Post och tidning samtidigt?

28 juni 2013

I höst kommer Presstödskommitén med sitt s.k. betänkande om hur statens stöd till tidningarna skall förändras. Men redan nu har uppgifter kommit ut om vad man skriver.
Kommitén föreslår att distributionsstödet avvecklas helt. 

I utvalda landsbygdsområden kommer försök att inledas 2014 med samdistribution av tidning och post tidigt på morgonen. 
I dessa områden kommer man att bevilja tillfälligt undantag från postlagens regler om att A-post brev skall delas ut dagen efter.

Denna  verksamhet, föreslår Presstödskommitén, bör sedan utvecklas så att tidningar och post samdistribueras på landsbygden. För att det skall kunna bli verklighet måste postlagstiftningen ses över, så att kravet på övernattbefordran av brev inte gäller för glesbygden. 
Målet är att, som man skriver, skapa en permanent och långsiktig samdistribution av tidningar och post på landsbygden, och utdelningen bör ske tidigt på morgonen. 
Det är viktigt att påpeka att det här inte är något som är beslutat ännu, men försöken kommer alltså att inledas nästa år. 
Det krävs också ett riksdagsbeslut på att ändra postlagen. Men en förändring i den här riktningen har diskuterats länge, och nästa år kommer man att börja ta de första stegen mot en sådan här utveckling.

8 kommentarer:

 1. Extratid 3: Du skall fan inte få ett öre extra, dela ut din jävla tidning och lägg brev fan i samma låda! :D

  Ungefär så kommer det att se ut, par år framöver. Time shall always tell the story...

  SvaraRadera
 2. ja fy fan. Gossarna skjuter skarpt från alla håll och vi är måltavlan

  SvaraRadera
 3. Jag undrar vad som menas med tidigt på morgonen. Om det innebär efter kl 6 blir det inga tidningsbud som kör, det skulle ju innebära en nackdel för våra kunderr - folk vill ha sin tidning till frukost, inte när de kommer hem.

  SvaraRadera
 4. Jag menar, det kallas morgon, medan det bör kallas natt ända fram till kl 0500.

  SvaraRadera
 5. Kanske är det nattutdelning dom menar fast dom skriver tidig morgon för att det låter inte så bra med nattarbete, låter liksom lite arbetsmiljöbrottsligt.Tidig morgonleverans låter sötare i deras rikemansörön

  SvaraRadera
 6. Jao, jag vet det. När jag fick sparken från herenco 1999 så talade chefen om för mig att jag arbete på mogonen minsann. Trots att jag hade arbetstid från 2300-0600

  SvaraRadera
 7. Hoppsan kan inte låta bli att undra vad lantbrevbärarna tycker om detta, att de antingen ska få sparken eller arbeta på natten-morronen.Förmodligen lyckligt ovetande om vad som planeras just nu.Det lär nog bli mycket -jag kramar-min-lantbrevbärare

  SvaraRadera
 8. Jo, lantbrevbäraren erbjuder ju en del tjänster till gamla människor på landet, men i och med att allt fler får tillgång till internet måste man prioritera kostnadseffektiviseringar och miljöpåverkan eftersom antalet mil bilarna gör minskar. Jag kan säga att en bekant till mig hade ett företag på landet, så de hängde en plastkasse med försändelser på brevlådan som posten tog med sig när han kom och lämnade post. Det var ju rätt långt till närmaste brevlåda och det funkade bra.

  SvaraRadera