Rasistdådet i Västerås

En av de åtalade rekommenderade Youtube-filmer med
grova hotelser  mot invandrare. Infälld syns en bild som visar 
 en av de åtalade.
             
             17 juli 2012


Det får nog anses legitimt att inneha knivar och samla på knivar, skriver tingsrätten. 
Ett år har gått sedan det våldsamma rasistöverfallet på tidningsbudet i Västerås i juli 2011 och sannolikt kommer ingen någonsin att dömas för dådet. 
Någonstans på vägen havererade rättsprocessen.
Tidningsbudet tvingades fly från Sverige och fick inget stöd.


I tidningsbudsmålet vid Västmanlands läns tingsrätt frikänndes de åtalade för att ha skurit och slagit ner ett tidningsbud på Prolog i Västerås i slutet av juli förra året. Domen överklagades aldrig trots tidningsbudets mycket uttryckliga begäran. 

Det var den 28 juli förra året, blott några dagar efter Utöyamassakern, som budet från Indien knivskars mycket svårt i Västerås.
 Det kan vara den första gången någonsin i Sverige, där målsägaren pekat ut en åtalad för mordförsök, som målet inte avgjorts i hovrätten.
Han satt instängd i ett halvår i ett litet studentrum med smärtor för varje gång han rörde sig och väntade på rättegången. Nu har han flytt ur landet till sitt hemland och kommer aldrig återvända till Sverige.
-Jag vet att det var de åtalade som gjorde det, säger han. Han är mycket besviken på att åklagaren vägrade att föra hans talan i hovrätten.
Det var naturligtvis en upplevelse av extremt hot mot budet. Han misshandlades faktiskt också vid ett tidigare tillfälle helt oprovocerat i Västerås centrum.
När han sedan låg sönderskuren och döende på gatan i julinatten i Västerås skrek anfallarna:  "Försvinn från Sverige" och gjorde hitlerhälsningar.
.
Bland nio personer pekade tidningsbudet ut en person som den som slog ner honom med en svart metallstång. Personen innehade en svart expanderbatong. Bland nio andra personer pekade tidningbudet ut en person som den som knivskar honom. Den personen dömdes vid samma rättegång för att ha burit kniv offentligt vid fyra tillfällen.
I sin framställan skrev åklagaren att indicierna är så starka att det utesluter andra gärningsmän. Men någon rimlig förklaring till varför hon inte förde målet vidare kan hon inte ge.

 • Målet drevs inte av hatbrottsåklagaren och följde inte reglerna för hatbrottsmål. Inget skydd och ingen anonymitet gavs de som vittnade.
 • Det var mycket litet medieintresse för rättegången trots att det fanns kopplingar till Utöya. De åtalade hyllade Breivik i sms som de skickade till varandra.
 • Rättegångssalen fýlldes med vänner till de åtalade som flabbade och häcklade tidningsbudet.
 • Det fanns troligen vittnen som inte vågade vittna mot de åtalade eftersom många i närområdet misstänkte att de gick på  droger och var beväpnade. 
 • Polisen kallade in de två männen precis efter dådet och hörde dem upplysningsvis, men släppte sedan ut dem några dagar innan de greps och åtalades.
 • Poliserna var ointresserade av att tala med den taxichaufför som kom först till platsen, han kallades till vittnesförhör mer än en vecka efter händelsen
 • Domaren har tidigare varit inblandad i skandaler. 2003 skrek han till en ensam journalist på en rättegång i samma rättsal, "Ut, jag vill inte ha några hyenor i min rättssal". 
 •  En av de åtalades advokater sa flera gånger i rättegången att det är "enbart löjeväckande"  att försöka nämna  Breivik eller nynazism i samanhanget, trots att hans klient bara kort innan överfallet öppnade en nynazistisk Youtube-kanal där han rekommenderade filmer som visar hur invandrare misshandlas. En rysk nynazist säger  i en film att han är mycket stolt över att vara den som genom internet-filmer inspirerar ungdomar att ta en kniv och gå ut för att döda invandrare.
 • Advokaten beskrev sedan domen som "mycket välskriven".
 • Händelsen har tystats ner inom branschen.(förutom Tidningsbudens nyheter och Medievärlden)
 • Språkförbistringen i rättssalen beskrivs som stor av Västeråstidningen VLT. 
 • Tidningsbudet krävde bl.a. en ersättning för förlorad arbetsinkomst, vilken visade att företaget endast betalade honom ca. 7.000 i månaden innan skatt för 26 dagars nattarbete.


