VTD förlorar kommunposten

 

7 april 2015

VTD har inte uppfyllt postlagens krav på tillförlitlig brevutdelning, enligt Göteborgs Stads Upphandlingsbolag.

Postavtalet sägs upp i förtid efter bara 10 månader.

Avtalet gäller utgående daglig kommunal A- och B-post i Göteborg Stad, Mölndals Stad och kommunerna Kungsbacka, Lerum, Öckerö, Ale, Kungälv, Partille, Tjörn och Härryda.

Redan den 15 april går uppdraget över till PostNord.

I sin motivering skriver Upphandlingsbolaget att VTD tilldelades en skriftlig varning redan i november 2014 om att bristerna i utdelningen måste korrigeras för att undvika förtida uppsägning.

Bristerna har dock fortsatt efter varningen,skriver man.

Sedan VTD fick den skriftliga varningen har brister fortsatt funnits i VTD:s tjänster. Bristerna har framförallt bestått i att post inte har lämnats i brevlådor utan t.ex. utanför adressaternas dörrar, brev har varit öppnade när de kommit fram och post inte har blivit utdelad eller returnerad.
Detta innebär att VTD åter har brutit mot ramavtalsvilllcor 2.1.3 "Allmänna bestämmelser", 2.1.8 "Uppdragets utförande" och 3.4.2 "Inrikes försändelser, Osorterad post".
Av postlag (2010:1045) 6 § följer att postverksamhet ska bedrivas så att den tillgodoser rimliga krav på tillförlitlighet och så att skyddet för avsändarnas och mottagarnas personliga integritet upprätthålls och i lagens 14 § stadgas en tystnadsplikt och sekretess för den som utför verksamheten. Bestämmelserna om tystnadsplikt och sekretess innebär att brev ska levereras till den adress som avsändaren har angivit och för det fall det inte är möjligt ska brevet returneras, vilket följer av postlagens 9 §. Vidare är det enbart tillsynsmyndigheten som får öppna obeställbara brev enligt lagens 10 §.
 Upphandlingsbolaget avslutar sin motivering med följande:

Genom att öppna brev, inte leverera brev och inte leverera dem till adressaters brevlådor utan lägga dem utanför har VTD brutit mot såväl avtalsvillkor och lagstiftning. Bristerna är av sådan art att Upphandlingsbolaget härmed säger upp ramavtalet att gälla från 2015-04-15.
I beslutet skriver man också att en av Göteborgs Stads beställare den 2015-03-23 gjort en polisanmälan mot VTD avseende brytande av post- eller telehemlighet.

Till Transportarbetaren säger en chef på VTD att man inte anser att man haft så stora problem med utdelningen att det borde föranleda en uppsägning Tidningsbuden får inte dela ut brev - Transportarbetaren
 

35 kommentarer:

 1. Man hade ingen post organisation att tala om när man vann upphandlingen.Normalt förfarande när man returnerar brev.Är att man talar om varför så sker. Några rutiner för detta hade man inte.

  SvaraRadera
 2. Hur kan VTD vinna upphandlingen mot postNord?Vad gjorde VTD till det bättre bolaget?

  SvaraRadera
 3. Finns det någonstans en länk där man kan få tag på motivationen/beslutet i sin helhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. .Kontakta Kommunen upphandlingsbolag.Offentligshetsprincipen kan gälla.Använd en målvakt när du begär ut det.Hur du begär ut det hittar du på grävande journalister.

   Radera
  2. Det finns inte i stort sett inget mer i uppsägningen om motivet än det som finns här ovan

   Radera
 4. Eftersom allt var uppgjort från början till slut med den här upphandlingen.Och avtalet var avsedd som en "livlina"till VTD.Sedan skall lars jonassons uttalande tolkas så här:Kommunens upphandlingsbolag blev överkörda av den sanna göteborgsandan D.v.s våra politiker...Därav att komm,upp.bolag var i mot dom från början.

  SvaraRadera
 5. VTD och ledningen inom det får skylla sig själva. Så här går det när man inte ser vekligheten, och vägrar genomföra en korrekt planering inför ett nytt uppdrag. Bra läxa att minnas i framtiden.

  SvaraRadera
 6. VTD sökte uppdraget i tron att det var redan klart.PostNord skulle vinna upphandlingen!Ingen hade talat för VTD att det var uppgjort!Så vilken "verklighet" talar du om?Hur kan dom planera för nåt som aldrig skulle ha hänt under normala förutsättningar?.

  SvaraRadera
 7. Att upphandlingsbolaget var negativa mot VTD redan från början verkar inte riktigt stämma. Så här skriver man i sin tidning Fördelen nr 2- 2014 " En nyhet är att staden för första gången har en annan leverantör än Posten vad gäller osorterad post. — I stället har vi fått en ny leverantör,Västsvensk tidningsdistribution, som har hand om inrikes A och B-post. Det är historiskt och innebär att vi nu har öppnat upp marknaden så att även små och medelstora företag kan vara med och lämna anbud i framtida upphandlingar. Det är glädjande och något som vi har fått mycket positiva signaler på från tillsyningsmyndigheten, säger Homer Taghizadeh, ansvarig för avtalet hos Upphandlingsbolaget."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stampen är inte precis små-eller medelstort

   Radera
  2. Att man i en kundtidning skulle gå in och skriva om att man ogillade att VTD fått uppdraget genom mygel och sann göteborgsanda.Är vill lika trolig somt att Torbjörn karlsson skulle bli transvestit för att sen färga håret blont och byta namn till pamela andersson.

   Radera
  3. Torbjörn är en bra karl, har träffat han en gång samt pratat me männskan på telefon Röker för mycket...Men hade redan blont hår när vi syntes...Gulp!

   Radera
 8. Är inte förvånad. Vi har inte fått en enda tidning i brevlådan sedan okt 2014. Vanligtvis slängs de på marken utanför porten om den alls delas ut. Ingen på VTD vill ta i problemet, så nog har de problem alltid, personalproblem och ledningsproblem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här tar väl priset som det mest korkade chattinlägget hittills!Du bor i lägenhet och har brevlåda.Sen fortsätter du pren.Fastän du har fått tidningen slängd utanför porten sen oktober!Sen skriver du och reklamerar den här ,en chatt för tidningsbud.

   Radera
 9. Torbjörn sa i GP att postuppdraget bara är cirka 3% av omsättningen, om det är sant så är det riktigt bra om de blir av med uppdraget då det tar minst 30 % mer tid med sortering och utdelning (4tim+2) i snitt (100 brev/dag). Ger det verkligen så lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte man kan räkna så. Då tänker han på VTDs hela omsättning.Med alla transporter i Västsverige och allt inklusive.Men om du ser på ett bud i tex Gbg är det säkert betydligt större del av vad just det budet drar in i pengar. A-post sägs va jäkligt bra betalt jämfört med ip.

   Radera
  2. Exempel på pris på ett privat postbolag,avtalskund
   A-post faktura (månadskund)
   Vikt i gram Exkl moms Inkl moms
   0-50 4,80 6,00
   51-100 9,60 12,00
   101-250 19,20 24,00
   251-500 28,80 36,00
   501-1000 38,40 48,00
   1001-2000 48,00 60,00

   Radera
  3. Dina priser är för B-post annars var det rätt

   Radera
 10. Posten jublar en konkurrent mindre och vad innebär det för oss jo vi kan dö ikapp med det minskade tidningsläsningen. Hurra Hurra

  SvaraRadera
 11. Är det inte änna dravel som vanligt från Muteborgs tjänstemän

  SvaraRadera
 12. Det finns en "social ansvar"- klausul i avtalet. Det vinnande företaget åtar sig att heltidsanställa minst tre personer som tillhör en grupp som har stora svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.VTD har istället deltidsanställt 6 personer med stora svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Men enligt avtalet var det heltidsanställning som gällde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har du noll koll.
   Utdrag från ramavtalet hämtat på upph bolagets avtalssida.

