Svensk Direktreklam


            13 april 2012- Slavarbete, skandalföretag, barnarbete. Det är några av de omdömen som Svensk Direktreklam får.

Själva försöker de beskriva sin verksamhet så här:
"Svensk Direktreklam är ett expansivt medieföretag, inriktat på handelsutlösande konsumentmarknads-
föring".

Ja, tusentals utdelare jobbar varje vecka med att dela ut reklam för företaget Svensk Direktreklam på mycket dåliga ackord. Villkoren regleras av ett avtal med Transport. 
Vad nästan ingen av utdelarna vet om är att det finns en timlön, en minimilön som alla egentligen har rätt till.

Fullständig lönedumpning
Inom fackföreningsrörelsen framhåller man att med hjälp av de svenska kollektivavtalen råder det ingen lönedumpning eller orättfärdiga låglöner som i andra länder.
Men här skall vi visa hur det reklamdistributionsavtal som Transportarbetareförbundet skrivit under ger ungefär samma löneläge som gäller i öststaterna.
Svensk Direktreklam hemlighåller helt den del av avtalet som ger utdelarna rätt till en minimilön. Det som tillämpas är ackordslönen som är uppspaltad i fyra distriksnivåer. 
Det är lätt distrikt som ger 14,25 öre per utdelning, normaldistrikt som är 17,86 öre, svårt ger 21,50 öre och mycket svårt distrikt ger 25,15 öre per utdelning.
Utanpå  kommer ett vikttillägg som är 3,62 öre per 100 gram och på många håll måste man själv blada  reklamen innan utdelningen och då är ersättningen 3,49 öre styck fr.o.m. den tredje reklambilagan.
Den som delar ut till 300 hushåll i ett s.k. normaldisrikt har sådeles 300x17,86 öre i grundlön, alltså 53 kronor och 58 öre.
Till det tillkommer ett mindre vikttillägg och eventuell ersättning för ibladning. Och 13 % i semesterlön läggs på direkt.
Naturligtvis ger ett så här godtyckligt ackordssystem alla möjliga löner.
Men alla uppgifter visar att lönen normlat sett brukar hamna mellan 20-40 kronor timmen för de flesta som jobbar i ett tempo utan onormal stress och när förhållandena är goda. På vintern faller lönen ytterliggare neråt. Någon ersättning för regn, snö, halka eller liknande finns inte och inte heller för att utdelningen ofta sker under helgen. 
D.v.s. Transportarbetareförbundets avtal ger reklamutdelarna samma löner som är normalöner i t.ex. Lettland och Litauen.
Den hemliga minimilönen
Minimilönen är det ingen som känner till. Den skall utgöra ett slags alibi för parterna för att visa på att man inte är helt ohederlig. Men det lär bara vara någon promille av de 10.000 utdelarna som överhuvudtaget har sett avtalet.
Prestationslönen för behovsanställd distributör ska uppgå till motsvarande lägst 65 kronor per timme för en normalprestation, heter det i avtalet.  Har distributören fyllt 18 år är beloppet motsvarande 75 kronor per timme för en normalprestation. Beloppen inkluderar semesterlön/ersättning.Och vid oenighet avseende tidsåtgången ska gemensam tidmätning ske. För de som är över 20 finns en garanterad behovsanställning som har 85 kronor som minimilön.
Hur anställningsformen ser ut är heller inget som SDR går ut med, där heter det att behovanställd distributör kan efter eget gottfinnande vid varje särskilt tillfälle acceptera eller avvisa erbjudet arbete.
Huvudavtalet skrevs 2008 med Marcel Carlstedt som ansvarig från Transport. Det förlängdes sedan år 2011 med Matts Haglund som ny ansvarig.
Då ökades ackordslönen med ca. 50 öre per hundra utdelningar för normaldistriktet.

OBS: Avtalet finns här; Avtal SDR och reklamutdelare här - nytt avtal undertecknat 15 juni 2017.

5 maj 2013: Läs.Ägarna i Uppsala har blivit mångmiljonärer.
Bara enligt den senaste årsredovisningen tog ägarna hem över nio miljoner till sig själva i aktieutdelning. Sex miljoner från huvudbolaget och över 3 miljoner från SDR. Året innan plockade man hem totalt 6 miljoner.
Ägarna tar dessutom ut höga egna löner från företaget, en av dem är i 70-års-åldern och fick en lön på över 1,5 miljoner enligt senaste taxeringen.
Inom Svensk Direktreklam finns ett helt litet hov med kontorsanställda med olika titlar som har mycket fina inkomster, mellan 550-700.000 kronor om året.


Läs också; Reklamutdelaravtalet, det liknar ett olagligt skojaravtal.32 kommentarer:

 1. I Sverige...? Naaaaaah. :P

  SvaraRadera
 2. Carlstedt samma som fixade akorden för tidningsbuden som i alla år gav runt 50lappen i timmen här i alla fall på de tunga trappdistrikten

  SvaraRadera
 3. Jag jobbar som reklamutdelare och slänger alltid typ hälften av den reklam jag får "betalt" för att dela ut. Ej reklamskyltar respekteras såklart och tredje våningsplan får aldrig nån reklam av mig. För jobbigt och tar för lång tid. Så för mig gäller följande timlön.
  500*18öre=150kr som jag drar in på c.a 45min då jag som sagt fuskar kraftigt och bara delar ut 200-250 och där det är lättast och går snabbast.