Tidningsbudets skador:
Hade vid ankomsten till sjukhuset fyra stycken skarpkantade sår på högra 
delen av bålen, två sårskador till höger i huvudet och en sårskada ovanför det vänstra örat. 

Datortomografisk röntgenundersökning den 28 juli 2011 visade rikligt med blod och luft i högra lungsäcken, avlösta benfragment på det 6:e och det 9:e revbenet på höger sida i anslutning till två av stickskadorna, helt sammanfallen lunga på höger sida, en djup slitskada i högra leverloben, en ca 2 x 0,5 cm stor slitskada i nedre delen av högra njuren, brott på det högra sidoutskottet på den andra ländkotan utan felställning och brott på bakre utskottet på den 5:e halskotan utan felställning. 
Stickskadorna på bålen behandlades med dränage varvid ca 400 ml blod omgående tömde sig från den högra lungsäcken. Skadorna livshotande. 

12 kommentarer:

 1. Yrkesvapen... Det ska varje bud ha. Eller det ska vara ett val tycker jag. En vapenutbildning för bud som har "riskområden" där sannolikheten för att bli dödad är hög. På så sätt har dem åtminstone en chans att överleva en konfrontation. Avskräcker om inget annat.

  Lösa skott går med. Spray. Elpistol. Batong.

  SvaraRadera
 2. Ska vi införa second amendment i Sverige? Har ni skickat den här artikeln till massmedierna? Eller skriv insändare i tidningarna, bara för att se om det uppmärksammas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja uppenbarligen har inte medierna velat tala om detta.

   Radera
 3. hur som helst å är detta fördjävligt. Stackars kille, rättsstaten har varit frånvarande för invandrare under lång tid och fler ochfler svenskar kommer att få känna av samma sak. Man börjar först med de grupper samhället skiter i, sen är det din egen tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de som sitter i rätterna vet vad som gäller,det är dagspriser på mänskor idag som gäller.Vad tror ni hade hänt om det varit en journalist som skurits ner .Ett stort hot mot yttrandefriheten.De skyldiga hade spårats och låsts in med stora rubriker.

   Radera
 4. Det är pga sånt här vi snart kommer få se, on mass, organiserade maffialiknande sammanslutningar hos olika invandrargrupperingar som tar lagen i egna händer samt verkställer straffen. Det förekommer redan och jag välkomnar det.

  SvaraRadera
 5. Är nog dags att inhandla någonslags vapen att ha till hands,vet bara inte riktigt vad som är effektivast.Kan ju få motsatt effekt om det inte slår ut angriparen fullt ut.

  SvaraRadera
 6. Arbetare ute i Europa börjar ta i med hårdhandskarna mot mot borgarslöddret Verkligen DAX här NU

  SvaraRadera
 7. Visst är det skillnad Hade det varit en brevbärare skulle han i alla fall fått en rättegång men vem står på tidningsbudens sida ingen ingen alls

  SvaraRadera
 8. Stor skandal att detta får hända ett Tidningsbud i vårat land

  SvaraRadera
 9. "I sin framställan skrev åklagaren att indicierna är så starka att det utesluter andra gärningsmän. Men någon rimlig förklaring till varför hon inte förde målet vidare kan hon inte ge."

  Någon betalade henne. Sånt här "försvinner" bara inte i ett djupt svart hål. Någon betalade henne, helt enkelt. Eller hotade. Whichever. Något fult är det iallafall.

  SvaraRadera
 10. Transport har inte gjort något.De döLjer det medvetet.Också fackföreningsägda tidningar utnyttjar invandrare för att arbeta på nätterna med att dela ut deras tidningar till slavlöner. De vill inte ha någon publicitet.Många inom TRANSPORT OCH FACKET ÄR SMYGRASISTER.

  SvaraRadera