Finska Transportskandalen

11 februari 2014
I slutet av januari dömdes den avsatte ordföranden för finska transportarbetareförbundet AKT till 80 dagsböter för misshandel, psykiskt våld och arbetsskyddsbrott. 

Transportskandalen har varit "hett stoft" i Finlandspressen under lång tid och ser ut att fortsätta med nya polisutredningar och rättegångar.
Förbundet ska betala samhällsböter på 20.000 euro och två andra ledare i finska transport dömdes till mindre bötesstraff. Kommunikationschefen fick 12.000 euro i skadestånd.
Och för några dagar sedan meddelade åklagaren vid tingsrätten i Helsingfors att elva ledamöter i det finska transportfackets styrelse åtalas för diskriminering i arbetslivet.


Rättsprocesserna beror främst på förhållandena inne på förbundskontoret i Helsingfors, som beskrivs som en lekstuga utan dess like.
Det var den kvinnliga kommunikationschefen som utsattes för så långvarig mobbning att det bedömdes som misshandel av tingsrätten. Domen kallas unik eftersom arbetsplatsmobbning jämställdes med misshandel.


Inne på kontoret var kommunikationen minst sagt dålig. Transportordföranden vägrade hälsa på eller tilltala kommunikationschefen under många år och skulle man utväxla ett papper måste en tredje person tillkallas för att lämna över papperet. 
De fick heller inte hamna ensamma i samma rum.

 Kommunikationschefen  anställdes för många år sedan och det anses att hon fick jobbet som en vänskapsgest till hennes man som varit socialdemokratisk riksdagsman, och även var minister vid ett par tillfällen. Han var en gång i tiden vice ordförande i finsk-östtyska förbundet och har nämnts bland dem som kan ha haft en relation till Stasi. Blev senare chef för Tipsbolaget i Finland, men avskedades efter en skandal där man ansåg att han tafsade för mycket på de som skulle massera honom.

Hon har varit elitgymnast, har lett frågesportprogram i TV och i en film spelade hon den svensk-tyska drottningen Silvia. Här tillsammans med sin man på en bild året innan hon blev kommunikationschef på finska Transport 2003.
Den sparkade transportordföranden menade under rättegången att han höll kommunikationschefen kort för att hon ville ligga med honom. Vilket resulterade i att han nu utreds för förtal.

Kulturen inom förbundet har kallats De Tre Bena - Bastu, Brännvin och Broderskap.

Och man var inte heller rädd om förbundets pengar. 
Det har avslöjats att styrelsemötena på lyxrestauranger kunde kosta en halv miljon. När förbundets ordförande avskedades var det inte för de aktuella anklagelserna utan handlade om det vanliga spelet om fackets bostadsrättslägenheter.
I Sverige har Transports tidning Transportarbetaren inte med ett enda ord kommenterat händelserna på broderförbundets centralkontor på den finska sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar