Tyskland: Planer på att dra in pensionen för tidningsbud

 10 MAJ 2018


I februari antog den tyska koalitionsregeringen, Kristdemokraterna CDU/CSU och socialdemokraterna SPD, ett dekret där det heter att;
"För att skydda det rikstäckande utbudet av pressprodukter för alla hushåll skall bidraget till pensionsförsäkringen som arbetsgivare skall betala för tidningsbud begränsas under en period av fem år till den 31 december 2022, och sänks från 15 till 5 procent."
En journalist säger i en tv-debatt att han tycker att det är hemskt att man plockar av pensionen för tidningsbuden, men han kallar tidningsbuden för "de stackars hundarna som jobbar på natten i alla väder".Det har väckt debatt och protester att regimen ännu en gång ger sig på tidningsbuden i Tyskland.
När minimilönen infördes för tre år sedan beslutades att den inte skulle gälla för en enda yrkesgrupp - tidningsbuden.
Och under tre år har tidningshusen kunnat betala under minimilönen till tidningsbud. En beräkning säger att man lurat av de 140.000 tidningsbuden motsvarande omkring 7,5 miljarder kronor genom det beslutet.
Från och med 2018 ska minimilöner också gälla för tidningsbud - men nu kommer ett nytt angrepp.
Pensionsinbetalningarna ska dras ner mycket kraftigt under fem år.

Tidningsbuden är organiserade i fackföreningen Ver.di med nära 3 miljoner medlemmar och tusentals anställda.
Men fackföreningen har inte lyckats försvara deras intressen.

Det socialdemokratiska partiet SPD äger många tidningar i Tyskland. Och mediehusen i Tyskland har bedrivit intensiv lobbyverksamhet mot politikerna för att sätta dit tidningsbuden och plocka av dem pensionen. På samma sätt som gjordes när de fick politikerna att undanta tidningsbuden från minimilönen. De indragna pensionsinbetalningarna kan ge så mycket som motsvarande nära 5 miljarder kronor om året i Medieföretagens fickor.
 

Nyligen slog arbetsdomstolen i Tyskland fast att det var lagligt att dumpa lönen för tidningsbud under tre år.
Samtidigt slogs det fast att tidningsbud har rätt till minst 30 % tillägg i nattersättning.

4 kommentarer:

 1. Samma lobbyverksamhet har varit i Sverige.Där man plockade av tidningsbuden miljarder genom att man kunde sänka lönen hur mycket som helst bara genom att förstora utdelningsområdet.Då fanns det också massor av S-tidingar som lobbade mot facket för att man skulle behålla avtalet som tidningsdirektörerna kallade världens bästa kollektivavtal.De åkte runt på alla hotell i Sverige söp och åt och skröt om hur mycket de kunde sänkalönerna. Först när S-tidningarna var borta och hela branschen gått ner sig i totlal kriminalitet och svartlöner gick det att få bort tokavtalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken förljugen skröna.Växer din näsa mer så får du problem att både att köra bil och dela ut dina tidningar...

   Radera
  2. Är du fackopat pinocchio?

   Radera
 2. Klaga inte på SPD, klaga på deras väljare om ni nu tror att detta beror på ondska och girighet. Det är dock min fasta övertygelse att tidningsbranchen i Tyskland precis som i Sverige är pressad och då måste ibland tuffa beslut tas, alternativet är att utdelningsverksamheten läggs ner och buden förlorar jobbet. Men den som inte vill behöver inte dela min övertygelse.

  SvaraRadera