Utredning om Svensk Morgondistribution

Tidningsbudet beskriver en mycket utsatt 
situation på Svensk Morgondistribution
16 mars 2012
Han var både fysikt och psykiskt i mycket dålig kondition, efter att ha utsatts för ett mordförsök under arbetstid. Ändå tvingades han färdigställa utdelningen och fick inget stöd av företaget. 


Det är en av de händelser som beskrivs i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen riktad mot Svensk Morgondistribution, enligt SN.24.se. Tidningsbudet beskriver trakasserier, övergrepp och rasism. Han har under fem år mobbats och kränkts på arbetsplatsen p.g.a sin utländska härkomst och dessutom vid en lång rad tillfällen.

Han har jobbat under ständigt hot om uppsägning. När han ringt för att sjukanmäla sig har chefen sagt att det inte går. När han velat anmäla vård av sjukt barn har han blivit nekad. Hans semesterperiod har regelbundet förändrats ändå fram till sista dagen.
Nu inleder DO en utredning om företaget med stöd av bl.a. diskrimineringslagen.


Tyvärr är det inte heller någon isolerad händelse. Vi har åtskilliga exempel på hur rasismen och nedvärderingen av tidningsbuden sprider sig från plats till plats.

8 kommentarer:

 1. Man blir mindre och mindre förvånad längre. Ibland önskar man att flera tusen utdelare vägrade jobba i en vecka. Fan vad det hade ställt till med för företagen. Fyfan. Hade nog lärt sig en läxa.

  SvaraRadera
 2. Det skulle va så gött så man skulle svimma, se alla storgubbar och fackbossar stå å vrida käften i TVn. En del abonenter skulle bli skogstokiga, andra skulle förstå

  SvaraRadera
 3. Högmålsbrott hahha

  SvaraRadera
 4. Jobbar själv för SMD och har en del utlänningar i budlokalen varje morgon men måste säga att hela historien låter jävligt osannolik. Skulle vara intressant veta var dessa kränkningar av ren inhuman karaktär sker. Jag gissar Sundsvall.

  SvaraRadera
 5. Inte förvånande alls. Här har vi de som sitter i fackstyrelsen som skriker om att man ska slå ihjäl alla muslimer

  SvaraRadera
 6. Det hela låter som en snyfthistoria. Nysvensken kan säkert inte svenska och fattar inte att man måste ha sjukintyg om man varit sjuk längre i en vecka och att hans semesterdagar är begränsade.

  SvaraRadera
 7. Vi är alla samma arbetare - vikket land man kommer från saknar betydelse för arbetare - det är överklassen som delat upp jorden för sina intressen, vi kan inte hålla på så. Det finns ingen utlänning, alla är precis samma arbetare.

  SvaraRadera
 8. Jamen nu handla det ju om en arbetare av "utländsk härkomst", enligt artikeln, varpå jag tycker det är helt ok att tala om utlänningar i sammanhanget.

  SvaraRadera