Tidningsbuden delar ut Arbetet

Danska Fagbladet gick över till Bladkompagniet.
I början av 2012 byter LO-tidningen namn till Arbetet och går också över till tidningsbudsutdelning
Tidningsbuden skall gå hem till alla funktionärer i facket en natt i veckan och leverera Arbetet, som är det nya namnet på LO-tidningen.
Upplagan är ca. 60 000 och det kommer inte att märkas alls på lönespecifikationen.
Fackfunktionärerna ska börja få sin tidning hemburen av tidningsbuden bara några månader efter att ett avtal trätt i kraft som innebär att den tidigare betalningen för veckotidningarna avskaffas.


Bolagen låter den gå in i utdelningen utan någon tidsökning eller menar att den faller inom den s.k. gratiskvarten, 15 minuters dagligt övertidsarbete utan lön. Fackföreningarnas egen tidning riskerar alltså att bli utdelad genom organiserat gratisarbete.

När det danska Fagbladet i somras gick över från utdelning av posten till Köpenhamns motsvarighet till Premo, Bladkompagniet, så blev det ett ramaskri  i Köpenhamn. Fackföreningens tidning skulle delas ut med den ökända tidningsdistributionen - där man gör allt för att lura arbetarna.Nu har fackföreningen i Danmark försökt vända på perspektivet. 
"En enastående chance", säger man och menar att man skall gå in och försöka röja i en av de smutsigaste branscher som finns i Skandinavien. Man menar också att lönerna har höjts i Danmark efter strejken 2002 och grundlönen ligger i dag på ca. 170 svenska kronor. Man har också fått en inskriven rätt till uppvärmda lokaler, tillgång till skåp och omklädningsrum finns i arbetsmiljölagen. 
Men på många håll kringgår man alla regler och lurar utdelarna till att arbeta under sämre förhållanden.
Ett resultat av debatten kring utdelningen av Fagbladet är att man nu har tillsatt en kommité med danska Transports ordförande Jan Villadsen i spetsen som skall gå in och detaljgranska hur Bladkompaniet lurar tidningsbuden.
Kommer svenska LO att följa det danska exemplet?
Nu vill vi bl.a. se en redovisning på hur mycket LO betalar till MTD och hur mycket av detta som betalas ut i lön till tidningsbuden. 

2 kommentarer:

  1. jaha, så det var en annan syn på varför det är så bra med kollektivavtal....

    SvaraRadera
  2. LO fick förstås ett kanonpris och en lapp där det stod TACK FÖR SENAST

    SvaraRadera