Tidningsbudens fackliga ledare

22 januari 2013
På dagen var han Transportarbetareförbundets och tidningsbudens representant i västsverige.
Men till kvällen skrudade han om och träffade sina bröder i   överklassorden Odd Fellows stora hus på Vasagatan i Göteborg.

Tidningsbudens "Grand old man" har med märkliga ceremonier utnämnts till övermästare för ett av Göteborgs överklasssällskap.


I Old Fellows och frimurarlogarna samlas män som har maktpositioner i samhället i sina ordenshus för att äta, dricka och umgås. Här gör man upp överenskommelser och affärer och visar upp sig med pråliga ordensband och medaljer.


När man klättrar uppåt i graderna avger man på högtidliga sätt olika löften och eder. Man går in i en roll som edsvuren i en starkt sammanhållen och sluten gemenskap av högt uppsatta män. Man lovar att aldrig någonsin avslöja något om de affärsöverenskommelser man får reda på. Och ger löften om att i alla lägen bistå sina bröder vad det än må gälla.
Svärd, knivar, skellet, döskallar, facklor, ben, kistor och många andra attiraljer ingår i rekvisitan när bröderna håller sina invigningar utstyrda i olikfärgade ordensband. När personer av misstag råkat komma in i något av de hemliga rummen i  ett Odd fellows-hus har man talat om en "Dracula-upplevelse".
Kvinnor får inte närvara och fram till slutet av 50-talet var man tvungen att ha vad man kallade "rent vitt blod". Det råder total tystnadsplikt på hur de olika riterna genomförs.

Han var i många år tidningsbudens främste representant i västsverige, ordförande i tidningsbudssektionen i Göteborg, huvudskyddsombud för VTD och han deltog i tidningsbudens avtalsförhandlingar.
Tillsammans med Transports nuvarande förbundsjurist skulle han i flera år utreda tidningsbudens löner i en speciell avtalsgrupp.
Men när när det blev kväll skrudade han om i finkläder, uttalade det hemliga lösenordet och gick in till sina ordensbröder. Här finner vi bl.a. tidningschefer, domare, direktörer och militärer.

Den socialdemokratiska tidningen Folket skrev förra året om de slutna sällskapen i Sverige. Och de konstaterade att även om de  själva säger att det bara handlar om personlig utveckling och välgörenhet, så  är det i själva verket personlig vinning genom kontakter och högre social ställning som gör att man är med i ett sluten mansorden.

S-tidningen Folket skrev om männen i de slutna 
sällskapen förra året. En liten märklig detalj är
att transportarbetareförbundet använder
samma kors som frimurarna i sin logotyp
Med tiden gick vår man över till en heltidstjänst inom VTD och är sedan några år tillbaka pensionerad. Det är också flera företag som haft adress till hans stora villa utanför Göteborg, bl.a. ett företag för hissande och halande av flaggor och ett annat som bedrev privata vaktskyddstjänster.

I en högtidlig ceremoni i det stora Odd fellowshuset i Göteborg blev han han i januari i år alltså övermästare i Lennart Torstensson loge av Odd Fellows i Göteborg.

Logen är uppkallad efter den svenske krigsherren från 1600-talet Lennart Torstenson och Odd Fellows strör lovord över honom. "Torstenson visade personliga egenskaper som stor principfasthet, god förhandlingsförmåga, visade vänlighet och var god administratör. Han hade utpräglad fosterlandskänsla, sinne för andliga värden och stark själsstyrka bottnande i en sann tro. Därför var det självklart att en svensk Odd Fellows-loge skulle uppkallas efter honom".

Men i historiebeskrivningen framträder Torstenson som en skoningslös svensk krigsherre från 30-åriga kriget i nuvarande Tyskland. Hans trupper bestod av tyska legosoldater. Och det som kallas "Torstensons krig" var när hans trupper gick in i danska Jylland, brände, våldtog, mördade och plundrade de danska byarna, och lämnade tusentals oskyldiga offer efter sig. Danskarna hoppades på att den svenska truppen skulle vara kristen och skona kyrkorna, så där gömde de sina värdefullaste saker. Men Torstensons här slog  in kyrkodörrarna och tog med sig allt som fanns, och slet t.o.m. bort altardukarna.


