob-tillägget får inte jämföras med ob-tilläggen på transportarbetareförbundets andra avtalsområden eller arbetsmarknaden i övrigt.
Var gömmer sig tidningsbudens OB-tillägg? Vilka timlöner är det som gäller när det inbakade ob-tillägget är borträknat?
Finns det något inbakat ob-tillägg eller är alltsamman ett raffinerat skojeri? Hur har det inbakade ob-tillägget beräknats under tiden med tabellackord.
Det handlar om miljardbelopp.
Det kallas obekvämlighetstillägg. Tidningsbud.blogspot kommer att 2012 kräva svar på frågorna fastän de kommer att upplevas som just obekväma.
Och vi vill aldrig mer se något avtal med diffusa obestämda ob-ersättningar för tidningsbuden. I nästa avtal vill vi just se ett OB som alldeles precis tål att jämföras med arbetsmarknaden i övrigt och är anpassat efter det som arbetet innebär: nämligen mycket stor obekvämlighet.
Nästa OB- inlägg: LO-förbunden säger; OB får aldrig inkluderas i månadslönen.


5 kommentarer:

 1. det finns skillnader i lön på dag och nattjobb - du får väl själv räkna för sjutton

  SvaraRadera
 2. OB-tillägget borde tas bort helt eftersom tillägget avser obekvämt arbete relativt normal arbetstid. Vi tidningsbud får ju OB när vi jobbar under normal arbetsid vilket vi inte ska ha tycker jag. Däremot ska naturligtvis ordinarie timlön höjas rejält eftersom vår normalarbetstid är förlagd under sådan tid vi inte är biologiskt betingade att utföra fysiskt tungt arbete vilket är vetenskapligt fastslaget.

  SvaraRadera
 3. OB-tillägget avser obekvämt arbete relaterat till hela arbetsmarknaden - i annat fall skulle man fritt kunna laborera med nattarbetares löner genom att t.ex. påstå att de endast arbetar på natten

  SvaraRadera
 4. varför ska man tillåta att de fifflar bort ob ersättningen - vi har varit för snälla och blivit lurade det är hela saken

  SvaraRadera
 5. Även om det skulle vara inkluderat som dom säger så är det ju löjligt, det ser man om man som jag har ett annat ob-jobb åxå, där har jag 220 kr/tim när jag jobbar lördag dag

  SvaraRadera