Förskingringen på Transportarbetareförbundet

Transport betalade en häst. 

   

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stora summor pengar har försvunnit från Transports Göteborgsavdelning.

Och idag kom domen mot den anställde på
Transportarbetareförbundet som åtalades för grov förskingring. 
  Hon fick endast villkorlig dom och 30 dagsböter för trolöshet mot huvudman. I domen framgår det bl.a. hur hon köpte en häst genom att föra över 30.000 från förbundets konto till en hästförsäljare.



Hon påstod också att överföringar till sitt eget konto på nära 40.000 år 2009 utgjorde ersättning för tvätt av handdukar och fönster, vilket hon skulle ha kommit överrens om med den dåvarande kassören Karin Peterson. Som dock tillbakavisade den uppgiften mycket bestämt.

Den åtalade kvinnan var en veteran inom förbundet, anställdes redan 1983 på avdelning 3  i Göteborg. Hon var sedan 2005 anställd av Transport centralt. Hon avskedades efter en kontroll som visade på märkliga överföringar från Transports bankkonton till hennes egna och andras konton.
Transport gjorde en polisanmälan men utredningen drogs i långbänk och fem olika åklagare avlöste varandra utan att väcka åtal. 

Först efter en JO-anmälan där polis och åklagare kritiserades för försumlighet gick fallet till rättegång. 

Men rätten gick inte på åklagarens linje om grov förskingring, som hade gett fängelsestraff, utan dömde endast för trolöshet mot huvudman.
 

Hon hade fri tillgång till Göteborgsavdelningens bankkort och bankkonton och under senare tid skötte hon även ekonomin på några andra avdelningar.
Enligt uppgifter från Transport skall det ha försvunnit mer än 990.000 kronor som tillhörde avdelningen och pengar skall ha försvunnit både genom konton och kontanta medel.

Åtalet vid tingsrätten gällde ca 190.000 kronor och en del av dessa, som försvann innan 2006 ansåg tingsrätten som preskriberade brott. En stor del av de pengar som försvann strax innan kvinnan avslöjades har hon återbetalat till förbundet.
 

Kvinnan och hennes man har en större hästgård norr om Göteborg och socialförvaltningen i den aktuella kommunen har vid flera tillfällen placerat tvångsomhändertagna barn på gården.  
Med rubriken "LVU-kommunal människohandel" har en mor föreläst om hur hennes flicka under mycket märkliga och uppseendeväckande omständigheter togs av myndigheterna och tvångsplacerades på kvinnans gård.


Kommentarer

Anonym sa…
Ja, egoismen är stor på alla håll och kanter.De som är starka håller ihop mot de svaga och skaffar sig vad de vill ha och för det mesta går det bra även om de inte följer några lagar.Inom facket har man väl lärt sig av hur det går till i näringslivet och ska va lika goda kålsupare.
tidningsbud sa…
Hon dömdes att betala endast drygt 19.000 till Transport och 29.000 till staten som betalning för en del av advokatarvodet som var 75.000.
Anonym sa…
EN häst?
På hästgården har från 2002 och framåt funnits ett mycket stort antal hästar - totalt fler än femtio (50) – hur många av dessa som Transport har betalat är okänt.