11 kommentarer:

 1. Hmm, låter lite som en konspiration om man vet ämnet en aning. Visst, frimurarna finns, men vad som verkligen försiggår vet inte många, även om dem säger det ena eller det andra. Men jag skulle inte vara förvånad att vi har ett par "frimurare" inom tidningsföretagen. Bara ta sig en titt på avtalet, faktiskt.

  Egentligen ger vi rum åt deras ego, eftersom vi livnär oss på det dem kastar ner till oss. Och vi har knappt en talan i vad som skrivs i avtalet - då blir vi faktiskt nedtrampade. Men vi behöver pengarna, och dem erbjuder, vilket alltid är fallet. Och det bästa man kan göra är att inte arbeta för dem här psykopaterna, vilket är lättare sagt än gjort.

  Lite synd att världen är sådan...

  SvaraRadera
 2. En mycket märklig person som hade svårt att skilja på sina åtaganden. Inte många som ifrågasatte hans märkliga företeelser heller. Han satt till och med på Transports årsmöten och deltog friskt i valprocesserna fastän det att han var ordförande i tjänstemannafacket. Att sådant kan tillåtas inom Transport, talar ju bara detta för att det inte är många som förstår sammanhangen inom Transport. Sådant här fick inte ifrågasättas, när Leif Andersson satt som avdelningsordförande för avd.3.

  SvaraRadera
 3. Vem fan pratar i om!!!!

  SvaraRadera
 4. En fråga som säkert kommer tas emot illa.. men vad har detta med något att göra?

  SvaraRadera
 5. Jag tror du känner som de flesta tidningsbud.Storgubbarna får hållas och alltid kan det ramla nån smula under bordet som vi får slåss om

  SvaraRadera
 6. Det är precis så här det är även på min arbetsplats. De mest olämpliga är de som sitter på de fackliga uppdragen.

  SvaraRadera
 7. Att hata som denna hemsideägare orkar göra borde han istället tillse att min tidning hämnar i min låda i rätt tid med rätt tidning.
  Ni har ju betalt för att utföra arbetet. Gör nu detta istället för att gny

  SvaraRadera
 8. Håller helt med jag fick min SvD på söder kl 08 det är inte ok

  SvaraRadera
 9. Ibland går det inte att bara komma i tid. Bilen till filialen kan vara sen, många artiklar beroende på dag, och annat som kan gå snett under utdelningen. Som prenumerant som aldrig har delat eller varit med ett tag på distributionen, kan det vara svårt att förstå detta.

  Med tanke på den usla behandlingen, dem tråkiga avtalen, skitlönen vi har, så borde vi egentligen skita i att leverera i tid och helst bry oss om att stressa mindre; då kunden vill ha den prick så eller si i tid.

  Många kunder vill ha den när dem ska göra saker på morgonen, jobba t.ex, eller dricka sitt kaffe, kanske ta en frukost. Men den plikten har inte vi att utföra. Det du gör är helt upp till dig som prenumerant. Däremot får du klaga på om den kommer sent, ja. Och om den gör det ofta så kanske ni inte borde "gny" så ofta och kanske fatta vinkeln tillslut - att något kanske är fel.

  Lyft luren, ring och fråga varför budet är sent. Om ni då får en standardförklaring, eller om förklaringen inte låter bra, så kan ni fråga budet på morgonen. Se om han eller hon kan ändra sitt distrikt för just dig. Inte ofta man kan göra det på andra jobb, va? Att be någon komma lite tidigare före alla andra.

  Vill ni be posten att vara "i tid" med? Skulle inte tro det. Med tanke på att vi t.om jobbar natt, så är det absurt att ens påpeka det framför ett bud som sliter för sin lilla lön. Lite respekt - åt båda hållen - räcker långt, kan jag lova er.

  Men sedan vet jag inte om ni "trollar" eller inte för att göra narr utav bud, eller av någon annan anledning. Vilket som, kul att få skriva lite!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en väldig kontrast om man ser till vad som skrivs på facebook mellan de som tackar och höjer tidningsbuden till skyarna och de som är negativa, varav en del skriver mycke aggresivt mot tidningsbuden.
   Fast de mest våldsamma inläggen får man oftast inte se idag.
   Sedan ett par år tillbaka har en stor majoritet på facebook sekretessinställningar för sina inlägg så att alla eller många inlägg inte är offentliga

   Radera
  2. Är inte det bra? Med tanke på allt nät-hat som finns. Varför skriva "dö din jävel!" istället för "jag håller inte med dig"?

   Radera