Nästan bara anställda i styrelsen


 

I Transport är det fem år mellan kongresserna och däremellan fattas de tunga besluten av förbundsstyrelsen, som enligt stadgarna skall representera så många yrken som möjligt.

Nu visar det sig att i stort sett hela förbundsstyrelsen består av anställda funktionärer.

14 lokala ombudsmän i Transport ifrågasätter funktionärsväldet på
förbundet i en debattartikel i Transportarbetaren
Stadgarna i Transport säger att i förbundsstyrelsen skall det ingå så många yrken som möjligt. Men verkligheten är en helt annan. Nästan alla i styrelsen har en och samma arbetsgivare; Svenska Transportarbetareförbundet. Majoriteten har samma yrke; ombudsman på Transport. De är själva med om att fastställa sin egen lön och ge sig själva förmåner.

I de flesta fackförbund vill man åtminstone ge sken av att det finns vanliga arbetare i förbundsstyrelsen. IF Metall har t.ex. 13 medlemmar i styrelsen som man skriver "är ute i produktionen". (Det är dock osäkert hur många som verkligen jobbar som vanligt och hur många som fått speciella kontorstjänster av företagen p.g.a. sin fackliga ställning). Men i Transport kan man inte skryta med att ha några vanliga arbetare i styrelsen.
Förutom de fyra tunga namnen från förbundskontoret är styrelsen fullproppad med lokala ombudsmän. En eller högst två i hela styrelsen har sin lön från annat håll än från förbundet.
Nu har t.o.m. många av kollegorna fått nog. 
I en debattartikel i Transportarbetaren skriver 14 lokala ombudsmän:  "Det är viktigt att det finns även ombudsmän i förbundsstyrelsen. Men när den stora majoriteten av styrelsen består av ombudsmän anser vi detta vara ett problem. Det finns en motsats i att vara med och ta beslut om förbundets framtid när du själv är anställd av Svenska Transportarbetareförbundet och förbundet är din arbetsgivare."
Man  avslutar med en förhoppning om att man på kongressen på sensommaren i år skall välja en styrelse som är representativ för förbundet och stämmer överrens med de intentioner som finns i stadgarna.
Samma sak inträffade med tidningsbudens förhandlingsdelegation. När Matts Haglund presenterade delegationen skrev han tidningsbud eller f.d. tidningsbud på en stor majoritet av deltagarna. Tittar vi närmre på hur det ser ut idag, så är det en enda person som var med i tidningsbudens förhandlingsdelegation 2010/11 som har en vanlig tidningsbudsanställning. 

Kommentarer

Anonym sa…
Kommer aldrig bli någon ändring i den syjuntan
Anonym sa…
I avdelning fem i Stockholm så är majoriteten av kongressombuden anställda. Av de nominerade så skickas 100% av de anställda nominerade till kongressen, men bara några stycken av de so var nominerade som inte är anställda.

Nu skall en anställd "organisatör" väljas till ny avdelningsordförande. Det är redan bestämt och omröstningarna är bara dimmridåer. Det finns en annan kandidat, men olika anställda och ombudsmän har baktalat honom bland repskapsledamöter, och det är redan avgjort. Det var avgjort redan innan första nomineringen gjordes.

Av de nominerade till styrelse, förbundsråd, etc. finns det olika anställda nominerade till alla poster, och tror någon på fullt allvar att inte samtliga anställda kommer att bli vala till samtliga poster på nästa årsmöte? Att någon ideellt vald person eller ens någon förtroendevald person som kommer med medlemmarnas förtroende kommer att bli vald på en enda post? Till och med fanbäraren kommer att vara en anställd efter årsmötet.


"Lustigt" nog så kommer hälften av de anställda - inklusive den gamle ordförande och nästa ordförande från samma lilla klubb från början.

Korruptionen slutar inte vid förbundsstyrelsen. Är det inte kanslistyre i din avdelning nu, så komemr det nog snart i alla fall. Avdelning fem är redan förlorad för medlemmarna.
Anonym sa…

eftersom samtliga ombudsmän och anställda på avdelning 5 - som är den största avdelningen - kommer att åka på kongressen med rösträtt så kan ni ju gissa om de tänker välja in någon som inte är ombudsman eller anställd i förbundsstyrelsen.