Nattarbete och cancer

  Nattarbetare skall ha stor respekt och stora förmåner.
Nästan tre gånger högre risk för prostatacancer.
En stor medicinsk undersökning i Kanada visar att nattarbetande män i mycket högre utsträckning drabbas av cancer än de som inte jobbar på natten.

3.137 män som fått cancerdiagnos har intervjuats om sina arbetstider och ställts mot en stor grupp män som inte fått cancer. Undersökningen har gjorts av forskare i Canada i samarbete med universitet i Quebec och har fått stor uppmärksamhet över hela världen. I undersökningen har man också tagit med alla övriga kända cancerfaktorer i beräkningarna. Det är den första stora studien som kopplar nattarbete till en lång rad av de vanligaste cancerformerna.

Tidigare har man främst förknippat nattarbete med magproblem, trötthet och dålig sömn.

Nu kommer det allt fler undersökningar som visar på ett samband mellan många svåra sjukdomar och nattarbete. Den kanadensiska undersökningen är den första som klart bevisar ett samband mellan många olika cancerformen och flera nätters arbete varje vecka. 

Flera undersökningar har visat en stor riskökning för bröstcancer vid långvarigt nattarbete. I Danmark har en del kvinnor som fått bröstcancer och arbetat natt i över 20 år minst 4 dagar i veckan fått skadestånd efter reglerna om yrkesskada.

Den nya undersökningen visar att män löper nästan 3 gånger högre risk att få prostatacancer om de arbetar på natten. Flera andra vanliga cancerformer har över 2,0 i frekvens. Det är mycket höga risknivåer.
Vi kan jämföra med att rökare anses ha 2,6 gånger högre risk att drabbas av cancer i Sverige.

FN:s organisation för arbetslivfrågor ILO skriver att en person som utför regelbundet nattarbete får räkna med att åldras minst motsvarande 20 år under 15 år tid. Och en annan undersökning visar att en att arbetare som utför extremt nattarbete under stor del av sitt liv förkortar livet med 10-40 år.

Hjärtsjukdomar och diabetes kopplas idag också samman med nattarbete.
I den kanadensiska undersökningen talar man om att resultaten visar på ett alarmerande samband mellan nattarbete och cancer. Det troliga är att hormonrubbningarna som är kopplade till att man bryter den normala dygnsrytmen, bl.a. en kraftigt minskad produktion av melatonin, utlöser tumörbildningar i kroppen. Melatonin är ett slag vilohormon som normalt bildas i hjärnan under nattimmarna.
En annan sak som framhålls i Kanadaundersökningen är att det förväntade förhållandet på en allt högre riskökning ju längre tid man har arbetat nattetid inte kan konstateras. Om man arbetar 5, 10 eller 20 år nattetid tycks inte göra någon större skillnad, enligt resultaten på den här studien.
Karolinska sjukhuset startar nu en undersökning om kopplingen mellan bröst- och prostatacancer och nattarbete och många nya studier kommer att följa på den kanadensiska larmrapporten.
Flera undersökningar visar också att nattarbete kräver mycket mer ansträngning och tar mycket mer energi än dagarbete. Sömn under dagtid har mycket mindre värde än den riktiga djupsömnen under slutet av natten. 

Allt fler inser att det ställs oerhörda krav på de företag som har nattanställda och alla nattarbetare måste behandlas med stor respekt och ha helt andra förmåner och kompensationer i arbetslivet, än de som arbetar dagtid.

Kommentarer

Anonym sa…
Ska man vara förvånad? Vi som arbetar natt vet att vi sover skit under dagen, eller känner oss tröttare. Magproblem är "vanligt". Sedan så har det ju andra påföljder. Gör man annat under dagen så blir det ju värre än om man bara har tidningsutdelning. Kroppen vill faktiskt sova under dem perioderna, inte hälla i sig kaffe och springa ut i trappor.

