Nya svarta ackord

          8 juni 2012
Tjockt med lådor. Bättre lön ?
Alla ackord avskaffades genom 2011 års avtal. Men flera bolag har hittat på egna små piratackord för sina extrautdelningar.


Transport centralt bekräftar att inga per styck löner får betalas ut i och med det nya avtalet och det gäller även extratid 1. 
Samtidigt har flera distributionsbolag kommit överrens om att betala för 5,5 eller 6 sekunder per utdelning till bilbud och 7,5 eller 8 sekunder per utdelning till cykel och gångbud vid t.ex heltäckningar och andra extrauppdrag som inte ingår i sysselsättningsgraden. Matts Haglund, som är avtalsansvarig, menar att det absolut inte finns någon sådan löneform som har godtagits av förbundet.

9 kommentarer:

 1. Så Haglund menar att avtalet förbjuder företagen att använda sig av en modell för beräkning av extratid 1? Hur ska företagen göra då för att uppskatta tilldelning av extratid till varje enskilt bud?

  SvaraRadera
 2. Vet inte,men menar dom inte att det ska finnas rutiner för att rapportera in arbetstiden så att man skall ha för den tid man arbetar rent faktiskt,men jag vet inte om det är så.I verkligheten fungerar det nog inte utan de flesta lämnar inte in någonting om vilken tid de har arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extratid 1, totalutdelning mm, ska tilldelas och informeras om minst 5 dagar i förväg så där blir det ju svårt att rapportera in tid i efterhand. Däremot kan man ju tänka sig att en del företag har infört som rutin att inte hörsamma bud som rapporterar att extratiden inte räcker till, dvs kräver extratid 2, och då isf brytar dessa företag mot avtalet. Men jag uppfattar inte artikeln så.

   Radera
  2. Vilken artikel?

   Radera
  3. Artikeln "nya svarta ackord, Bolagen bryter avtalet" såklart.

   Radera
  4. Grejen är förmodligen att de skrivit på att all lön är tidlön och skrivit bort möjligheten till per styck men smyger in det bakvägen i lönespecifikationen

   Radera
  5. Möjligt att det handlar om en redovisningsgrej i lönespecarna ja.

   Men om buden fått tilldelat x antal minuter i förväg, beräknat på x antal trycksaker, och därmed en sluttid att förhålla sig till så ser jag inget avtalsbrott i det även om lönen möjligtvis redovisas på ett felaktigt sätt.

   Radera
 3. Alla vet ju att 95 % av buden tar den lön dom får oavsett tid - alltså är vi tillbaka på ruta 1 med ackord när det gäller dessa utdelningar - i verkliga livet så att säga.

  SvaraRadera
 4. Först skrev dom på ett avtal som helt bygger på tid-
  det första dom gör är att sätta nya ackord..hahha vilka djävla skojare

  SvaraRadera