Polisanmälan mot VTD

17 april 2015

Det var troligen politiker i Göteborg som stoppade VTD:s kommunala postutdelning.

VTD anlitar advokatbyrån MAQS för att bestrida uppsägningen.
 

VTD har vänt sig till en advokatbyrå och ska göra en egen utredning om omständigheterna kring uppsägningen.

Mycket talar för att en eller flera politiker i Göteborg till stor del ligger bakom Upphandlingsbolagets beslut att bryta VTD:s ramavtal för kommunal A och B-post i Göteborgsområdet.

Den 16 mars, en och en halv månad innan uppsägningen, lämnade stadsdelsförvaltningen i Majorna-Linné in en polisanmälan för brott mot post- telehemlighet. 
Så här står det i anmälan som togs upp av polisen i Göteborg:

BROTTET 
Någon har öppnat sekretessbelagd post, som skickats av målsäganden.
OMSTÄNDIGHETER 

Västsvensk Tidningsdistribution Kommanditbolag, VTD, har sedan en tid skött postgången åt Göteborgs Stad. Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné har upptäckt att sekretessbelagd post har varit öppnad när den levererats till mottagarna, vilka är politiker och ledamöter inom Göteborgs Stad. Öppnad post har varit underlag för politiska beslut, gällande olika ärenden om barn och ungdomar, som har upprättats av socialtjänsten. Post har även legat öppet i trapphus där mottagare bor och inte blivit lagd i de låsta postboxarna. 
 ERSÄTTNINGSYRKANDE
Ja


En märklig omständighet i anmälan är att brottet ska ha begåtts mellan onsdagen den 1 januari 2014 och måndagen den 16 mars 2015. De fem första månaderna av den tiden delades nämligen posten ut av PostNord och inte av VTD.
Som vittne åberopas endast en person.
I anmälan tar man upp att det har hänt att brev har lämnats i tidningshållarna utanför lägenhetsdörren istället för i den låsta fastighetsboxen på bottenvåningen. 
Men då ska man ha i minnet att det handlar om låsta trappuppgångar. 
Många kommunpolitiker i landet får i själva verket sin post i helt öppna brevlådor utomhus, ofta i direkt anslutning till allmän plats eller väg.
Den här typen av stora brev med en lunta A4-papper kan öppnas oavsiktligt. Förslutningen kan gå upp i hanteringen. Ibland sätts en tejpremsa över enbart för att hålla igen förslutningen. Tyngre brev skadas betydligt lättare än mindre brev.

På en fråga till Upphandlingsbolaget om hur många reklamationer VTD har haft säger man sig inte ha någon direkt statistik över detta. Men man uppger att brev inte har blivit levererade.
Då ska vi komma ihåg att PostNord 2014 hade ca 44.000 utdelningsrelaterade klagomål (i hela landet). Och Bring Citymail hade 2013 nästan 10.000 klagomål på sin brevutdelning trots att man inte delar någon värdepost.

Det förefaller nu som om det i första hand är klagomålen från en eller flera politiker inom Majorna-Linnés stadsdelsförvaltning som varit avgörande i uppsägningen av VTD:s ramavtal.

Kommentarer

Anonym sa…
Självklart så är detta befängda anklagelser riktade mot oss på VTD. Själv så blir jag direkt förolämpad och förbannad.Därför har jag sedan en tid tillbaka börjat använda min mobilkamera till att dokumentera öppnad post och sådana försändelser som ligger utanför fastighetsboxar,brevinkast.Såsom postavier,brev från försäkringskassan,migrationsverket o.s.v.Jag har även hittad a- brev från kommunen.Det sistnämda är ej utdelad av VTD! Som en god samhällsmedborgare så dokumenterar jag självklart när ett i mitt tycke ett brott begås!Och det är inte VTD som begår dessa i dom här fallen! DISTRIKT 82117
Anonym sa…
Nån surmagad politiker som gett sig fan på att jävlas med tidningsbuden.inte fan har nån på VTD varit intresserad av breven. De har gått upp.Dåligt klister.Kära politiker gå och lägg dig och vakna på rätt sida
Anonym sa…
Stämmer bra det. Jag vet inte hur många gånger jag fått brev i handen som jag själv behövt klistra. Ibland när det är blött, så brukar det äta rakt igenom breven, och det ser ut som om dem blivit öppnade. Hur skulle dem kunna styrka detta? Att någon medvetet öppnat breven p.g.a deras innehåll?

