Premo och Bring Citymail går samman

25 juni 2013
Snart kan Premos saga vara all.
Bonniers, Schibsteds och Posten Norge har långt framskridna planer på att bilda ett nytt kombinerat brevbärar- och tidningsutdelarföretag. En sammanslagning mellan Posten Norges Bring Citymail och Stockholmstidningarnas distributionsbolag Premo.

Man har redan samarbetat sedan flera år tillbaka, genom att Premo har delat ut brev i vissa områden.
Bring Citymail har 32 arbetsställen i stockholmsområdet, som kallas för CMC och Premo har ca. 40 filialer. Premo täcker upp hela området varje natt, medan Bring Citymail når nästan alla stockholmsadresser var tredje dag genom ett rullande schema.
Bring Citymail tar ut s.k. industriell post som kommer från företag, myndigheter eller banker och affärsidén är att ta över B-post från PostNord i  de mest tätbefolkade områdena. Man når numera mellan 50-55 % av hushållen i landet.
Företaget Citymail startades på 90-talet, när postens monopol togs bort. Man har konkursat två gånger men hållits om ryggen av politiker, som satsat på att offentlig verksamhet skall konkurrensutsättas eller privatiseras.
Bolaget köptes efter konkurserna upp av engelska Royal Mail, som dock snart tröttnade och sålde tillbaka majoritetsposten till den privata grundaren för 1 pund. Han sålde lite senare samma aktiepost vidare till Posten Norge för 145 miljoner.
I ett andra steg köpte de sedan hela företaget.
De röda siffrorna har minskat något senaste åren men den senaste årsredovisningen visar på 78 miljoner i minusresultat.
Sammanlagt har företaget gjort minusresultat på omkring 500 miljoner sedan det togs över av Posten Norge.
Bring Citymail leasar ett ganska stort antal bilar, över 400 i hela landet. De allra flesta är vita VW Caddy från 2007 eller 2008. Ett litet antal nya Fiat Fiorino finns.
Bolaget leasar också en svart BMW 320 D  årsmodell 2013.

Fackföreningen är Seko. Lönerna på Bring Citymail är låga, det handlar om en ingångslön på 17.000 och en slutlön på nästan precis 20.000 efter två års anställning. Till det kommer ett individuellt lönetillägg. Men tillägget ger inte särskilt mycket, ca 6-700 i månaden extra. Men om tidningsbuden hade gått på samma avtal hade lönerna gått upp mot 30.000 i månaden p.g.a. OB-tillägget som skulle ge över 8.000 i extra lön räknat på en fulltid.
Lönerna är väldigt jämna jämfört med tidningsbudslönerna som ligger inom ett väldigt stort spann. De har en omfattande klädsutrustning (uniformer) och brevbärarna får två skobidrag om året.
De flesta som jobbar på Bring Citymail verkar ganska unga. En tidigare VD har sagt att man inte bör arbeta mer än tre år som brevbärare för företaget, därefter är man slutkörd.
De har ett ganska stort antal utan riktiga anställningar, s.k. "timmisar", som får hoppa in på dåliga timlöner när företaget ringer in dem. Mellan 20% och 40% var tidigare timanställda. (Antalet timanställda skall under senare år blivit lägre).

Fackrepresentanterna har inga höglöner. De två arbetarrepresentanterna i Bring Citymails styrelse taxerar för ca. 220-230 tusen om året och ordföranden i den nationella klubben för Bring Citymail skriver att han nu tjänar 20.600 i månaden.
På Premo har de två arbetarrepresentanterna båda taxerat för inkomster långt över 500.000 om året.
Och några enkla tidningsbud har aldrig haft någon talan när det gäller Transports förhandlingar med distributionsbolagen.
Vilka förändringar det kan bli efter sammanslagningen är det svårt att sia om idag.
Det har funnits spekulationer flera gånger om att Posten Norge vill göra sig av med Bring Citymail.  Samtidigt försöker distributionsbolagens gemensamma bolag MTD slå sig in på B-postmarknaden i Sverige.

3 kommentarer:

  1. Vad ska man säga?Sekoavtalet låter som ett dåligt avtal men ändå ett normalt avtal med ett OB och liknande självklarheter som dcet finns i alla avtal utom vårat avtal som inte är ett normalt avtal.

    SvaraRadera
  2. Kan säga att avtalen är väldigt olika i konstruktion. Det finns bra och dåliga saker i bådas avtal. Svårt att jämföra värdena i dem. Men finner en del faktafel i artikeln, bland annat att det skulle vara upp till 40 % timmisar vilket det var länge sedan det var.

    SvaraRadera
  3. Blir det här verklighet kommer det att bli en jävla kulturkrock.Det här är ju två helt skilda världar.Det är det bara å erkänna.Det bästa vore säkert att läggas det på hyllan,Vad ger ni för chansen på det???

    SvaraRadera