Transportarbetaren om hot och våld


               30 mars 2012
Över tre sidor skriver tidningen Transportarbetaren i senaste numret om hot och våld mot tidningsbud under förra året. Men den mest omskakande och dramatiska händelsen under förra året tas inte upp.


Otryggheten ute i natten
ökar hela tiden, skriver 
Transportarbetaren
En del av granskningen borde rimligtvis handlat om det brutala överfallet  i Västerås i juli, där två rasister, troligen inspirerade av Utöya-morden, var nära att avsluta livet för ett ungt tidningsbud från Indien. Men av någon anledning väljer Transportarbetaren att bara nämna händelsen i förbigående. Istället upptas stort  utrymme av tämligen intetsägande intervjuer av transportfunktionärerna Josef Végvári och Lars Jonasson, som berömmer sina respektive företag.


 Men Transportarbetarens reporter har också träffat ett tidningsbud i centrala Stockholm som blev utsatt för ett överfall på Kammakargatan i augusti,  där tre killar i 20-årsåldern slog och sparkade honom.
 - Men sedan slutade de och försvann lika plötsligt som de började, berättar han. Det var den första riktigt allvarliga händelsen under nio år som tidningsbud.
Han menar att han med åren blivit allt mer "streetsmart"  för att göra sin runda på säkrast möjliga sätt och undvika de farligaste situationerna. En mycket mer oskyldig incident var när en man en natt tog en bunt tidningar och började täcka över betonglejonen på Drottninggatan;
- Han sa att lejonen frös och att du är den enda jag skall prata med den här veckan.
Transportarbetaren har gjort ett slags schema över de olika bolagens agerande om hot och våld.
transport.se kan tidningen läsas i e-tidningsformat.

Kommentarer

Anonym sa…
Går inte att läsa senaste numret än på transportsidan, läggs nog ut på måndag
Anonym sa…
Kan tänka mig att man skiljer på arbetsrelaterade våldsincidenter och oprovocerat våld som kan drabba vem som helst som är ute om nätterna. Men om det är så tycker jag man från fackligt håll ska tänka om för tidningsbudens utsatthet under sitt ensamarbete nattetid är en del av jobbet.
Anonym sa…
Vi har ju ett serviceyrke - egentligen helt sjukt att någon ska gå på oss rent arbetsrelaterat. Märkligt samhälle
Anonym sa…
"Status" och det där...
Anonym sa…
Varför tas kommentarer bort? Är den här bloggen ägd utav bonniers eller?
Tog bort en kommentar här, var typ rasistisk
Anonym sa…
Bra gjort! Läste skiten innan den togs bort. Skönt med en fungerande moderering. Ger ett seriöst intryck.

Dra till "Flashback" ni som vill ordbajsa massa rasistsmörja för här är ni uppenbart inte välkomna! Och det är bra det.
Anonym sa…
Kan finnas arbetsrelaterat våld, typ förbannad abbonent. Ännu vanligare torde situationer med folk som vill ha tidning, ofta onyktra, vara. En tredje variant kan vara ungjävlar som följer efter och provacerar vilket ju inte är så jävla kul och kan få vilket tidningsbud som helst ur balans.
Anonym sa…
Den här sprayen ska man ha i fickan,
http://www.feelsafe.nu/product_info.php?cPath=35&products_id=156
och ett tjut larm också. Fast tjutlarmen ska man hålla långt från örat när man sätter igång för att inte få hörselskada, susningar efteråt
Anonym sa…
Bästa vapnet är knytnäven och en hacksax
Anonym sa…
Yosef Vegvari Avd 5
http://www.facebook.com/#!/groups/197253416969422/