Ingen strejk i Norge


25 september 2012
Det blev ingen strejk i Norge. Uppgörelsen ger 11 kronor i löneökning och avtalet går ut på medlemsomröstning.

Norska transport hade varslat om strejk från arbetstidens början den 25 september för 27 distributionsbolag över hela Norge. Men Medieföretagen meddelade strax innan midnatt  att man gjort en överenskommelse.
- Vi är nöjda med att ha fått en bra ökning per timma, säger Transports förhandlingsledare, Sissel Karlsen. Sammanlagt 11 kronor i timmen.


Många tidningar hade förberett sina prenumeranter om utläggsplatser, där tidningarna skulle läggas i buntar för egen avhämtning. Det fanns också uppgifter om att en del tidningar tänkte försöka få ut så många tidningar som möjligt med hjälp av strejkbrytare. 

Men nu blev det alltså ingen strejk, utan en uppgörelse gjordes innan midnatt. Avtalet måste  godkännas i en medlemsomröstning bland de tidningsbud som är med i förbundet.  Den skall vara klar innan den 18 oktober.
Avtalet ger 7.50 retroaktivt från 1:a april 2012 , 2.50 från 1:a november 2012 och 1 krona från 1:a april 2013. 
Avtalet är tvåårigt och löper ut den 31 mars 2014.

12 kommentarer:

 1. Intressant om det nu är så att medieföretagen gått med på en timlöneökning under hot om strejk. I Sverige är ju varje strejkhot ett skämt bland distributionsföretagen eftersom medlemmarna är så få samt förövrigt inte har råd att strejka. Och arbetsvilliga oorganiserade suger upp alla vakanser som bara marginellt ökar från det normala. Fattar inte att Norrmännen tittar på hur det fungerar i Sverige så slipper dom sånt här förnedrande trams. Ironi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. transport vägrar strejka för att dem är korrupta, det är enkelt att låta lastbilsförarna sympatistrejka för oss, det är därför som tidningsbud är under transport för att just kunna få hjälp av lastbilsförarna.

   lyssna efter plopp-ljudet! Det är det ljud du kommer höra när du äntligen får ut ditt huvud som du nu har faststoppat i ditt eget arsle.

   Radera
  2. Åkeriverksamhet tillhör Transports avtalsområde så det är ingen sympatistrejk när arbetare i den verksamheten tas ut när tidnigsbud ska strejka. Förövrigt har inga andra fack någonsin sympatistrejkat för tidningsbudens skull. Varför skulle dom göra det när stridsviljan bland tidningsbuden själva i det närmaste är obefintlig.

   Svenska tidningsbud är jätteduktiga och lojala mot sin arbetsgivare särskilt när det ska strejkas.

   Radera
 2. Alltså, mer än det dubbla mot vad vi fick senast

  SvaraRadera
  Svar
  1. alla får inte riktiga löneökningar i sverie eftersom arbetstiden sänks och ger oss lägre löner i praktiken.

   Radera
 3. Transport i Norge har inte fler medlemmar bland tidningsbuden än här men det var full konflikt man gick ut med för alla medlemmar i hela landet.

  SvaraRadera
 4. Skaplig löneökning.Bör motsvara nästan 1.900 i månaden på ett heltidsjobb

  SvaraRadera
 5. vem fan jobbar heltid som tidningsbud.

  SvaraRadera
 6. Det jobb ett tidningsbud gör på 3 timmar överstiger med råge vad en vanlig arbetare uträttar på 8 timmar. Därför är tidningsbuden rejält underbetalda. Detta mörkar de små lata fackgrisarna som låter sig köpas och förnedras.

  SvaraRadera
 7. Haha här är det många som säger att de aldrig kommer ner på 40 timmar - d.v.s. de har alltid mer.

  SvaraRadera
 8. En heltid som motsvarar 30timmar/vecka borde vi jobba för. Dvs 5h/dag. Samt få inskrivet i avtalet att arbetstiden sträcker sig från det att vi lämnar bostaden tills att vi är hemma igen. Kortaste/snabbaste väg. Norrmännen är nere på 35 timmar nu medan vi står kvar och stampar på 40.

  Det är inte rimligt med ett "normalt" heltidsmått för oss tidningsbud eftersom vi har så oproportionerligt mycket "runtomkringtid".

  SvaraRadera
 9. Jag fick e-post om att ni finns på facebook.
  "Internetsidan www.tidningsbud.blogspot.se meddelar att man nu har en sida på facebook som är denna"

  Jag undrar varför du som håller denna sida skickar ut skräppost? Du bara en kommunistsvin med demokratiförakt.

  SD 2014

  SvaraRadera