VD:n på Svensk Morgondistribution

Tidningsbudet berättar i sin 
anmälan att han uppmanades 
slutföra utdelningen efter 
ett mordförsök.


VD:n på SMD, som lämnar sin tjänst i maj och blir chef för ett transportföretag i Sundsvall, uppger att man inte ens talat med tidningsbudet om de arbetsförhållanden som råder på arbetsplatsen.
Tidningsbudet har lämnat in en DO-anmälan som innehåller många olika uppgifter om att han blivit utsatt för grov diskriminering och omfattande kränkningar.
Men nu visar det sig att SMD:s ledning överhuvudtaget inte talat med det berörda tidningsbudet. Man har endast diskuterat fallet med den regionala chefen och arbetsledaren.
Och situationen ser ut att vara allt mer ohållbar. Tidningsbudet vågar inte ens längre gå till sitt arbete.Företaget har lämnat in en s.k. paragraf 2- anmälan om det mordförsök som tidningsbudet utsattes för. I handlingarna skriver arbetsmiljöverket om åtgärder; "kolla upp omhändertagandet av distributören".
Men inte heller arbetsmiljöverket har haft någon kontakt med tidningsbudet, utan man har endast ringt till en chef (logistikchef) och ställt några frågor. Han uppger då att tidningsbudet, som var chockad, först togs om hand av ett vittne och därefter av områdeschefen, som, enligt logistikchefen, har följt upp hur den drabbade mår. Han bekräftar att tidningsbudet arbetade som vanligt påföljande arbetspass. Man avslutar utredningen med att konstatera att bolaget har rutiner för krishantering i samarbete med företaget FeelGood.
I sin anmälan beskriver tidningsbudet hur han uppmanades att slutföra utdelningen den aktuella natten och hur han flera gånger fått höra att om han sjukskriver sig en gång till får han sluta direkt. Samt att han många gånger jobbat trots att han varit sjuk. Vid andra tillfällen har områdeschefen, enligt anmälan, fällt omdömen i stil med "såna som du ska inte jobba".
I anmälan skriver han att det vid upprepade tillfällen påpekats att han inte befinner sig i hemlandet, utan bor i Sverige och skall leva och jobba som svenskarna gör. 
-När jag frågat om vad som menas har arbetsledaren på ett nedlåtande sätt sagt: 
- I andra länder jobbar man slarvigt.
Det har dock aldrig förekommit några sakliga anmärkningar angående mitt jobb, framhåller tidningsbudet.

7 kommentarer:

 1. Den här typen av företag kan man bara inte ha

  SvaraRadera
 2. Var är tidningsbudets arbetskamrater?
  Träd fram och ge ert stöd! Men så här är det i den här branchen. Finns ingen sammanhållning.

  SvaraRadera
 3. Haha vi bränner vårt ljus i båda ändarna och går vårt eget race.

  SvaraRadera
 4. Vi bör agera samfällt - ej bry oss om nation alitet eller åsikter,stå upp för vår rätt i samhället

  SvaraRadera
 5. Ska det ta sån jävla tid för DO att utreda vad som hänt här? SMD-ledningen har uppgett att dom tagit opp saken med den regionala budchefen så vad har sagts vid dessa möten? Förnekas eller bekräftas budets historia?

  SvaraRadera
 6. Man har tagit in nya uppgifter från båda parter flera gånger.

  En svårighet för tidningsbudet är att de samtal som budet refererar till har förts utan vittnen eller bara med en släkting till budchefen som vittne.
  Budchefen förnekar i stort sett allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det förstår man ju. Därför viktigt i såna här fall att föra konversationen skriftligt i så hög grad som möjligt och innan man tar till storsläggan att anmäla till DO eller stämma i domstol. Mobbare är oftast fegisar som kommit undan med det mesta i livet genom att lisma och ljuga när det börjar bränna till.

   Hotet om uppsägning när budet ville sjukskriva sig efter mordförsöket borde naturligtvis föranlett en omedelbar skriftlig respons om vad fan som menas och en begäran om förtydligande tack. Samt en bifogad, egenformulerad, sjukanmälan där psykosomatiska besvär pga inkompetent arbetsledning betonades.

   Tror nog att ett sådant agerande fått mobbarsvinet till budchef att gå igång ordentligt. Både skriftligt och muntligt och då hade han vart rökt.

   Radera