Tidningsbudens arbetsmiljönämnd har kapsejsat

10 februari 2016

TAN - Tidningsdistributörernas Arbetsmiljönämnd har brutit samman.

TAN är en miljönämnd där företagen och fackföreningen Transport gemensamt ska se till att 0,2 % av lönesumman varje år används till utbildning, utrustning, tidningsbudens trivsel eller förbättringar som kan rymmas inom arbetsmiljöområdet. 

Företagen ska lämna in redovisning på alla projekt som pengarna gått till. Och betala in eventuella oanvända medel till TAN senast den 31 mars varje år.

Av 0,2 % ska 0,03 % gå till central verksamhet.  

TAN:s ekonomi har helt varit i händerna på Almega. 
Och har varit fullständigt misskött sen lång tid tillbaka. 
Det finns inga redovisningar eller riktig bokföring som har kunnat visas upp. 
Företag har inte redovisat vad pengarna gått till och har inte betalat in pengarna. Företag har också bränt medlen på saker de inte var avsedda för och vägrat återbetala dem.

Beslut om hur pengarna ska användas ska enligt kollektivavtalet, tas av den lokala skyddskommittén om det finns någon, eller om det inte finns, av företaget och Transports lokalavdelning. Men det har inte fungerat.

TAN styrs av TAN-kommittén som ska hålla fyra möten om året och kontrollera verksamheten. Även ett tidningsbud har varit med i kommittén, men har numera lämnat den.

I verksamhetsberättelsen för Transportarbetareförbundet för år 2014 skriver man:
"Arbetet i nämnden har varit ovanligt stökigt under året på grund av att arbetsgivarparten använt de ekonomiska medel som genereras i nämnden, till ändamål vilket de ej varit avsedda för. Av de fyra ordinarie mötena som skulle genomföras under året var det endast två som kom till stånd."
Under 2015 kom inget möte till stånd.
Protokollen för nämndens möten har inte kunnat skrivas under, eftersom parterna inte varit överens om vad som skulle stå i protokollen. 

Jan Miörner, som ensam stod för den centrala verksamheten, la ner sina kurser under förra året.

Hemsidan taninfo.se är nu nersläckt.

Enligt uppgifter skojades det mycket med de lokala medlen inom VTD tidigare, men företaget ryckte upp sig under en tid. Tidningsbärarna och Herenco tycks ha varit de allra mest "hopplösa fallen" under den senaste tiden.
TAN har arrangerat en kurs enbart för chefer på Nootska palatset i Stockholm

Almega har ansett att man skulle släta över och strunta i allt, medan Transports representanter har begärt en redovisning och protesterat mot skojerierna.
Informationen till tidningsbuden om verksamheten har varit i det närmaste obefintlig.

Ett möjligt scenario är att TAN går i graven helt och att tidningsbuden tas in i  TYA. 
Tidningsbuden kommer säkerligen inte att tillfrågas om så sker.

4 kommentarer:

 1. Vi blev mer eller mindre påtvingade en uniform av och VTD.Usel kvalitet på dessa kläder.Det där med att det blir vinter och kyla i det här landet ibland tänkte dom inte på...Ungefär som med cyklarna.Oj titta va ä de vita där!.Allt dom där kläderna handlade om var att vi skulle gå runt agera reklampelare för VTD..Mitt i natten!När jag och andra VTD-bud efterfrågar kläder..så slår dom ut med händerna och säger att det inte finns några.Dom hävdar att pengarna tog slut för
  några år sedan.Så kläder får du köpa själv.

  SvaraRadera
 2. Den så kallade artikeln ovan saknar all verklighet men ändamålen helgar medlen dvs det du beskriver är Transports syn för att ta TAN till TYA. Det är lite kul att denna Transports fientliga sida tar Transports sida.

  SvaraRadera
 3. Tack för att ni tar Milletegs syn på TAN dvs Transports

  SvaraRadera
 4. Skål Almegavänner,och alla gamla kompisar i före detta Tidningsutgivarna

  SvaraRadera