Protesterna mot avtalet

Facebookgruppen som protesterar mot avtalet spränger nu 100-vallen. Allt fler ansluter sig till protesterna på Facebook mot det senaste tidningsbudsavtalet och gruppen har nu 99 medlemmar efter att bara ha funnits i några veckor.


Om man jämför med hela Transportarbetareförbundets officiella facebooksida så har den bara 75 "gilla-markeringar". Dessutom måste man tänka på att många tidningsbud inte använder facebook.
En av de saker som många reagerar över är att övertid ofta förvandlas till gratisarbete.
Förseningar i tryckeriet, dåligt väder, tunga tidningar, det finns en uppsjö av anledningar till varför tidningsbudens rundor blir försenade.

Idag räcker ofta inte den fastslagna tiden till på långa vägar och när det inte finns några rutiner eller fasta bestämmelser för hur övertiden skall regleras, så slutar det med ett omfattande gratisarbete.
I det nya avtalet har tidningsbudens ställning försvagats ännu mer, eftersom väntetidersättningen har tagits bort och det finns en märklig paragraf om 15 minuter gratis övertid.
Om tidsåtgången för arbetet överskrider den för dagen schemalagda tiden med lägst 15 minuter betalas ersättning därefter med 1,5 x timlönen.
Många reagerar också över att det finns en obetald jourtjänsttid varje dag efter den ordinarie tiden. Och för vissa bud kan den t.o.m. vara längre än den betalda arbetstiden.
För distributör som inställt sig för tjänstgöring under perioden från och med kl 00.00. till och med kl 05.00, upphör dock arbetsskyldigheten senast kl 07.30 vardagar samt kl 08.30 lördag, söndag och helgdag.

14 kommentarer:

 1. Det finns inget "gratisarbete" i det nya avtalet. Sluta gnäll och kräv era arbetsgivare på extratid om så behövs. Vad gäller jourtiden så är det ju märkligt att detta upprör då det tidigare avtalet inte hade någon begränsning överhuvudtaget. Då gällde en absolut arbetsskyldighet tills distriktet blev klart oavsett om det så tog till kl.9.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läss avtalet igen! Det finns dold gratisarbete - jag menar ändringar i budboken, lastning av bilen, återkörning till filialen och framför allt - försening av tidningarna fråm tryckeriet. Ganska ofta kommer DN kl. 02.12

   Radera
  2. "Distributör ska infinna sig till i förväg bestämd avlämningsplats för tjänstgöring" står det i avtalet vilket betyder att din tjänstgöring som tidningsbud påbörjas när du infinner dig till din i förväg bestämda avlämningsplats. Almega hävdar dessutom i sin tolkning av avtalet att såväl förberedelse som avslutningsarbete är betald tjänstgöringstid.

   Vad gäller förseningar ska du begära extratid för den extra tidsåtgången om inget annat avtalats lokalt. Om du har en inställelsetid 01.30 och en sluttid 06.00 och tidningarna ganska ofta kommer 02.12 så är det således meningen att du själv ska meddela arbetsledningen att arbetet pga förseningen inte kunde slutföras förän 06.40-06.50-07.00, beroende på ditt arbetstempo och hur mycket du pratat med din arbetsledning under arbetets gång, samt erhålla ersättning i form av extratid för den faktiska tidsåtgången reducerat med 15 minuter. Allt enligt kollektivavtal och arbetsgivarorganisationen Almegas egna tolkning av densamma.

   Radera
  3. En tjomme som är med i facket hävdade alldelis beatämt att man måste skilja på ínre´och yttre.Om det är får mycket tidningar och det blir försent menade han får de inte dra bort en kvart om det är typ sent och dåligt väder är det yttre och då får dom dra. De flesta tittade konstigt...jaha..yttre inre

   Radera
  4. Tycker fokus på den där jävla kvarten överlag är för stor. Mycket bättre då att koncentrera sig på få till fungerande rutiner för beviljande av extrtid överhuvudtaget. Så här är det grovt med den där kvarten!

   1. Extratid 1 utbetalas för allt i förväg beordrat arbete som arbetsledningen kan förutse och planera för. Facket kallar det "inre" tjänst.

   2. Extratid 2 utbetalas för oförutsett arbete som arbetsledningen inte har planerat för. S.k "yttre" tjänst.

   Förseningar från tryckeriet har arbetsledningen inte planerat för och därför utgår extratid 2. Om facket vill att förseningar från tryckeriet ska klassas som "inre" så är det nåt dom får ta strid för.

   Radera
 2. När det gällde förseningar kunde man gå hem efter en och en halv timmes väntan med full betalning med det gamla avtalet + att man för det mesta fick automatiskt utbetalt väntetidsersättning

  SvaraRadera
 3. Man ska inte behöva ligga i som en jävel för att få ut sin lön. det här håller inte, transport

  SvaraRadera
 4. Ja, men de 90 minuter gällde bara förseningar innan budbilen kom med dina tidningar från tryckeriet, inte förseningar pga dåligt väder. Då kunde du inte bara säga: jag slutar 07.30.

  SvaraRadera
 5. En fackgubbe här sa. Vi ska satsa på stämpelklockor annars kan vi alrig få ut lönen, men själv vet jag inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämpelklockor kan vara en sista utväg om det inte går att komma till tals med sin arbetsledning på annat sätt. Jag förslår dock att inleda en intensiv skriftväxlig som man sparar och som man i värsta fall avslutar med - " Nu har jag skrivit brev till dig, budchef NN, för femte gången angående ej utbetald extratid varav de tre senaste efter misslyckade försök att nå nattförman. Du har inte svarat eller ens bekräftat att du fått dessa skriftliga klagomål och lön för inrapporterad extratid har heller inte utbetalats. Jag kommer därför avbryta distributionen nästa gång sluttiden går ut om inga andra besked ges som respons på denna skrivelse eller av nattförman vid aktuellt tillfälle."

   Om brevet skickas rekommenderat så ska det mycket till för att AG ska få igenom en uppsägning/avsked pga arbetsvägran. Kämpa på och försök håll en sansad ton även om ni är förbannade.

   Radera
 6. Tycker det verkar lite fel att var och en ska ta striden för sig. Det bästa vore en avtalslösning här Ingen verkar veta riktigt vad avtalet innebär Vad man kom överrens om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inga avtalslösningar mot en illasinnad, inkompetent och godtyckligt agerande arbetsledning. Varje bud måste ta fajten själv om inte Transport vill besvära sig, vilket dom är för fega och bekväma för. Om du inte vill ta striden själv får du finna dig i att bli behandlad som en liten lort eller säga upp dig.

   Radera
 7. Tidningsbud.Läs föregående kommentaren,kan bara instämma,2001 fick jag efter många påtryckningar mitt distrikt omräknat vilket innebar en löneökning på 2.600 i månaden.Det delade jag sedan fram till en förändring 2008. Utan denna ökning hade jag förlorat säkert en kvarts miljon kronor på denna tid!!!!

  SvaraRadera
 8. et behövs nytt blod i facket,Ställ upp och gör er röst hörd där.Gå mangrant på möterna.Ställ Frågor.Gå kurser och lär er om facket.Sitt inte bara vid datorn.Det leder ingen stans,Upp på barrikaderna

  SvaraRadera