  Dvs en timlön på ca 200kr har jag iaf för skitjobbet. Vi jobbare ska anpassa oss efter den respekt vi åtnjuter och det gäller även tidningsbud som är åthelvetes för lojala.

  SvaraRadera
 4. Den som inte har någon moral förtjänar ingen moral tillbaks.Det är något premo,vtd och andra bolag bör sätta upp på väggen.

  SvaraRadera
 5. Det är anställningsvillkoren som reglerar det du så föraktfullt kallar lojalitet. Du har en sexdagarsvecka, punkt slut. Det är därför det talas om att det är ett håll-käften-och-jobba-avtal nånstans på den här sidan. Och vi kan inte göra som reklamutdelaren för det handlar om prenumerationer. Din attityd visar tydligt hur ung och oerfaren du är, samt hur ogenomtänkt din taktik är.

  SvaraRadera
 6. Jag har delat för SDR.Det va minst två tre timmar som jag la ihopa reklambladen och det tog minst 2 eller mer för det mesta att dela ut det och lönen var 105 eller 126 eller något liknande .Skitdåligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du påtalat detta för SDR? Du har alltså jobbat 5 timmar för drygt 100kr! För att anknyta till moralnissarna här ovan så ligger det i din moraliska skyldighet att kräva korrekt lön för ditt arbete. När du väl gjort det och reaktionen från såväl fack som SDR uteblivit kan du börja göra som jag och slänga hälften eller mer av reklamen för att höja upp timlönen. Vi är "behovsanställda", vilket är nåt som inte finns och som branchen hittat på, och har därmed heller ingen som helst anställningstrygghet ändå.

   Radera
 7. Tack för publicering av avtal

  SvaraRadera
 8. Tänkt om alla reklambud skulle börja kräva ut sin avtalsenliga timlön. Det skulle göra gott i kassan för många tonåringar, men givetvis även äldre bud.

  SvaraRadera
 9. Jag uppskattar faktumet att man har flexibla arbetstider och att man får röra på sig (jag ser verkligen arbetstiden som en workout, hur fånigt det än låter) och hade för det kunnat tänka mig en lägre lön. Mitt enda problem med lönen är att den inte regleras proportionerligt med hur mycket buntarna väger.

  Om jag delar ut 60kg, så får jag runt 500kr i timmen för 5 timmars arbete, vilket jag tycker är helt ok! Men om jag delar ut 240kg så får jag bara 700kr för 11h arbete. Detta gör att jag inte motiveras när jag ser att det är en stor utdelning den här veckan, utan det blir bara en suck.

  Kan tillägga att jag är över 20, så jag får mer i lön. När jag ibland vikar för yngre utdelare ser jag ett tillägg på typ 80kr per distrikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *givetvis inte 500kr i timmen, utan för hela arbetet.

   Radera
 10. Är Svensk Direktreklam i Linköping i konkurs? Cha-Ching Marketing AB är det SDR, någon som vet?

  SvaraRadera
 11. I Luleå kursade bolaget som hade hand om SDR-utdelningen. SDR har tagit över själva och de har en viss utdelning kvar.

  SvaraRadera
 12. SDR i Linköping är också i konkurs!

  SvaraRadera
 13. Posten tar in mängder av bemanningsanställda och bjuder in all reklam billigt.De skall sänka SDR och bli ensamma om reklamen. De har satt upp stora hallar för att sortera och bunta reklam i det s.k. svepet.

  SvaraRadera
 14. SDR annonserar efter folk i Linköping

  Man kan tjäna hela 300 i månaden.
  Ungdomar från 13 år och uppåt, mammor, pappor, syskon, gruppboenden, föreningar, pensionärer. Alla är hjärligt välkomna att jobba tillsammans med oss!

  SvaraRadera
 15. jävla skojare, det är vad dom är och det vet dom nog själva vid det här laget

  SvaraRadera
 16. Från SDR facebook sida:
  Hej! Kan löneförhöjning diskuteras med er? Jag har ett stort område och får ca 130 kr för varje utdelning och tycker det är på tok för lite med tanke på att jag måste även ta mig till området också som säkert är några km. Sortering och utdelning kan ta en hel dag för mig. Tycker det är dåligt! :(
  SDR:
  Hej Om du har frågor om lönenivån på ditt distrikt ska du prata med din kontaktperson på ditt lokala SDR-kontor. Lönerna styrs av kollektivavtal

  SvaraRadera
 17. kollektivavtal? yeah right!