   Leverantören ska senast sex veckor efter det att avtalet trätt i kraft, vid varje tidpunkt
   under den pågående avtalsperioden, tillhandahålla tjänster för 3 personer för allmän
   visstidsanställning i högst 2 år upp till 100%, under den period avtalet löper med Göteborgs
   Stad. Personerna ska anställas på tjänster vars uppgifter i första hand är relaterade till det
   aktuella avtalet.

   dvs upp till 100% innebär inte lika med krav på heltid dvs 6 pers på deltid är betydligt bättre än kravet.

   Radera
  2. Noll koll! Nä du jag har läst hela avtalet och i den efterföljande delen av avtalstexten står att i det fall dessa personer inte kan arbeta heltid ska de kunna anställas på deltid. "upp till 100% betyder ur den anställdes synvinkel, alltså erbjudas upp till 100% anställning. Det betyder inte att man ska erbjudas deltid.

   Radera
  3. I ett företag med så många deltidare var det väl ganska svårt att ta in nya heltidare.Skulle troligen brutit mot ordningsföjden i turordningen och så,eller? Att ta in sex deltidare var nog för att kompencera mot tre heltidare.Alltså skydda turordning men ändå försöka uppfylla kravet

   Radera
 13. Min OC har pratat med HR och de säger att de haft minst 3 heltidareanställda under tiden ibland fler och i början var det 6-12 deltidare. de har tydligen jobbat med dagtidsditribution, postsortering och utredningar så vad han sa har inte kommunen haft några synpunkter på detta utan tvärtom de uppskattade VTDs möjligheter att få in flera och tydligen skickat en en lång lista för sommaren.

  SvaraRadera
 14. Märkligt man bara kunde slå ner detta helt.Var det några politiker som låg bakom?

  SvaraRadera
 15. VTD = Snåla delar ut lön till tidningbudet. De tidningsbudet slänger ner i återvinning och fick inget lön för ip-post. VTD vill ha mer peng till Chefer och VD får 100% lön och sämst bud får 25% lön idioter

  SvaraRadera
 16. ?? en mycket intelligent kommentar. Vill ha mer av dig då du berättar sanningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket dum kommentar på nåt som inte är sant.Vi har visst fått betalt för ip-post.Fast inte så mycket som vi skulle.Sen var det ingen kommentar hen skrev utan. Ett svårbegripligt inlägg.Vilket gör din kommentar desto mer korkad

   Radera
 17. Är det inte så att man bjuder en viss summa för hela uppdraget? Eller är det betalning per brev.Jag tror det är en summa.T.ex 35 miljoner.

  SvaraRadera
 18. Du menar att VTD har betalat kommunen för att få uppdraget dela ut brev?Eller att VTD betalar kommunen för varje brev dom får.VTD affärside har då tydligen varit att sälja breven till högstbjudande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju VTD som får betalt.Frågan var väl om det var en fast summa eller inte. När det är ett ramavtal så tror jag istället man fakturerar kommunen för varje brev man delar ut.Hela ramavtalet ansågs vara värt ca 75-80 miljoner på fyra år för VTD.

   Radera
  2. Här försöker man vara rolig.Men istället tas man på allvar.Eller så fattade ingen vad jag menade./april 22 Dagen då underfundig humor änna kAlapsade och dog.

   Radera
 19. Det kan bli fel ibland speciellt i Majorna-Linné
  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2710737-information-om-cannabis-hamnar-fel.
  Obs det var Posten som delade ut kuverten

  SvaraRadera
 20. Gräv lite mer, händer det nått, jo förmodligen,

  SvaraRadera