Självklart att det inte är bra i längden; inte behövde man denna artikel för det. Och inte för att det kommer att göras något i framtiden åt det. Vi behöver rätt saftigt OB om vi ska riskera våra liv lite fortare än andra människor. High risk, high pay off. Dock är det nog tvärtom med tidningsbud. För att folk ser mer cyniskt på oss än genom fakta eller rapporter som varnat om nattarbete i årtionden.

Dem ser status och vad man "borde" få. Inte vad som är rätt eller hur emot det går något som i längden får oss att leva kortare liv.

Sålänge det finns folk på toppen av pyramiden som roffar åt sig pengar, så kommer vi inte att få igenom något makabert. Dem kommer vinkla avtalet hela tiden för att få in mer intäkter, det är hur ett företag fungerar när det blir väldigt stort. Företaget måste också överleva, eller hur? Men inte inser dem att "företaget" är all som arbetar. Dock ser folk VD:n som företaget eller dem högre upp. Varför i knappast nämns och hörs inom företaget.

Bästa man kan göra är att inte ge med sig på allt dem vill få fram. Även om så blir slutresultatet. Gör det alltid lite svårare, lite tuffare för dem att få igenom sin vilja. Då kanske dem inte orkar och tänker till, så kan man önska iallafall.
Anonym sa…
Facket vedrkar inte bry sig.Torkel Blom säger att man ska äta bra och regelbundet så spelar det ingen roll vilken tid man arbetar
Anonym sa…
Jag jobbar själv natt och tänker ofta på riskerna vi tar. Jag är helt för att få bättre kompensation och allt! Men Jag har funderat, rent tekniskt, borde det verkligen vara någon skillnad om man sover dagtid eller nattetid? Om Jag nu i tre års tid sovit på dagen borde väl min inre klocka ha vänt? Jag menar, det är ju ändå dag någonstans i världen, vi nattarbetare jobbar bara i en annan tidszon kan man säga? Jag vet inte och är ingen expert det bara verkar logiskt för mig, förstår inte varför det är mycket sämre att sova på dagen om det är en rutin...
Anonym sa…
Det har nog med att en kemikalie utsöndras då det är dags att sova. Och om man då proppar sig full med mat eller kaffe under dem timmarna då hela kroppen varvar ner, så påfrestas kroppen mer. Blir man då stressad under dem timmarna är det mindre bra. Tidzon spelar nog ingen roll, utan att det är mörkt ute och att vi uppfattar det som natt.

Mycket rubbas om man arbetar natt, sovrutinen, magproblem, stress, mm. Efter många år syns det. Så egentligen borde vi få ett saftigt OB för mödan. Tänk på att vi springer i trappor då kroppen vill få sin sömn. Fast i slutändan undrar man om mer pengar är lösningen på ett problem som fortsätter, vare sig du får "rätt" OB eller inte.

Men jag tycker att för mycket i dagens samhälle så fokuserar vi på mer pengar än bättre hälsa. Eller så tror vi att mer pengar magisk gör så att problemet försvinner. Rotproblemet är nog i själva verket utdelningen nattetid, inte mer pengar, om man ska kolla på det logiskt.

Men som sagt, vi lever i ett samhälle då vi passar tider och behöver pengar för att "leva". Ironiskt, då vi också mår sämre och "lever" mindre.

Framtiden avgör.
Anonym sa…
Bolagen svarar; Er hälsa skiter vi högaktningsfullt i (och vi har facket på vår sida så håll käften eller vi ska sparka ut er med deras hjälp)
Anonym sa…
Detta med att man kan ställa om sin inre klocka är ju en gammal sak som bolagen anser i hemlighet.De gamla utdelarna är omställda och kan överleva ett bra tag, medan bolagen anser att det i i övrigt är bäst att köra på korttidare som håller några år och snabbt går i slasken
Anonym sa…
Nej vi förbjuder allt arbete på natten
Vad leder det till
* Se till att bli akut sjuk på dagtid dvs hjärtinfarkter , bebrott måste förbjudas mellan 16-06
* Inbrott måste ske mellan 06-18
* Bio måste ses på dagtid
* Alla tv-nyheter och program förbjuds på kvälls och nattid.
* Radio får bara sändas på dagtid
* Krogar år inte vara öppna efter 18.
* Affärer får bara vara öppna 06-18 då alla andra arbetar dvs sök semester när man mäste ha mjölk.
Etc Etc Etc