Anonym sa…
Jasså,Då var det därför hon ordnade flickor i samarbete med sina kompisar i socialnämnden som gratis arbetskraft för att ta hand om hästarna.
tidningsbud sa…
Tack för informationen om alla hästarna.
tidningsbud sa…
T.o.m.tingsrätten fattade att hon bluffade.
"trots hennes uppgifter om sin bristande kontroll över sin privatekonomi, inte kan ha undgått att så stora summor kommit in på hennes konto", "invändningen om att det skulle utgöra ersättning för arbete är därför enligt tingsrätten att betrakta som en efterhandskonstruktion och ska lämnas utan avseende".
Anonym sa…
Det är ett märkligt fenomen, att hon fick komma undan med blotta förskräckelsen, under tiden andra får sina liv raserade, ibland för all framtid, för att dessa hästhandlare har kommit på att det är mer lönsamt med laglig barnhandel och annan kriminell verksamhet som finansieras med hjälp av våra surt förvärvade pengar i form av bl.a. skatt eller som i detta fall även medlemsavgifter...
Anonym sa…
Det fuskades ju rejält på den berörda avdelningen under den tid då kvinnan var där och dåvarande ordföranden Leif Andersson. Han är nu ombudsman i LO. Man kan nog ifrågasätta det mesta vad som gäller normal föreningsverksamhet. Tyvärr hittades nog inte allt vid revisionen.
Anonym sa…
Tidningsbudssektionen lär ha haft en betydande del i att försöka undanröja granskning av oegentligheterna där.
tidningsbud sa…
Domare var Yrsa Isaksson Stensman
Anonym sa…
Är hon jävig eller släckt med kvinnan.
tidningsbud sa…
Vet ej. Men hon är genuin överklass, säkert levt ett mycket skyddat liv i överklassen. Verkar inte pålitlig.
Artikel om ett fall
http://www.goteborgsfria.nu/artikel/87443
Anonym sa…
Det polisanmäldes vad jag förstår redan 2009 men medvetet drog man ut det så långt att de brott som fanns 2006 kunde räknas som preskriberade. Helt otroligt.
För de tre förskingringar hon gjorde 2006 åtalades hon för grov förskingring som skulle gett ett ordentligt fängelsestraff (ekonomisk brottslighet brukar ofta straffas hårt). Vid dessa tre fall hade hon enligt åtalet begagnat falsk handling och gjort medveten vilseledande bokföring, därav den hårdare åtalspunkten grov förskingring för brotten 2006.
Anonym sa…
Av Härryda kommun har kvinnan och hennes man fått mer än en halv miljon kronor i ersättning för placerade barn under åren 2003-2007. Hur mycket de fått av sin egen kommun är okänt.
Anonym sa…
Denna kvinna bör sitta på Hinsebergs kvinnofängelse och inte hålla på med barn
Anonym sa…
Som jag dörstår det var det väl ändå Transport som avslöjade och var drivande att få kvinnan fälld. Bra gjort av Transport. Förmodligen försåg hon Göteborgs politiker, näringsliv och domare med billiga barnknull varför hon tvunget måste skyddas. Annars skulle det bli skandal om hon i rätten börja berätta sanningen vilket hon säkert hotat med.
Anonym sa…
Hon föjde kulturen på förbundet. Åt var och en så mycket det går i egen ficka.De har ju alla som kommit sig fram i denna rörelse fina bostadsrätter. lyxbilar, gårdar, hästar, villor, radhus, fritidsvillor, extra lyxlägenheter
Här hoppar pengarna hit och dit och sen ner i lilla fickan.
Sen har man partiboken och "kämpar" för den stackars "lilla" mäniskan
Anonym sa…
Det har tigits bort en kommentar här som låg ganska nära sanningen.
tidningsbud sa…
Har kollat.Ingen kommentar har tagits bort
Anonym sa…
Enligt Transport har det försvunnit mer än 990.000 kr. Kvinnan har en enskild firma, i vilken hon har alla hästarna - den firman hade vid 2009 års slut ett totalt underskott på -819.000 kr. En slump ??
Anonym sa…
Mycket skum verksamhet. Det finns en uppgift som säger att när en kompis till dottern skulle flytta gick man till socialnämnden och fick ett omhändertagande så att flickan blev placerad på gården och kunde fortsätta sköta hästarna. Dessutom fick man då massor med pengar för att "ta hand om flickan".
Anonym sa…
Den uppgiften är korrekt. Kompisen har fortsatt sköta hästarna helt utan lön och saknar därför helt samhällets skyddsnät - ingen a-kassa, ingen sjukförsäkring, inga pensionspoäng.
Kompisen, 25 år gammal, har aldrig deklarerat någon inkomst av tjänst - trots ca 10 års arbete dagar, kvällar och helger.

Tack för uppföljning av detta synnerligt märkliga fall.

Modern till flickan som tvångsplacerades - och som fortfarande bor och arbetar i den dömdas hem - var föredragshållare och paneldebattör på NKMRs Symposium den 25 augusti 2012.
Se: http://nkmr.org/sv/symposium/71-symposium-2012/106-forelasare

Det förefaller som om geschäftet 'tvångsomhändertagande och fosterhemsplacering av barn i Sverige' samlar en kader av samvetslösa människor som inte enbart bedriver handel med hästar utan också bedriver handel med barn. Det förekommer fall där socialen betalar fosterhemmen 2800 kr - 10 000 kr/dygn/barn - av skattebetalarnas medel.

Dessa samvetslösa individer i fosterhemsgeschäftet bygger upp sina förmögenheter på bekostnad av barns och deras familjers liv och hälsa.

Det finns åtskilliga fall rapporterade på NKMRs hemsida.

Ruby Harrold-Claesson
Jur kand.
Ordf i NKMR
Anonym sa…
Flickan lyckades för övrigt ta sig ur den före detta Transportanställdes nät och skapa ett eget liv. Vilket resulterade i stor besvikelse från hennes "ägare".