Mindre än det minsta för tidningsbuden

20 april 2014
Minimilön ska införas i Tyskland från början av nästa år.
Men Tidningsutgivarna och Tysklands politiska höger driver en kampanj för att Tysklands tidningsbud inte ska omfattas av minimilönen på 8,5 euro i timmen, eller lite mer än 77 kronor.

I Tyskland har tidningsbuden hamnat i blickfånget p.g.a. de absurda planerna på att som enda yrkesgrupp undanta tidningsbuden från minimilönen - tillsammans med långtidsarbetslösa, arbetare under 18 år och praktikanter.


Det är en bisarr kampanj mot tidningsbuden, som har starka ekonomiska och politiska krafter i ryggen.

Tidningskoncernerna och det största partiet i Tyskland CDU/CSU, som dominerar regeringen, påstår att minimilön för tidningsbuden är ett brott mot den tyska grundlagens paragraf 5 om pressfrihet. Och skulle hota demokratin i landet.
I ett pressmeddelande skriver CDU/CSU att "vi varnar uttryckligen för att införa minimilön för 160.000 tidningsbud. Det kommer att öka kostnaderna för tidningsförlagen med ca. 225 miljoner euro. Mångfalden inom medie- och kulturlivet upphör."

CDU/CDS ingår i samma politiska EU-grupp som de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

Tidningsbuden har satt upp klisterlappar över hela landet med budskapet "Mindeslohn auch för Zusteller/Zustellerinnen", Minimilön också för tidningsbuden.

Vänstern och "De gröna" kräver att minimilönen ska innefatta tidningsbuden. Inom Socialdemokraterna är uppfattningen splittrad. Flera socialdemokratiskt ägda tidningsförlag har kritiserats för att betala grova underlöner till tidningsbuden.
Vänsterpartiet Die Linke talar om att tidningsförlagen och den politiska högern visar en "skrämmande egoism och ett brinnande hat mot en yrkesgrupp som sliter i ett tungt och nedvärderat  arbete".

-Vi kräver bara anständighet och respekt för ett hårt arbete, men tidningskoncernerna agerar som medeltida feodalherrar, säger en facklig representant för tidningsbuden.

Frågan om minimilön för tidningsbuden eller inte är fortfarande öppen.

Av EU:s 28 länder är Tyskland det 22:a som inför minimilön. Frankrike har en minimilön på 9.53 Euro, Nederländerna på 9,11 (men gäller endast de som är över 23 år).England har 6.31 pund.
I en del länder är minimilönen groteskt låg som Grekland med 3.55 €, Tjeckien motsvarande 1.94 € och i Bulgarien motsvarar det endast 1.04 €.

8 kommentarer:

 1. Googla på ver.di de för mer info. 3.50 euro får tidningsbuden som minst.

  SvaraRadera
 2. då har vi det ganska bra i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke!.Transport ligger i topp 5 i europa när det handlar om avtal för oss tidningsbud.

   Radera
  2. Exakt.Det finns fem länder som har tidningsutdelning på natten och transports avtal är nr 5

   Radera
  3. Så din slutsats blir efter att du har läst det som har skrivits i blogginläggen är att transports avtal är sämre än tyskarnas?.Nej jag tror inte på dom fördomar folk har om t.b.Men jag gör ett undantag för dig.

   Radera
 3. Det är nog bara tiggarna som tjänar mindre.

  SvaraRadera
 4. Hatet mot tidningsbuden är tydligen inte bara i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hatar oss själva mera än nån annan hatar oss.Självkänslan hos tidningsbuden är så låg att vi tillåter oss att bli förnedrande och spottade på.

   Radera