Tidningsbudet förlorade

Norges hovrätt gick helt på bolagets linje och avslog tidningsbudets lönekrav för den tid hon arbetat utan betalning; lite mer än en timme om dagen.

Flera norska tidningar har rubriker som "Hon är dömd att arbeta gratis".
Målet var ett s.k. pilotfall och var en överklagan från tingsrätten. Om tidningsbudet hade vunnit skulle en mängd liknande stämningar gått upp i Norges tingsrätter. 
Bolagets advokat säger att det är ett system för att betala tidningsbuden som bestått sedan mer än 100 år tillbaka. Och som fortfarande gäller.
Transportarbetareförbundet ser domen som en skandal.
Företaget har ensidigt satt ner tiden mer än en timma under det som tidsmätningarna visar. Det kullkastar avtalet och ger rätt till ett fritt utnyttjande.
I domen står det bl.a. att tidningsbudet inte håller det tempo som bolaget anser att ett tidningsbud skall uppnå. Det påstås att hon tar av och på axelväskan under arbetet på ett sätt som försinkar utdelningen.
Hon döms att betala distributionsbolaget 78.000 kronor i rättegångsomkostnader.

Läs också:http://tidningsbud.blogspot.se/2012/04/norska-tingsratten.html#.UJUsv8XO-fk
Här skriver Norska Transporttidningens chefredaktör om den tidigare tingsrättsdomen
  http://www.frifagbevegelse.no/dagens_kommentar/article6025267.ece        

7 kommentarer:

 1. Om det är ett system som varat i 100 år så borde Norskfacket känna till det. Om norskfacket nu menar att tidsmätningsresultat ska gälla rakt av utan möjlighet för AG till justering borde dom verka för att få in detta med tydlighet i nästa kollektivavtal. Jag antar att ingen sådan skrivelse finns i nuvarande avtal. Förövrigt är jag föga förvånad över domslutet vilket jag här skrivit om tidigare. Norskfacket verkar leva i det blå och vara lite naivt enligt mig.

  SvaraRadera
 2. Hon döms att betala så mycket, ställer inte facket upp???

  SvaraRadera
 3. Facket betalar alla rättegångskostnader

  SvaraRadera
 4. Vad är det som hindrar tidningsbudet att fylla i blankett med övertidsersättning om 1 timme varje morgon? Om företaget vägrar betala begår dom avtalsbrott. Som motivering till övertiden anges bara att den faktiska tidsåtgången överensstämmer med tidsmätningsresultatet som företaget har ignorerat och satt ner med en timme. Skulle hålla i en domstolsprövning gissar jag. Men någon retroaktiv lön som facket och tidningsbudet var ute efter kan det ju aldrig bli.

  SvaraRadera
 5. Det finns ju en kolumn att man ska ange skäl för övertid ochman har säkert prövat detta men inte fått någon övertid godkänd.Medieföretagen skriver ju hela tiden att tidningsbuden absolut inte får bestämma arbetstiden själva.Enligt avtalet ska tiden sättas i samförstånd, men företagen tycks mena att samförstånd betyder att buden går med på den tid som bolaget sätter.
  Transport skriver att man nu överväger att dra fallet inför arbetsdomstolen för avtalsbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dra in hovrätten och dess domare inför domstol, hovrätten och domaren är skyldig till slaveri, sist jag kollade var det fängelsestraff på det.

   Radera
 6. för hundra år sedan hade vi för fan inget fack värt namnet, så hela domstolsbeslutet är ju helt sinnessjukt. Jävla feodalsamhälle dom.

  SvaraRadera