Norska avtalet

Minimilönen för tidningsbuden i Norge ökar till ca. 163 norska kronor (med OB inräknat). I Sverige är den 125 kronor med OB. 

Dessutom finns många ersättningar i Norge som inte finns i Sverige. 
Lönetrappan i Norge ger maximalt lite över 33 kronor extra per timme. I Sverige 22 kronor.
Förhandlingsdelegationen i Norge får beröm av en del tidningsbud på Facebook:
-Ni har gjort ett gott jobb, skriver man bland annat.

-Vi vek inte ner oss, menar delegationen, som försäkrar att allting var 100% förberett för strejk. Uppgörelsen ger 7.50 i retroaktiv ökning från den 31 mars 2012, då avtalet löpte ut. Och totalt ger det 11 kronor på två år.
.
Det är bara en minoritet av buden som är organiserade i transport, 1.210 bud. Men man varslade om strejk i hela landet och hade försäkrat sig om stöd från hela förbundet.

Medieföretagens förhandlare säger att det var en "krävande" medling. - Vi gjorde allt för att undvika strejk.
Man fruktade att tidningsbuden skulle få stöd från allmänheten. Skriverier och uppmärksamhet är något som utdelarföretagen vill undvika både i Norge och Sverige.

Det finns en hel del som skiljer det svenska och det norska avtalet åt.
Det norska innehåller bl.a. följande:


 • 19 % ob-tillägg.
 • Arbetstidsförkortning till 35,5 timmar, som räknas om efter den tid man jobbar.
 • Ersättning för alla tidskrifter, heltäckningstidningar, separata reklamblad och annat betalas per styck med från 20 öre upp till 5 kronor enligt följande tabell.Image and video hosting by TinyPic

 • Alla inbladade reklamblad i tidningarna ersätts med 5 öre per styck när de väger 20-60 gram, och bestäms vid högre vikt av lokal överenskommelse. Här är ett exempel på en sådan.

  20-60 gram

   5 öre

  60-100 gram

   8 öre

  100-140 gram

  12 öre

  140--

  15 öre
 • Extratidsbetalning. All tid över den fastlagda anställningen betalas med 100% tillägg mellan 21.00 och 06.00, övrig tid med 50 % tillägg.
 • Väntetidstillägg, 15 % betalas om inte förseningen meddelas så att budet kan vänta hemma och filial saknas.
 • Vintertillägg är mellan 3 - 9 % beroende på lokal överrenskommelse
 • Ersättning för egen bil betalas med 36.50 per mil och egen cykel med 15 kronor per mil.
 • Arbetskläder betalas av företaget.
 • I Oslo har buden allt fler fria lördagar med lön efter anställningsår. Över tio år ger alla lördagar fritt. I övriga landet gäller att man har rätt till fria lördagar utan lön efter samma regler.
 • Den som varit anställd i 17 år får 5 extra fridagar med lön om året.

7 kommentarer:

 1. "Och då tar vi oss en titt på avtalet för bud i Sverige..." ( stor tystnad och häpnad ) :P

  Rätt schysst avtal, speciellt det där med vikt-tillägg som så många bud skulle gilla på sina tunga och "inbakade" distrikt. Vare sig dem har 100 eller 200 tidningar verkar inte någon "där uppe" bry sig om alls.

  SvaraRadera
 2. Fyfan för norrmän som skryter om hur jävla duktiga dom är. Kan dock konstatera att jag får ungefär dubbelt opp för ej ibladat singelblad och 3 gånger bättre betalt vid totalutdelning.

  Annars är största skillnaden,tycks det mig, att norrmännens avtal är automatiserat i högre grad än vårt. Man får det man får. Här i Sverige får vi fan ta nappen ur mun och börja snacka för oss om vi ska få opp lönen. Vårt avtals styrka är att vi kan kräva extratid om det extra tilldelade arbetet tar längre tid än beräknat. Det kan inte norrmännen på samma sätt med sina styckpriser.

  SvaraRadera
 3. Ja i Sverige har vi fan inge att skryta med.Ta isället dina "union boys" och dra ut dom ur garderoben, vänd dom upp och ner och skaka ur fickorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska transport har jag bett dra åt helvete för länge sen då min lokala ombudsman satt med tummen i arslet och snacka skit när jag ville ha tidsmätning. Med nya avtalet är jag inte längre beroende av några transportidioter eftersom jag avbryter arbetet om jag inte får lön för den tid jag anser extraarbete med ex. ej ibladad bilager tar. Och nu får jag den extratid jag begärt och jag är nöjd.

   I Norge får dom 20öre/styck såg jag. Jisis.

   Radera
  2. Nu lämnar man ju i Norge in noggranna blanketter på all över- och väntetid som är 100 % högre lön innan kl. 6. Örena är en kompensation för att man delar och släpar runt med det, ingen övertidsersättning.

   Radera
 4. Transport har redan skickat ett SMS till Almega- "Tack för senast. Tidningsbuden får ni plocka fritt precis som förra gången.Tack för att ni finns. Transport"

  SvaraRadera
 5. Viktigt att påpeka att den egentliga lönen är mycket mycket lägre.

  SvaraRadera