Örnsköldsvik - första staden utan tidningsbud

I maj tänker Mittmedia lägga över tidningsutdelningen på Postnords brevbärare. Brevbärarna kan komma att betraktas som svartfötter eftersom tidningsbudens kollektivavtal inte tillåter att utdelning sköts genom entreprenörer på det sättet.
22 NOVEMBER 2017

Örnsköldsvik ska bli den första staden i Sverige där man utrotar tidningsbudsutdelningen - och helt i onödan och i strid mot ett undertecknat kollektivavtal.
Mittmedia och Postnord är den kombination som ska leda fram till att alla tidningsbuden avskedas i Örnsköldsviksområdet i maj nästa år, Ångermanlands största stad med cirka 33.000 invånare och över 56.000 i kommunen.

Att Postnord har delat ut morgontidningen under dagen i glest befolkade delar av Sverige har alltid förekommit.
Men nu tänker Mittmedia i samarbete med Postnord slå ut tidningsutdelningen i ett samlat tätbefolkat kustområde.
Och hotar med att det finns planer på att göra samma sak på fler platser i sitt täckningsområde i Dalarna och stora delar av Norrland.


Mittmedias julklapp till tidningsbuden var i år detsamma som en kniv i ryggen. Alla tidningsbud i Örnsköldsviksområdet avskedas och de som behåller papperstidningen ska få den på dagen med Postnords brevbärare.

Det är många som har beskrivit hur Mittmedia driver en politik som går ut på att sänka papperstidningen och dra ner all lokaljournalistik. Koncernen har steg för steg höjt prenumerationspriserna och lagt ner en stor del av sina lokalredaktioner.

Istället experimenterar de med olika kostsamma digitala projekt.

Även den gamla tidens Mittmedia har beskrivits som något i hästväg. Läs här om människosynen hos den gamla ledningen från Gävle: "Håll käften, jävla kärringjävel och gå ut och måla läpparna".

 
När chefredaktören för Örnsköldsviks Allehanda svarar på frågor om hur det är att avskeda tidningsbuden tar hon det med en klackspark och skryter istället med att "Vi kan bli först i landet".

Hon menar att papperstidningen är ett dåligt medieval och prenumeranterna ska vara glada om de kan få en papperstidning på dagen med posten.
Hon hånar papperstidningsläsarna och skriver att om de nu måste ha en papperstidning till frukost, så kan de sätta sig och lösa korsordet i gårdagens tidning.
Hon vet ingenting om att nästan alla andra tidningskoncerner har tagit in fullt med andra produkter i distributionen och att fler tidningsbud har anställts. Hon rabblar gång på gång upp det hon har blivit itutad om att distributionen blir dyrare hela tiden. På frågan om inte tidningsbuden kan dela ut brev får hon inte till det.
 - Man kanske kunde höra med Postnord, de äger vårat distributionsbolag, svarar hon aningslöst.
I själva verket blockerar Postnord både brev och annan utdelning genom tidningsbuden. 
Bring Citymail har uppskattningsvis 3 miljoner brev om året från sina kunder till Örnsköldsvik, som bolaget tvingas lämna över till Postnord. Eftersom tidningsbudsutdelning inte fungerar genom Postnords företag Tidningstjänst.

Att tidningsbudsutdelningen stoppas innebär också ett avbräck för MTD och deras möjligheter att värva nya titlar och behålla gamla. Tidskrifter måste då betala ett högt pris för att låta Postnord ta över en liten del av upplagan. Samt ett slag mot tidningar som Dagens Nyheter och Dagens Industri som också tvingas ställa in sin tidningsutdelning i området.

Mittmedia hade tidigare ett eget distributionsbolag i Dalarna och Norrland, Svensk Morgondistribution.
Men bolaget missköttes så grovt att man tvingas lägga ner företaget 2012 och Mittmedia, VK och Norran, skrev ett femårigt kontrakt med Tidningstjänst. I sommar löpte kontraktet ut och de hade chansen att lämna Tidningstjänst och gå in med andra produkter, men har istället förlängt kontraktet. Och planerar nu att i samarbete med Postnord börja riva ner tidningsbudsutdelningen i Sverige.
Det är också viktigt att påpeka att om Postnords brevbärare tar över tidningsutdelningen i Örnsköldsvik så bryter de mot en svensk kollektivavtalsöverenskommelse och brevbärarna tas in som "svartfötter".
Något som är än mer känsligt i ett område som gränsar till det röda Ådalen med sina historiska upplevelser.
I Tidningsbudsavtalets första meningar står det tydligt och klart utskrivet att Tidningsdistributionen inte får läggas ut på entreprenad på det sättet. 

Detta avtal omfattar arbetstagare vid Medieföretagens medlemsföretag som i huvudsak arbetar med distribution av tidningar samt adresserade och oadresserade försändelser. 
Gång-, cykel eller bildistributörers arbetsuppgifter får ej bedrivas på entreprenad.
I sin rapport om "Test av Samdistribution i Skellefteå" konstaterar Postnord att det är förbjudet att dela ut tidningar med entreprenörer, enligt Transports kollektivavtal med Medieföretagen.
Mittmedia har genom Medieföretagen undertecknat ett avtal som innebär att de inte har rätt att lägga över tidningsdistributionen på brevbärarna.

Men det är få som tror att Mittmedias chefer skulle ha sådan heder i kroppen att de följer ingångna avtal.

Mittmedia äger numera också distributionsbolaget Prolog med huvudkontor i Örebro och Västerås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar