Hög chef på Postnord hoppas på att fler tidningsbud ska få sparken


18 JULI 2018
 
I en intern blogg för Mittmedia säger den högste chefen på Postnord i ett stort område i Norrland, områdesproduktionschefen i Umeå, att hon hoppas att tidningsbuden ska sparkas ut på fler platser än Örnsköldsvik. 
Samtidigt kräver Postnord att tidningsbuden ska vara helt lojala mot företaget.


 "Vilket klockslag tidningen kommer beror på var på brevbärarens runda man bor – mellan klockan 10 och 17 gäller i Örnsköldsvik."
Ur Tidningstjänst interntidning Tabloiden.
Om försöket i Örnsköldsvik blir lyckat finns planer på att gå över till postutdelning på fler orter, Nynäshamn står redan på tur senare i höst.
– Vi hoppas att det blir fler orter. När vi åker vår runda ska vi ha med så mycket volymer som möjligt i bilen, inte minst med tanke på miljön, säger Malin Levander."


Hon är hög chef på Postnord och om Mittmedia-bloggen har citerat henne rätt, säger hon att "Vi hoppas". 
Och tycks alltså tala för Postnord-koncernen i stort.

Postnord hoppas i så fall att de egna medarbetarna kastas ut på gatan och blir utan jobb. Tidningsbuden är genom Tidningstjänst anställda inom Postnord-koncernen.

Motivet är att hon vill att brevbärarna ska fylla upp sina bilar med tidningar. En kortvarig glädje eftersom papperstidningsupplagorna störtdyker när den kommer med posten på dagen.
Tidningarna delas ut på dagtid med Postnords brevbärare, men bara under en tid.
Därefter ska papperstidningen avvecklas helt.

Ingen lojalitet från företaget mot de anställda tidningsbuden.

Skriv att det är roligt att dela ut.
Men när det gäller tidningsbuden kräver Tidningstjänst och Postnord att de ska vara lojala och inte inte framföra någon kritik på sociala medier.
Vi vill hjälpa buden till en bättre upplevelse på sociala medier som facebook, twitter, bloggar och forum, menar Tidningstjänst och i interntidningen Tabloiden får tidningsbuden rådet att som ett exempel skriva "att det är roligt att dela ut och lägga upp en bild på vackra blommor". Däremot är det förbjudet att skriva att det är "pest" att dela ut eller kritisera cheferna. 

Får man skriva på facebook att Tidningstjänst är ett skitbolag?
"Min rekommendation är  att inte skriva en sådan sak i sociala medier, eftersom det kan bli just ett sådant tveksamt fall som flera parter måste titta på för att avgöra om det är ok eller inte", svarar en chef på Tidningstjänst.

De hänvisar till lojalitetsplikten som finns i anställningsavtalet. Den är en direkt fortsättning på den gamla Tjänstehjonsstadgan i Sverige där det slogs fast att husbonden har rätt att bestämma över sina tjänstehjon även på fritiden. 

Och någon lojalitet på andra hållet var det naturligtvis inte frågan om i tjänstehjonsstadgan.

Kommentarer

Anonym sa…
HAHAH ojoj livet som tidningsbud..