Tidningsbärarnas VD-lön: 2,6 miljoner

Många tidningsbud har fått se lönesänkningar eller trampar vatten lönemässigt.
Men chefs- och VD-lönerna går som tåget.


De satt alla vid förhandlingsbordet 2010/2011 och i förhandlingarna med Transport talade de med stort eftertryck och allvar om den besvärliga situationen med upplageminskningar och ekonomiska problem. Nu visar det sig att de själva har plockat ut stora löneökningar för varje år under den senaste tiden.


Om vi ser till Tidningsbärarnas VD, som var mycket aktiv vid förhandlingarna, så har han ökat sin inkomst med ungefär 250.000 om året. Han redovisar en taxerad inkomst av tjänst 2008 på 1.815.800. Tre år senare, 2011, taxerar han 2.579.000. Det är en ökning på 763.200 kronor på 3 år.
På Premo har VD:ns lön ökat med ca 100.000 om året i genomsnitt och är enligt 2011 års taxering 1.648.300
Också VTD:s VD har sett om sitt eget hus och ökar över 100.000 om året och går vid 2011 års taxering upp på 1.491.300.
PÅ SMD höjdes VD-lönen från 926.000 till 1.138.700 under tre år och TAB rusar iväg med sina chefslöner och går från knappt 850.000 till 1.316.900 under fyra års tid.
Ofta landar löneökningarna någonstans mellan 7 och 15 % om året.


Det känns som om distributionsbolagens ledningar fastnat för ett speciellt bibelcitat, där det heter så här: 
Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog, men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

15 kommentarer:

 1. Intressant hur det alltid är vi bud som får lönen sänkt. När det finns mer godis att hämta uppe på toppen. Varför dra i rötterna när man kan plocka lite högst upp, där det är som saftigast? He-he.

  Men såklart, vad vet vi, right?

  SvaraRadera
 2. Nej, ett så okvalificerat jobb som tidningsbud kan inte räkna med någon bra lön. Var det inte så Transportbossen uttryckte sig? Bra lön på flera av gossarna. Vissa har t.o.m. bättre årslön än regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De säger att det viktigaste av allt på hela orden är kollektivavtalen.Men vi tidningsbud torkar oss i röven med deras jävla snuskavtal

   Radera
  2. Det må vara en "no-brainer" jobb, men det är en hel del mellan fingrarna som man måste hålla reda på hela tiden. Det blir snabbt en icke no-brainer. Plus att skulle ett par hundra bud sluta, skulle dem förlora en hel del kunder och inkomst. Vi har sådan makt men ändå sådan position att vi kan knappt säga emot genom "att prata om det".

   Vi har pratat om det. Vi har sett hur det kan se ut när korruption slår till i dem högre rangen. Men i slutändan står vi bud mer eller mindre ensamma, mot kampen om bättre villkor. Dem vet att vi inte kan göra mycket, och vissa tror jag njuter av det, även om det är pytte.

   Grejen med att bud som skulle kunna vägra jobba ett tag, är ju att dem förlorar inkomst och kanske förlorar jobbet i hela processen. Men om det skulle hända att ett par hundra bud gjorde ett tvärstopp i en hel vecka, skulle meddelandet komma fram klart och tydligt.

   Radera
  3. Och jag vet faktiskt att vi har ganska stort stöd från allmänheten. En del hatar oss men många stöder. Säg vad du har i OB och de flesta går i taket och säger vilka "jävla tjuvar". Alltså om vi skulle lägga ner jobbet skulle vi få stöd mer än vi sälva tror

   Radera
 3. Jo, jag vet att de tänker på det citatewt, men det gäller förstås först och främst andliga gåvor och insikter, inte begärets konster. Om ni verkligen vill efterlikna Kristi tjänare, håll till godo:

  Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner, GE SOM (andlig) GÅVA VAD NI HAR FÅTT I GÅVA, SKAFFA INTE GULD ELLER SILVER ELLER KOPPAR att ha i bältet, ingen påse för färden, inte mer än en enda skjorta, inga sandaler och ingen stabv. Ty ARBETAREN är värd sin mat.

