Comarth elfordon på väg in i distributionen?

15 juli 2015

Ska den lilla elbilen Comarth, som tillverkas i den sydspanska staden Murcia, slå igenom i tidningsdistributionen?

Comarths distributionsbil började användas av spanska posten för många år sedan. Därefter har franska, norska och danska posten köpt in Comarth-bilar. 
För en tid sedan skrev posten i Sverige kontrakt på inköp av ett stort antal blå Comarth elfordon, som efter hand ska ersätta de Clubcar elbilar som posten i Sverige började använda redan på 90-talet.
Bilen är en distributionsmodell av de små enkla eldrivna golf-, hotell och vaktmästarbilar som funnits på marknaden under många år. Den har en maxfart på ca 50 km/tim.

Norrköpings Tidningar skriver om hur den lilla spanjoren testas för tidningsutdelning i villakvarteren i Norrköping under sommaren.

I Norge har meningarna varit delade om Comarth-bilen. Norska posten planerade ett inköp på 500 bilar, men det blev bara lite över 200. När bilen började användas 2012 kritiserades den av brevbärarnas fackförening, som kallade den för en skranglig, oskyddad farkost. Med tunt plexiglas, oisolerad och dålig bromsverkan vid full last. 
Bra för miljön -  men dålig för brevbärarnas arbetsmiljö, enligt facket.
Norska posten säger idag att man är nöjda med bilen, men erkänner att man har haft stora problem med den. Enligt brevbärarna stannade den ofta efter ett par timmars körning i snö och kyla.
Till en början tycks en ganska stor del av bilarna stått stilla under vintern. Men enligt posten Norge har man kommit till rätta med problemen, bl.a.genom att använda den på vad man kallar "rätt anpassade rutter". 
Här är en Youtube-film som visar bilen.

2 kommentarer:

  1. AC-motor. Är det luftkonditionering i motorn? I Sverige säger vi elmotor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. electric motor driven by an alternating current (AC).

      Radera