Tidningsbud i Transports styrelse

27 augusti 2012

Torkel Blom, jourbud från Stockholm, har valts in i Transportarbetareförbundets styrelse

Han är 58 år, född i  Norrköping och delvis uppvuxen i villastaden Bellevue i Malmö. Men kom redan i unga år till Stockholm.

Hans intressen är bl.a. ekonomisk politik och språk. Han är sedan många år medlem i Socialdemokraterna precis som hans vapenbroder i tidningsbudsammanhang i Stockholm, Josef Vegvari. 

Han var  tidningsbudssektionens ordförande innan han avgick i våras och ersattes av Emil Hellman.
Torkel Blom är också arbetarrepresentant i Premos styrelse, sekreterare i avdelning 5 och var med om att ta fram det senaste tidningsbudsavtalet.
Han kritiseras för att ge råd till tidningsbuden om att ta det lungt och skriva upp extratid, men inte klara av att försvara buden när det blir "skarpt läge".
-Vi skickas ut som "självmordspiloter" utan att ha något bakom ryggen, menar ett tidningsbud på Premo.
Torkel Blom längst fram på knä till höger i ljusa kläder.

Han har också kallats för ett av Sveriges bäst betalda tidningsbud och har redovisat en årslön på en halv miljon de senaste åren.
Han var en av de tio personer som valberedningen förespråkade och med kraftiga applåder valdes han den 27 augusti in som ordinarie i Transports styrelse.
I övrigt är det en hel del kända personer från tidningsbudsbranschen som deltar i kongressen i Örebro. Vi har bl.a. Emil Hellman, Urban Koistinen, Josef Vegvari och Torkel Blom från Stockholm. Lars Jonasson och Mats Gahrn från Göteborgsavdelningen, Daniel Hilmér från Trollhättan, Kenneth Nilsson från Skåne och Ingrid Välitalo från Piteå.

14 kommentarer:

 1. Har du tidningsbudens förtroende Torkel. Det handlar inte om att du ska ha Transportledarnas förtroende, förstår du. Det är bara tidningsbuden du ska representera. Våra vänner som är anställda av Transport behöver inga representanter, de klarar sig ändå.Visst tycker de att det är spännande och ska låta exotiskt att välja in ett tidningsbud i ledningen bland alla högavlönade ombudsmän. Det ska verka riktigt radikalt.Men är du den som kan slå näven i bordet och tala för tidningsbuden räkning. Är du rätt person för att företräda tidningsbuden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt. Precis det jag tänkte på. Det krävs någon som har vilja av stål och kan slå i bordet och få fram det han/hon vill. Än så länge verkar det - som du sa - exotiskt och spännande för oss dödliga. Men vi får se om det hörs något pip från honom i framtiden och vad han kan föra fram.

   Radera
  2. Nej Torkel är inte rätt man för detta uppdrag, han är fullkomligt värdelös, punkt slut.

   Radera
 2. Det passar bra.Han har alltid krupit på knä för de fina gubbarna

  SvaraRadera
 3. Det är ju sådant vi hör från dessa personer, att dom sitter och lyssnar i styrelserummen i företagen och på de höga herrarna för övrigt. Vi behöver dock inte ha sådana människor som företrädare. Vi behöver kunniga människor som kan argumentera för vår sak.

  SvaraRadera
 4. "En del av oss som representerar Transport i bolagsstyrelser erhåller arvode för detta uppdrag. Det kan innebära att man hamnar
  i ekonomisk beroendeställning till sitt uppdrag om arvodet är högt. Det finns också en risk attman kan uppfattas som ”köpt av företaget” när man uppbär arvode för det fackliga uppdraget. Detta är ingen lyckad situation."

  Utdrag ur en motion som föreslog att den del som övergår 4000 i styrelsearvode skall tillfalla förbundet.Motionen avslogs

  SvaraRadera
 5. Någon som vet hur mycket Premo betalar för att sitta på fyra styrelsemöten om året. Det talas om att en del företag betalar 100.000

  SvaraRadera
 6. Fråga alla berörda vad de har för ersättning för att sitta på dessa möten. Bilda er sedan en uppfattning om ni tycker att de är värda den ersättningen. Om inte, se till att bli av med den personen genom att rösta bort den personen i alla efterkommande val.

  SvaraRadera
 7. Men att rösta bort en person ändrar väl inte reglerna för arvode? Det är ju samma sak i Syrien. Om idioten Assad försvinner finns ändå regimen kvar - helt "jungrulig". Vad har de tjänat på kriget då?

  SvaraRadera
 8. Arvodet är en personlig ersättning.Du kan aldrig kräva eller ens få fram några säkra uppgifter på omfattningen.
  På kongressen beslutades att det fortsättningen också hanteras som en helt personlig utbetalning och löneförmån.

  SvaraRadera
 9. Det måste väl finnas uppgifter om storleken? Hur och av vem bestäms arvodet då? Är det vad de menar med att tidningsbud kan löneförhandla själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju företaget som bestämmer helt själva..föstås, företagshemligheter mmmmm

   Radera
 10. Ett tidningsbud säger så här om Torkel:

  "Torkel är ett sjukt snabbt jourbud, men givetvis är en stor del facklig lön. Killen är ju liten och tanig, springer två steg i taget ner och uppför trapporna utan att få knäskador, han har själv sagt att han äter mycket kosttillskott som selen för att hålla ångan uppe. Det är därför som en person som han omöjligt kan ha någon förståelse för hur andra människor har det på jobbet, hans kropp och psyke passar uppenbarligen väldigt bra för detta jobb, men själv skulle jag inte vilja leva i en värld där alla var som torkel, det skulle va rent ut sagt omänskligt."

  SvaraRadera
 11. Jag har erfarenhet av Torkel: han är stor och stark och har skaffat en bil enkom för detta jobb - av någon anledning har han alltid shorts - omöjlig att tala med om fackliga frågor. Som sagt vi vanliga dödliga manglas ner - han borde skaffa ett mer kvalificerat jobb? Det finns fler som han som kör långt efter 7 och kvitterar ut rejält med pengar! Men snart är det slut med papperstidningar. Vi får alla bevaka våra intressen - Torkel är bra på det!

  SvaraRadera