Distributionsbolagen i Sverige


Tidningsbudens gratisarbete börjar synas i vissa av bolagens årsresultat.

Det råder entusiasm inom många distributionsbolag. Affärerna går bra.
"Att tidningsdistributionsbolag nu börjar göra storvinster är ett nytt fenomen och delvis kontroversiellt i branschen", skriver en mediejournalist.

Inom TB, VTD och Premo görs ingen egentlig redovisning av affärerna, utan resultatet justeras gentemot moderkoncernen.
Men flera andra distributionsbolag har numera en friare ekonomisk ställning.

NTM distribution redovisar 2011 en vinst på 39 miljoner, UNT distribution 21 miljoner och Prolog 19 miljoner. Och 2012 räknar man med ännu större plusresultat.
Både NTM distribution och UNT distribution ingår delvis i samma koncern, Norrköpings Tidningars Media som äger tidningar på flera håll i landet. 
NTM distribution och UNT distributions sammanlagda vinst på över 60 miljoner är lika stor som hela den övriga tidningskoncernens vinst.

Inom MTD, det företag som har hand om de rikstäckande extrauppdragen som tidskrifter och industriell post, håller man på att organisera om verksamheten och hoppas på stora volymökningar. 

Det första målet är att bli heltäckande i landet genom att  Herenco går in  i tidskriftsutdelningen och hela Tidningstjänst i brevutdelningen.
Det finns i stort sett hur mycket som helst att dela ut, menar man.
- Vi har förfrågningar varje dag, säger en chef på ett distributionsföretag.

7 kommentarer:

 1. Med tanke på att distributionsföretagen får distributionsbidrag/skattepengar från press stödsnämnden för att dela ut tidningar/press. Så måste det ju vara direkt olagligt att press stödsnämnden nu ska betala distributionsföretagen stöd för att dela ut post. Distributionsföretagen har inget poststöd, vill man starta postutdelning får man starta ett nytt företag vid sidan av som inte får skattepengar.

  Det här är allvarligt, varenda media måste bli uppmärksammad på detta. Ditributionsföretagen kan inte behålla sina distributionsstöd om de agerar så här.

  SvaraRadera
 2. http://www.presstodsnamnden.se/presstod/distributionsstod/

  Det finns undantag för utdelning av lantbrevbärare, men det har att göra med att det är den enda brevbäraren/distributören som är tillgänglig i ett glesbefolkat område.

  SvaraRadera
 3. Distributionsstöd får lämnas för varje abonnerat exemplar av en dagstidning som distribueras av ett distributionsföretag eller, av ett befordningsföretag i lantbrevbäringsturer eller särskilda tidningutdelningsturer, där minst två tidningsföretag deltar.

  Observera! Särskilda tidningsutdelningsturer eller lantbrevbäringsutdelning krävs för att räknas som godkänd tidningsdistribution.

  Distributionsföretagen är inga lantbrevbärare.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lantbrevb%C3%A4ring

  SvaraRadera
 4. Distributionsstödet är tänk att sänka priset för morgontidningsabbonemang och jämna ut de regionala skillnaderna i distributionskostnader, men i verkligheten går idag dessa pengar rakt ner i fickorna på distributionsbolagens ägare och används inte till att sänka priset på tidningen.Detta diskuteras inom media men med stor försiktighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har du källa och bevis för detta, så tycker jag du ska publicera detta eller åtminstone visa en länk där detta skrivs om. Men som sagt posten får ju inget presstöd, det blir ju snedvriden konkurens mellan post,Citymail och tidningsföretagaen om ett företag får presstöd, medan ett annat inte får det.

   Radera
 5. Konkurrensverket förslog redan nångång 2004 eller 05 att distributionstödet skulle avvecklas av konkurrensskäl men tidningarna har lyckats hålla kvar det främst för att man har tjing med politikerna

  SvaraRadera
 6. http://www.tu.se/juridik-a-etik/presstod-moms-och-reklamskatt/pm-presstod/1000-pm-11-01-extra-distributionsstod

  Distributionsstöd för Posten..

  SvaraRadera