  SvaraRadera
 18. VD på Svensk direktreklam i Falun, tycker inte att lönen är så dålig. Lönen beräknas utifrån prestation, berättar han. - Man beräknar en viss tidsåtgång för varje distrikt efter olika svårighetsgrader. Det här är ett avtal som har gjorts med Transportarbetareförbundet och vi försöker hålla det
  Albin var tretton år när han började dela ut reklam åt Svensk Direktreklam. Han hade flera kompisar som sysslade med samma sak och såg det som en möjlighet att få tjäna lite extra pengar och samtidigt få prova på hur det är att jobba. Men när lönechecken väl damp ner och Albin och hans mamma insåg att timpenningen var runt 15 kronor insåg de båda att det här inte var vad de från början hade trott.
  Reklamen ska enligt Svensk direktreklam inte ta mer än fyra timmar att dela ut, men för de ungdomar Dalanytt har pratat med har det istället rört sig om en arbetstid på cirka sju timmar.
  Det är med lön törs man ofta inte ställa frågor om, säger Lars-Olov Jonsson på Transport i Borlänge

  SvaraRadera
 19. Dom har inget kollektivavtal!!! Har jobbat där men upptäckte snabbt att den som anställde förskönade uppgifterna och personalen behandlas illa med gap, hot och skrik. Anser dom att någon gjort fel får dom bara gå oavsett orsak, det kanske fanns anledning till felet eller det kanske inte var något fel - det kollas inte utan folk får sluta på löpande band. Det finns alltid en ny som vill jobba....

  SvaraRadera
 20. http://vakanser.se/jobb/lagerpersonal+med+helikoptersyn+malmixx+projekt+6/

  Vad är helikoptersyn?

  SvaraRadera
 21. va ska det va bra för om kunden inte klagar varför leta dom är dom bråkstaka och dålig lön vet dom säkeert
  http://www.arbetsformedlingen.se/4.1799db4911df80d2fa9800024.html?id=2238842

  SvaraRadera
 22. http://www.121.nu/onetoone/foretag/ja-tack-media-ab-8D58

  Svensk direktreklam i Malmö konkurs inledd

  SvaraRadera
 23. Från facebook om jobb på SDR

  Totalt om han skulle gjort jobbet ensam skulle det ha tagit honom minst 10 tim.(11 utskick med sortering) Jag inser att detta är första gången och att det går fortare när man blir varm i kläderna, men det är inte en chans att man kan göra det på mindre än 7 tim totalt.

  Ersättningen för den här veckan är 226 kr, vilket jag förstår på många inlägg på den här sidan och genom att läsa i div forum, är bra betalt för en vecka. Det innebär en timlön som ligger nånstans mellan 20-30 kr.

  I mina ögon är det en skamlön! Så länge det finns människor som är tillräckligt desperata efter jobb och erfarenhet funkar det tyvärr för företag att bedriva verksamhet med närmast omöjliga arbetsförhållanden. Jag är medveten om att lön betalas via kollektivavtal, men det är för mig en gåta att ett svenska fackförbund kunnat gå med på ett sånt avtal.

  SvaraRadera
 24. SDR i Linköping,Norrköping,Karlskrona,Kalmar,Västervik
  Malmö,Södertälje och Eskilstuna har gått i konkurs i år! Digitaliseringen har kommit för att stanna. Vem tror att sdr finns kvar om 2 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag säker på att det gör.Det är en lågsam utveckling. Hur skulle butiker som Rusta eller elGiganten nå ut till stora grupper utan direktreklam.? De kan annonsera i Aftonbladet.Nä knappast, då skulle aftonbladet och andra stora webbsidor bli överfyllda med reklam.Det digitala utrymmet för annonser är starkt begränssat.SDR:s största problem är att Posten försöker nypa åt sig allt mer av reklamen

   Radera
  2. Håller med dig, Direktreklam är en viktig och relativt billig mediakanal för stora företag framförallt inom livsmedel och elektronik. Jag har jobbat för SDR och likt många så kastade jag skiten eftersom lönen var ett stort SKÄMT! Det som är underligt är att många fortsätter att använda SDR, eftersom deras trycksaker sällan delas ut!! Vilken 13-15 åring ställer upp på att bli behandlad som en slav för ett "helgjobb"?

   Radera
  3. Jag brukar se samma pojke dela ut reklam.Han verkar väldigt noggrann och delar säkert ut till alla som inte har nej.Jag brukar tänka att det är lite tragiskt att vara så ordentlig och arbeta utan att få någon riktig lön eftersom jag av erfarenhet vet att företaget som är kopplat till SDR inte betalar några riktiga löner.

   Radera
 25. VARNING!!

  Detta är verkligen slavarbete!!! De lurar barn och vuxna att jobba hos dem så att de slipper göra det själv. ALLA SOM JOBBAR HOS SDR SNÄLLA SLUTA JOBBA OM NI VILL INTE BLIR LURAD. NI KOMMER ÅNGRA DET SEN TRO MIG, KAN SÄGA DET FRÅN MIN EGEN ERFARENHET. HUR KUL KAN DET VARA ATT JOBBA 6-8 TIMMER I VECKAN OCH FÅ 100 KRONOR BARA.. Visst de är trevliga människor men hallo om man vill tjäna extra pengar så ska det vara LITE BÄTTRE BETALT!!

  SvaraRadera