Dålig postlådemiljö
13 mars 2012
Håll fritt framför lådan, det är en stående uppmaning från tidningsbuden till landets villaägare.


De får tidningen levererad mitt i natten men ändå går en del villaägare ut dagen innan soptunnorna skall tömmas och drar fram dem så att de blockerar postlådan.
Andra parkerar bilen framför lådan, trots att de måste inse att om att alla följde deras exempel skulle tidningsutdelning vara närmast ogenomförbar. 
Att ha en skridskobana eller snödriva framför lådan, där någon skall komma mitt i natten, är inte heller någon hit. Dålig snöröjning och sandning blir allt mer vanlig.

I en insändare i Östersundsposten tar ett tidningsbud upp problematiken med blockerade lådor och dålig miljö. Skulle man acceptera samma sak på ett kontor?
Utanför står ett bord i vägen. Du tar dig förbi rent praktiskt, och bordet står där därför att någon annan ska komma förbi och hämta det lite senare på dagen – men du måste kränga dig förbi det. 
En stund senare ska du till ett annat rum, där ett annat bord står utanför, så du måste ännu en gång kränga dig förbi. För du måste in i rummet.
På vissa håll har tidningsbuden en långvarig konflikt med villaägare som totalt struntar i sin brevlådemiljö. Ibland leder det till att tidningen hamnar på marken, på motorhuven eller i en snödriva.
Bolagen håller en låg profil i frågan för att inte stöta sig med abonnenterna, men på några ställen har man  tryckt upp lappar som kan lämnas i lådorna. 
Klagomål på att tidningsbuden är sena eller gör något fel, är vanligt förekommande, bl.a. på facebook, men motsatsen ser vi sällan något av. 

13 kommentarer:

 1. Jag tycker inte att blockerade lådor är ett stort problem. Jag skiter i att lämna en lapp, lägger bara tidningen på marken, på deras bils vindruta, på cykeln eller vad det nu kan vara som blockerar. Vissa lär sig utav sina misstag och ordnar saken..men det som irriterar mest är folk som parkerar sin bil så nära som möjligt sin brevlåda utan att egentligen blockera den så att man måste gå av eftersom det inte går att komma fram med bilen utan att köra in i deras bil. Man vet ju att de gör detta med flit bara för att jävlas. Jävla villa ägare haha.

  SvaraRadera
 2. Ett annat relaterat problem är en dysfunktionell brevlåda - och abonnenter som trots det kräver en torr tidning. Det är inte mitt jobb att fixa en låda med lös lucka!

  /Loose Canon

  SvaraRadera
 3. Ett annat problem är trälock som fryser fast. Om man sparkar upp dem så brukar hela locket fara iväg. Kanske inte så populärt. Ett annat problem är att en del stora lådor är så smala att tidningen fastnar upptill och de tror att de inte fått någon

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig sparkat sönder en låda men jag känner igen problemet. Lådor av metall där luckan fryser fast när gångjärnen är utvändiga eller det inte finns nåt att ta tag i så att man kan öppna. I det senare fallet är det bara att drämma till lådan så luckan lossnar eller ta i om man lyckas med naglarna och i bästa fall fingrarna under nån kant på sidan.

  SvaraRadera
 5. Samtliga problem åtgärdas genom att begära extratid med namngivande av problemadresserna. Mer kan och ska inte vi tidningsbud göra. Om/När AG medvetandegjorts om problemadresserna är det upp till AG hur denne vill göra. Åtgärda problemen genom att påtala det olämpliga/oönskade prenumerantbeteendet, ge mig som tidningsbud frihet att slippa distribuera lådorna eller betala mig extratid för det tidsödande extraarbetet.

  SvaraRadera
 6. Extratid? Vad hände med gratiskvarten? Eller glömde du bort det i din tanklöshet?

  /Loose Cannon

  SvaraRadera
 7. Ja,gratiskvarten är en riktig goding för chefen
  Nu när de börjar tidsmäta med datorprogram - vad händer då - då blir alla lådor perfekta i deras värld antar jag

  SvaraRadera
 8. "Gratiskvarten" är ett problem som endast finns i gnälliga bortskämda tidningsbudshuven. För er som ständigt har problem att hinna med under ordinarie arbetstid och dessutom har massa problemadresser föreslår jag drar ner på tempot ytterligare ett snäpp så sätts bufferttiden ur spel. Och ni kan ta betalt för problemadresserna fullt ut. Sluta stressjobba och börja ta betalt helt enkelt.

  SvaraRadera
 9. Skicka ett vykort när du är framme i Verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Du menar att i verkligheten går det inte att ta det lugnt som tidningsbud. Intressant. Utveckla gärna! Jag menar att tidningsbud som jobbar hårt för att hinna med sitt distrikt under ordinarie arbetstid ska söka efter objektiva kriterier för att få ut extratid och då är problemadresser nåt bra som man kan åberopa. Sluta gnäll och börja ta fajten med din AG. Det har jag gjort.

  SvaraRadera
 11. Vad jag menar är att det inte finns tillräckligt många jobbiga lådor för att komma upp i en kvart på min runda. Och jag stressar inte. Vem har talat om det för dig?

  SvaraRadera
 12. Bortskämda tidningsbudshuven....alla vi som sitter och räknar på om det ska gå ihop sig i månaden med vår lilla lön och får räkna bort en kvart var och varannan dag hela vintern, visst....det va nån som bad om ett vykort när du hittar fram till verkligheten

  SvaraRadera
 13. Jodå. Det är mycket bäbisgnäll bland bortskämda tidningsbud. Du som jobbar lugnt tex har ju inga problem alls men ändå gnäller du över nån "gratiskvart" som bara finns i ditt huvud.

  Jag lever i verkligheten och vänder mig till bud som jobbar hårt för att hinna med sitt distrikt samt har några problemadresser. Sänk tempot och kräv extratid med stöd av dessa är mitt välmenande råd.

  SvaraRadera