  Om man inte tar emot er eller lyssnar till era ord, så lämna det huset eller den staden och skaka bort dess damm från era fötter. Sannerligen, det skall bli lindrigare på domens dag för Sodom och Gomorras land än för den staden. (eller den chefen eller det företaget). Mat 10:8-10, 14-15

  Att inte batala ut rätt lön är ett avtalsbrott men även ett lagbrott i och med att fredsplikt råder under avtalets giltighetstid. Därför fixar jag lite extra extratid när jag kan för att kompensera för bortfallet eftersom det är uppenbart att arbetsgivaren har valt vägen öga för öga, tand för tand och inte det Jesus sa, döm inte, för att ni inte skall bli dömda. Du kan ju inte ta til olovliga stridsåtgärder bara för att du är missnöjd med min lön. Då öppnar DU för möjligheten att jag tar till rättvisa stridsåtgärder.

  Jag prisar dig, Fader, himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de lärda och kloka och uppenbarat det för dem som är som barn. Mat 11:25

  SvaraRadera
 4. En applåd till den som skrev detta

  SvaraRadera
 5. Eller som det också står i bibeln:

  Det hoptiggda brödet (lönen vi förhandlat fram) är de fattigas liv; stjäl man det får man blod på händerna. Den som tar levebrödet från sin nästa mördar honom, och den som vägrar arbetaren hans lön spiller blod. Syr 34:25-27

  Bara för att ni ska förstå varför MINA stridsåtgärder är rättvisa.

  SvaraRadera
 6. Ett råd till dessa månglare är AVGÅ och försvinn vi orkar inte med er falskhet

  SvaraRadera
 7. Dessa misslyckade nollar har inte ens fått tidningarna utdelade Tusentals tidningsbud har slutat till följd av de vidriga förhållandena De enda de lyckas med är att äta middag och ljuga.

  SvaraRadera
 8. Vd på TB har redan lämnat in med "förtidpension" men har förstås ordnat en efterföljare av samma snitt.Han har ett pensionsavtal som som sägs vara i hästväg-så nu gäller det att lägga på en rem för alla tidningsbärare.

  SvaraRadera
 9. jag skiter i det här nu tidningsbuden själva bryr sig inte om detta i stor skala, dem sitter och gnäller på en facebook grupp över att bilen är sen och om någon vill organisera ett motstånd emot detta på allvar så pissar dem på den människan och letar fel på den personen istället för att komma med egna initiativ. Jag hatar ta mig fan majoriteten av tidningsbud för dem accepterar det här och vill inte få slut på det. Vi förtjänar den här skiten för vår arbetsgrupp som kollektiv är ett gäng jävla zombies. Fatta att det är kört vi kommer aldrig lyckas vända det här, byt jobb eller gå under med resten av alla zombies!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan företagen tänka framtid. Ge kunden en iPad liknande sak (som är billig men duger fint till att läsa tidningen digitalt), så löser sig all problem angående tidningsbud och "zombies".

   Prenumeranten får en engångskostnad som dem betalar för sin digitala platta. Sedan får dem som vanligt uppdateringar via plattans trådlösa uppkoppling eller liknande. Då försvinner ALLA bud, alla transporter fram till filialerna, alla filialföreståndare, alla bilar som suger pengar från företaget, och alla invandrare som livnär sig på detta nattjobb.

   Då kan alla som sitter högst upp njuta av mer lön i fickan, minus all skräll med tidningsbud om det där mesiga avtalet och så vidare. Då kan företagen spara in enorma summor. Och så blir ett par tusen pers utan jobb, många studenter som studerar dagtid. Ta-da! Problem solved.

   ...NOT!

   Radera
  2. Nu är vi inte där.Vi har det jobb vi har och det finns inget som visar att det skulle upphöra. Hälften av alla hushåll har och papperstidningen är fortfarande stark. Sen att bolagen försöker få folk att dubbeljobba och hålla på både på dagen och natten är något som man inte skall acceptera

   Radera