Posten slarvar mycket också. Hur ofta har inte jag sett post som ligger vid ingången, och nere i svalen? Då dem inte kan hitta personen. Inte får dem skit för det. Nä, jag tror att det är personer som jävlas mot VTD.

Först måste ju det bevisas att brevens innehåll har lästs utav någon person. Sedan måste det bevisas att breven kanske inte var klistrade korrekt.

Så hur ska dem bevisa allt detta? Det är lätt att peka finger och skrika 'Häxa!', men är dem skyldiga till något annat än påståendet?
Anonym sa…
Märker ni att man poängterar i anmälan att det är VTD som tagit över postgången.Nån viktigpetter som ska sätta dit VTD.Finns det något namn på busen?
Anonym sa…
Enligt en brevbärare på posten så får de inte lämna brev i trappuppgången.Han menar att det är boende som sätter ut brev som de har fått och inte är deras brev
Anonym sa…
Näe, vederbörande är lika anonym som du själv ;-)
Anonym sa…
Men snälla nån!Ut och börja ta bilder!Det är era jobb det handlar om!Sen undrar man varför VTD inte utnyttjat det faktum att vi har mobilkameror.Vi skulle haft ett rapporteringssystem för det som dom har blivit anklagade för!Fattade inte VTD allvaret i dom varningarna dom fick?Självklart så finns det ett namn.Hur skall dom annars kunna styrka sanningshalten i det dom påstår?Sen gäller förundersökningssekretess.
tidningsbud sa…
I polisanmälan står att det finns ett vittne till det påstådda brottet.Men inget namn anges.
Anonym sa…
Lite nyfiken på vem som lämnade in anmälan
Som anmälare står en kvinna som jobbar på stadsdelsförvaltningen
Citymailbrevbärare sa…
Man ska inte lägga breven i porten, men finns tyvärr brevbärare som gör det. Man kan inte skylla på de boende att det ligger post i porten, jag som brevbärare har ett ansvar att rätt brev kommer till rätt brevlåda.

Ang. att posten kan vara öppnad är ju för att ibland regnar det, då går klistret lätt upp. Ibland är ju kuverten inte ens klistrade, och ibland förstör brevlådan försändelsen.

Tycker det är tråkigt för VTD, för när de började dela post var det ju post överallt i porten, eftersändning fungerade inte osv men de verkar ha skärpt sig.

Anonym sa…
Anneli Hulten?
Nej det är någon kontorist på förvaltningen som står som anmälare
Anonym sa…
Tanke vi besöker nästan alla trappuppgångar och jag hittar brev titt som tätt i trapphuseen både öppnade och oöppnade.
Det vore kul om vi vi publiserade våra bilder på denna sida oavsätt vem som gjort fel eller
Anonym sa…
Och Majorna Linné är moderatpackets högsäte
GUILLOU sa…
Det där var humor på hög nivå!Anneli Hulten :)
GUILLOU sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa…
Haha inatt kom det ett meddelande från företaget här i Luleå ´om ni ser att någon lagt ut ett brev som ni tidigare delat ut i portuppgången, ta bort det och lämna in det.
Anonym sa…
Det får du inte göra enligt postlagen.Utan det är den som har mottagit brevet som skall skicka det pts.
Anonym sa…
Har dom gjort något mot Politekerna i Göteborg. Borde att få reda på från nån som är där. Det finns väl nån offenlighet