Transports kongress i Örebro

Många ser ser hur den fackliga basverksamheten tynar ihop och försvinner, men det får inte Transportarbetareförbundet att ändra kurs.


Förbundsordföranden Lars Lindgren var på strålande humör, när Transports 33:dje kongress inleddes på lördagen den 25 augusti. Skojfrisk och raljerande gjorde han mos av alla försök att beskära de anställdas makt över förbundet. Transports styrelse drev effektivt och snabbt igenom sin vilja i de frågor som avhandlades.


Sångerskan och fältartisten i svenska armén Nina Söderkvist hoppade omkring  i stora vita läderstövlar och sjöng rock och schlagers en stor del av lördagseftermiddagen. Hon verkade inte veta var hon befann sig utan pratade hela tiden om att det var en "rolig mässa" och berättade om hur hon provade att köra stridsvagn i öknen i Afghanistan.

Frågan om någon form av valbarhetshinder för anställda i Transport var dagens heta potatis, som måste avgöras innan styrelsevalet på söndagen. Och styrelsen gick fram som en stridsvagn.
Flera talare gjorde avbön för sitt stöd till den radikalaste motionen om valbarhetshinder för alla som är anställda i Transport, och ställde sig istället bakom en väldigt snäll variant, som talade om att 50% i Transports styrelse skulle vara icke-anställda.
Tidningsbudet Urban Koistinen från avdelning 5 var den som öppet stod  fast vid totalt valbarhetshinder för anställda. Något som för övrigt tillämpas i flera stora fackförbund.
Ett annat tidningsbud, Mats Gahrn från Göteborgsavdelningen, talade sig varm för ett avslag och gick på styrelsens linje. Att han fick applåder från delegaterna var kanske inte så konstigt. En stor del av dem är nämligen anställda på Transport.
Styrelsens avslag klubbades igenom utan problem och efter en påfallande liten debatt.
- Hela förbundet har kapats av de anställda, var en av kommentarerna.
I morgon kommer man att välja 13 personer till en styrelse som enligt ledningens förslag skall bestå av 12 anställda och tidningsbudet Torkel Blom.

13 kommentarer:

 1. Vem fan är Torkel Blom?

  SvaraRadera
 2. En av dem som varit med och gett oss ett skitavtal, tror jag.

  SvaraRadera
 3. Han kan torka sig i röven med det, han som inte ens är torr bakom öronen.

  SvaraRadera
 4. Han borde va torr, han föddes på femtiotalet

  SvaraRadera
 5. Hans grå hår vittnar inte om att han åldrats med vishet, som den lättlurade, blomsniffande kalven Ferdinand han är.

  SvaraRadera
 6. För egen del verkar han dock ha letat rätt på en hel del grönt gräs

  SvaraRadera
 7. Ja, han har nog sitt på det torra.

  SvaraRadera
 8. Synd att en inte kan radera. Hans grå hår vittnar inte om att han åldrats med vishet, som den lättlurade, Fru Blom sniffande kalven Ferdinand han är.

  SvaraRadera
 9. Transportarbetarförbundsanställdas förbund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Now that is what we call a "mouthful".

   Radera
  2. Så är det Transportarbetareförbundsanstäldas förbund är enbart till för dess egen existens och dess välmående anställda.

   Radera
 10. Torkel Blom sa att nuvarande avtalet var en revolution i transportarbetaren när det skrevs.

  SvaraRadera
 11. En märklig sak var att Urban Koistinen var den ende som kallades upp för att göra sitt inlägg på helt fel tidpunkt, när de skulle ta upp helt andra motioner

  SvaraRadera