Vad händer i Tidningsdistributionen? Vecka 27

* Arbetet, LO:s tidning, går ner i utgivning och blir ett magasin som kommer ungefär var tredje vecka.

En nyhet att ett tidningsbud försov sig.
Och Transport minglar i Almedalen.


* Allehanda i Västernorrland skrev att ett tidningsbud försovit sig i Kramfors. 
Men fortsätter att dela ut tidningen på eftermiddagen i Örnsköldsvik. 
Bonniers har ännu inte lämnat något besked om och när de ska gå tillbaka till riktig nattdistribution igen.

* Sen var det Almedalen i Visby igen.
Utdrag från en Transportfaktura från Almedalen 2016
Transport har många års erfarenhet av Almedalen och det har festats en hel del på kvällarna. I samband med att Lars Lindgren tvingades lämna som ordförande i Transport kom ett par krognotor från Almedalen ut i ljuset. Den falang som ville ta över makten i Transport gick in i Lars Lindgrens sekreterares rum och tog ett antal fakturor från olika krogar som visade att dracks sprit på medlemmarnas bekostnad. De lämnades över till Aftonbladet.
På kongressen i juni 2017 röstades sedan ett förbud för representationssprit igenom på Transportfacket.

Transport arrangerade i år ett par väktarseminarium och ett om att Amazon kanske ska komma till Sverige.
Den som leder Transportdelegationen är kommunikationschefen på Transport som anställdes 2017 och togs från lobbyistbyrån The Labyrinth Public Affairs. (Byrån är märkligt nog en av de stora aktörerna på Almedalen och har en egen mingelträdgård mitt i Visby). 
Själv representerade Transports kommunikationschef Folkpartiet Liberalerna i Danderyds kommun 2013. Och både på Twitter och facebook hyllar hon Jan Björklund.

* Dagens Media intervjuade under veckan Stampens nye VD Johan Hansson.
Han kommer från Bua i Halland och har i många år jobbat på andra sidan jordklotet, bland annat för det numera krisande gratisbladet Metro.
I intervjun påstår han att distributionen är den stora förlustgöraren och under ett helt år ska Stampen försöka dra åt tumskruvarna på VTD och tidningsbuden. 
Andra uppgifter säger att VTD i själva verket aldrig har kompenserats för upplageminskningarna under många år och att koncernen medvetet skriver över förluster på distributionen för att tidningarna ska redovisa bättre resultat.
Samtidigt talar han om att Stampen har stora förhoppningar på att tjäna storkovan på distributionen genom paketutdelning. 
"Den här ”sista kilometern”-distributionen med framför allt e-handelspaket som ju växer otroligt kraftigt. Där förs samtal om att tillsammans med de andra mediehusen sätta upp ett e-handelsbolag. Där tittar vi väldigt mycket på vad man har gjort i Norge med Helthjem som är ett gemensamt distributionsbolag som har varit väldigt framgångsrikt. Vi ser liknande möjligheter även på den svenska marknaden."

I själva verket har ju tidningsdistributionen i Sverige haft ett gemensamt bolag under många år som ägs av VTD och fyra andra distributionsbolag och som liknar HeltHjem och idag satsar på paketutdelning, nämligen MTD.


Kommentarer