Nu får det vara nog med gnyendet om vårt arbete om ni gnyende inte vill arbeta när det finns behov sök annat arbete dock bara mellan 06-18

etc etc etc
Anonym sa…
snacka om att va lojal in i döden du tror väl inte att dom här jobbar en 270 nätter om året?
Anonym sa…
Nej inte i antalet dagar men garanterat i antalet nattimmar.
Suta vara så neggo jag har massor av fina minnen i samband med mitt arbete och vi har inte så jävla dåligt betalt jämför med andra yrkesgrupprr inom Transport. Jo vi har sämre OB än läkarna, affärsnställda men vi har bättre timlön än förskolärare, barnskötare etc
Anonym sa…
Ibland måste man vara "neggo" för att vara positiv i slutändan. Skulle vi sluta vara neggo skulle vi lika gärna kunna vara slavar som går på happy-pills. Alltid positiva, och välkomnar allt som körs upp i röven. Men glada för det.
Anonym sa…
Antar att det som gör att en del anser att vi har bra löner är det ojämna löneläget, bolagen är fria att sätta vilken tid de vill på ett område.
Men allmänt har tidningsbuden ca 50-60 % av en normal industriarbetarlön i timmen om man ser till den tid vi arbetar och de pressade tiderna
Anonym sa…
Skulle tro att några år såläser v alla morgontidningen i en läsplatta, mot en kostnad naturligtvis. Sen kan posten fortsätta att dela ut vanliga försändelser dagtid, då slipper de konkurera med brevutdelning på natten
Anonym sa…
Läsplattan kommer nog i alla fall, men det blir nog tyvärr tidningarna som måste ta steget. Papperstidning i brevlådan på morgonen är ett stort slöseri med resurser. Papper, transporter samt utslitna tidnigsbud.
Anonym sa…
"Papper, transporter samt utslitna tidnigsbud."

Det första och det andra påståendet stämmer fint. Men det sista är en gråzon. Det är buden som förlorar på detta, också förlorar dem som transporterar och trycker tidningarna. Det blir mycket folks om kommer gå miste om en lön.

Det må se trevligt och "miljövänligt" ut, men många kommer på fall om detta slår igenom. Jag, t.ex. Det är inte lätt att hitta annat smått att pyssla med som ung person idag, eller ett sådan fast sysselsättning. Många studenter kommer ha det svårt om tidningen försvinner. Lånen kommer gå upp, och annat av följd.

Finns ett intressant uttryck 'cause and effect'. Det blir en påföljd utav något som påverkas negativt eller positivt.

Men sånt verkar allt glömmas bort, och sedan ser vi 'effect' scenariot par år framöver.
Anonym sa…
Tror såhär, efter som upplagorna minskar varje år så måste distr, företagen få in andra produkter annars blir det för dyrt att dela ut morgontidningar. Men även andra försändelser som vi tidigar fick i våra brevlådor (utom reklam) mínskar. Så fler aktörer måste dela på inkomster ifrån en vikande marknad. Kan inte vara ok att dela ut post på natten, tycker jag.
Anonym sa…
Bra att detta som vi alla tidningsbud länge haft på känn också kommer på pränt. Nu är det opp till Transport att ta med dessa forskningsresultat i kommande kollektivavtalsförhandlingar och kräva bättre arbetsvillkor. Tex. 5 dagars arbetsvecka och 7 veckors semester varav 10 dagars fri uttagsrätt. Ni som är medlemmar kan ju börja motionera om detta per omgående. Om inte för annat så bara för att få dom självgoda fackidioterna hos Transport att börja skruva på sig lite besvärat.