Tidningsbärarnas mörkläggning







I TB:s område i Skåne, Blekinge och Kronoberg är det lungt och fredligt, och där skadar sig aldrig tidningsbuden och nästan aldrig blir de utsatta för hot och våld. 
20 mars 2012
Transportarbetarens reporter 
Johanna Kvarnsell skriver om
hot och våld mot tidningsbud och
avslöjar Tidningsbärarnas fusk
Det är den bild som myndigheterna får av hur det ser ut.  Tidningsbärarna anmälde bara tre händelser med hot och våld under hela fjolåret, medan det finns 60-talet i hela landet.
Men det handlar om mörkläggning. Trots många allvarliga händelser lämnar Tidningsbärarna nästan inga rapporter till myndigheterna. Det har inträffat många olika allvarliga händelser som inte rapporterats. Det är allt från misshandel och bilolyckor till tidningsbud som halkat och slagit sig.
Vi har tidigare skrivit om TB:s nonchalans med anmälningar till Arbetsmiljöverket.
Och nu har Transportarbetarens reporter Johanna Kvarnsell gjort en mer ingående granskning och ställt frågor till företaget, där de bara kan bekräfta att de slarvar med arbetsmiljöarbetet. 
Det är olagligt att inte anmäla allvarliga händelser, företagen riskerar att få böta mellan 10-25.000 för varje tillfälle som inte har anmälts. Och dessutom kan den som är arbetsmiljöansvarig åtalas för arbetsmiljöbrott.
Jan Miörner, som leder arbetsmiljökurser, menar att han informerat ingående om reglerna på de kurser som hålls på hotell runt om i landet. Han framhåller också att företaget skall göra en intern undersökning för att förhindra att olyckor och tillbud upprepas.
I nästa nummer av Transportarbetarens papperstidning, som utkommer 1:a april, blir det ett större reportage om hot och våld mot tidningsbud.

Kommentarer

Anonym sa…
Kan intyga av egen erfarenhet att påståendena i den här artikeln mycket väl kan vara en helt korrekt beskrivning av hur det är i verkligheten.

Det är så illa så att den anställde på egen hand måste göra en amälan om det ska komma in någon.
TB har tydligen igår börjat lämna i anmälningar för händelser från förra året - men det lär ju inte hjälpa mycket - det skall ju lämnas in omgående
Anonym sa…
Kan säga att i Sydskåne har det inträffat fler hot- och våldincidenter än de tre som rapporterats till myndigheter under fjolåret.

Gissning skulle vara att det rapporteras inte för att man ska slippa lägga pengar på säkerhetsåtgärder. Man skröt ju i tidningsbäraren (tidningen) i vintras med att det var så pass få olyckor och brott mot tidningsbuden att man inte behövde vidta åtgärder. Inte så konstigt om de inte rapporteras in utan stannar vid de nattliga arbetsledarna.