Krisen i finska transportfacket


10 mars 2013
F.d. chefen för finska transportfacket AKT, Timo Räty åtalas vid Helsingfors tingsrätt för psykisk misshandel och arbetsmiljöbrott.
Men den svåra krisen i det finska Transportarbetareförbundet är ingenting man talar om inom svenska Transport.

Transportfackets numera sparkade ledare har lyckats bli åtalad för arbetsplatsmobbning. Något som nästan aldrig brukar leda till några rättsliga konsekvenser. Bara i Finland sägs 140.000 människor utsättas för grov mobbning varje dag på arbetsplatserna.


Det blir på så sätt en ganska unik rättegång som kommer att vara i hela två till tre veckor, där man skall försöka reda ut de många invecklade turerna mellan personerna på förbundskontoret i Helsingfors. Det som i Finland kallas för "det osannolika spektaklet inom Transports fackförening", eller "den stora Transportcirkusen". 
Åtalet gäller psykiskt misshandel av den kvinnliga informationschefen på förbundskontoret mellan 2006 och 2012, som enligt åklagaren allvarligt skadat hennes hälsa. Hon heter Hilkka Ahde och är lite av en kändis i Finland.
Transportchefen behandlade henne som luft och vägrade ha med henne att göra i flera år, sägs det i en utredning om saken.

Förra året på kvinnodagen 8 mars genomfördes en ovanlig aktion. En del bussar i Helsingfors stannade i några minuter. Man stannade bussarna för att protestera mot hur den egna förbundsledningen behandlade den kvinnliga informationschefen på förbundskontoret.
Och lite senare hade polisen kravallstaket i beredskap på ett torg i Helsingfors. Men demonstrationen som man skulle bevaka var mycket fredlig. Det var 200 transportarbetare som samlades för att protestera mot det egna förbundet. 
Under en ATK-sammankomst i Lahtis i februari förra året slog vice ordföranden i finska Transport ner en kvinna så hon skadade sig i huvudet, eftersom han blev irriterad på att hon gav sitt stöd till Hilkka Ahde. Han dömdes i april till böter för misshandel.

Timo Räty blev Transportfackets ledare 2001 i Finland, alltså Lars Lindgrens finska motsvarighet och har suttit  i styrelsen för Internationella Transportarbetarfederationen tillsammans med Lindgren i många år.
Men Transports tidning Transportarbetaren i Sverige har inte nämnt händelserna på syskonorganisationen i Finland med ett enda ord. Trots att tidningens redaktion på förbundskontoret i Stockholm inte ligger så väldigt långt från Helsingfors.

Förra sommaren sparkades Räty som förbundsordförande sedan det framkommit att han skrivit på livstidskontrakt på fackföreningsägda bostadsrättslägenheter, en till sin sekreterare och en till sekreterarens mor, och man anser att kontrakten innebär en förlust på fyra miljoner kronor för förbundet. En annan orsak var att polisen börjat utreda arbetsmiljöbrott på förbundskontoret. Det som nu resulterat i åtal för psykisk misshandel.
Finska transport har dessutom gjort av med stora summor pengar på lyxrestauranger, lyxhotell och spa-anläggningar. Tidningen Iltalehti skriver att ett enda styrelsemöte kostade en halv miljon och hölls på Hotel Flamingo i Vanda. Många måltider intogs på lyxrestaurangen Graniittilinna eller på restaurangen i Hotel Hilton Strand i Helsingfors.

Det kan påpekas att tidningsbud som är organiserade i Finland tillhör som regel inte Transport utan är medlemmar i Pau eller Teams fackföreningar.

Kommentarer

Anonym sa…
Då lyfter dom en viktig fråga.Bara på lite fel sätt.
Anonym sa…
Vi har kanske några finska chaufförer som läser denna hatiska hemsida mot oss arbetare som är med i Transport
tidningsbud sa…
De finska chaufförerna känner redan väl till det här. Men du får ju veta saker som det kanske inte är meningen att du ska ha kännedom om. Vi lovar att följa upp rättegången och skriva om det.
Även vice ordföranden och en tidigare Transportordförande i Finland ställs till ansvar för att ha känt till vad som hänt utan att ingripa.
Rättegången i Helsingfors inleds med att en förberedande förhandling kommer att äga rum i Helsingfors tingsrätt den 12 September 2013. Huvudförhandlingen inleds den 13 November och skall avslutas senast den 3 December.