Posten och TAB lägger ner försöken med samdistribution

 26 augusti 2014

Samdistribution av post och tidningar på landsbygden har testats i Värmland.
Det är olönsamt och ingenting som Posten går vidare med just nu.
Planerna läggs på is, det säger PostNords produktionschef Peter Brännström i en artikel i Medievärlden premium.


Politikerna i presstödskommittén skrev i sitt slutbetänkande om det statliga presstödet, att post och tidningar ska delas ut samtidigt "tidigt på morronen" på hela den svenska landsbygden. Det bör vara genomfört år 2017.
Försök med samdistribution skulle startas så fort som möjligt av Posten och Tidningstjänst i Värmland.

Under våren har lantbrevbäring och tidningsutdelning skett gemensamt i ett testområde med omkring 300 hushåll utanför Arvika. Man har därefter gjort ingående intervjuer med ca. 100 personer i området om hur de har upplevt förändringen.

Nu har Posten utvärderat försöket.
Man slår fast att det visade sig olönsamt och att tiden inte är mogen för någon samdistribution.
Först gjordes en runda med tidningar och post och därefter under dagtid en annan runda med paket och annat som måste kvitteras.
Tanken var att den andra rundan skulle kunna bli kortare, men det visade sig att båda blev nästan lika långa. Dessutom är paketen den del av verksamheten inom Posten som ökar mest.
-Vi ringer inte på och vill ha kvittenser för paket klockan fyra på morronen, säger produktionschefen.
Däremot så konstaterar man att kunderna var i stort sett nöjda. Det var nästan ingen som upplevde några större olägenheter med arrangemanget. Men det var någon som tyckte att det var lite surt att få gratulationsbrevet dagen efter högtidsdagen.
Men eftersom det inte gick att få någon lönsamhet i projektet så är det i alla fall tills vidare avslutat för Postens del.

Beskedet från PostNord innebär en rejäl bakläxa för politikerna i presstödskommittén som gång på gång upprepade att all tidningsutdelning sker "tidigt under morronen". Och vägrade att ta in några synpunkter vare sig från tidningsbud eller lantbrevbärare.

Det är också lite av en kalldusch för tidningsägarna som hade kalkylerat med stora besparingar. Tidningsutgivarnas (TU) VD är redan ute i en debattartikel och vill tydligen att politikerna med någon slags maktmedel ska tvinga Posten till lantlig nattutdelning.
Moderaterna har tidigare i sommar varit ute och propagerat för idén med en gemensam lantbrevbäring och tidningsutdelning.

10 kommentarer:

 1. Ja så Tu gubben tycker posten ska säga till alla lantbrevbärare att nu ska ni ut på natten era jävla drönare för tidningarna är vilt penningkåta nu och posten är naturligtvis jätteglada för att Tu företagen snattar b-post i storstäderna

  SvaraRadera
 2. !!! Fattar nada av kommentaren ovan

  SvaraRadera
 3. Varför skulle de ut med PAKET? Posten har ju redan ett nätverk med utlämningsställen så det borde bara varit dagstidningar, veckotidningar, brev, reklam, samhällsinformation och gratistidningar som delas ut på natten. Då slipper man ju postrundan dagtid helt och hållet. Cykel/gångbud kan inte hantera paket ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlade ju om lantbrevbärarlinjer.De tar ju ut paket och har andra tjänster

   Radera
  2. http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/lantbrevbaringen-fungerar-som-ett-mobilt-postombud%283329999%29.gm

   Radera
 4. Jag bor i ett mindre samhälle där de delar ut post med bil. Den linjen kör en del på landet också, men paket får jag hämta på ett utlämningsställe. Endast paket från utlandet körs ut till bostaden - med lastbil. Hur många tjänster kan det handla om? Jag har 1,5 mil till närmaste postkontor så varför kan inte de som bor på landet ta sig dit eller varför erbjuder de inte samma tjänster i tättbebyggt område? Nä, lägg ner och låt tidningsbud köra, det blir en rejäl miljövinst också. Vi kör inte med bil utan cykel där jag bor.

  SvaraRadera
 5. Hur kan de öht tänka att paket på landet fungerar när folk inte är hemma? Jag har själv kört paket med lastbil ut till företag och privatpersoner ute på landet och det funkar ofta endast med fullmakt för att folk inte är hemma för påskrift. Så jag tror att TAB och Posten ljuger när de menar att det inte fungerar. Blir det så stora förseningar jämfört med dagens system där man får avisera och sen ändå få en fullmakt?

  SvaraRadera
 6. Varför skulle posten sparka ut alla lantbrevbärare i Sverige eller tvinga dem att jobba på natten? Ska dom göra det för att några tidningsdirektörer och deras kompisar politikerna som har en massa intressen i tidningarna har fått ont i pungen.
  Det blier aldrig några miljövinster när man drar in samhällsservice. Då ska en enskild köra fyra mil för att posta ett brev, eller fem mil för att hämta ett paket, det hade man inte räknat in.nej dessa gubbar ha aldrig brytt sig om nån miljö.

  SvaraRadera
 7. Om posten försvarar sina anställdas intressen så är det väl inte mycket att orda om.Synd att inte distributionsbolagen gör detsamma.Lite tjyvknep behövs säkert också..

  SvaraRadera
 8. De får ha jobben kvar i alla fall. Posten sparkar 1500 per år! Man kan också tänka sig att göra det på orter som den där jag bor där det som sagt redan finns ett väl utbyggt nätverk med utlämningsställen för paket. Posten kör med säkert ett 20-tal bilar från kommunens centralort (10000+ invånare i hela kommunen) runt till alla mindre orter i kommunen. Här är det inga som helst problem att ordna med post- och tidningsutdelning samtidigt. Sen kan man ha kvar samma tjänster där det behövs. Det finns butiker och bensinstationer på de mindre orterna - som dessutom har längre öppettider än Posten. Ni tänker helt enkelt fel. Det är dags för brevbärarna att komma ut ur kistan.

  SvaraRadera