Veckokoll.Vecka 30

30 JULI 2019



 * Det är 9 månader tills tidningsbudsavtalet löper ut den 30 april 2020.

* Ett tidningsbud berättar om hur hälften av alla tidningsbud på vissa platser inom VTD:s område redan har fått lämna sin anställning. https://villacalifornia.blog/2019/07/15/tidningsbud-under-ytan/


* Det senaste avtalet var 3:årigt och en enig delegation skrev på avtalet utan förändringar eller förbättringar förutom en lönehöjning, enligt det så kallade "märket".  Motiveringen var att Medieföretagen och Distributionsbolagen var väldigt offensiva mot en fackförening som var försvagad av hårda inre konflikter och skandaler. Avtalsförändringar skulle kostat för mycket, sas det.
Transportfacket släppte kraven på att tidningsbuden skulle få någon slags normal uppdelning mellan OB och vanlig lön. 
Efter över 40 år var det tänkt att det märkliga förhållandet att tidningsbuden inte har lagenliga riktiga ob-tillägg skulle upphöra.
Men så blev det alltså inte. Paragrafen om att OB ska räknas som inbakat i lönen förblev orörd.
Ett litet extra OB som inte får jämföras med riktiga OB-tillägg i andra branscher ska däremot betalas, enligt skrivningen som tillkom 1975 och fortfarande gäller.
Ett annat krav från facket var en ändring eller borttagning av den märkliga arbetsplikten som inte har någon motsvarighet i andra branscher. För en del tidningsbud är arbetsplikten efter ordinarie tid till och med längre än hela arbetstiden.
Ett exempel: Arbetstiden är från 2.45 till 5.00. Arbetsplikt gäller från 5.00 till 7.30 på måndag-fredag och till 8.30 på lördag,söndag,helg. Arbetstiden är då 2.15 och arbetsplikten 2.30 respektive 3.30.

* Medieföretagen Almegas förhandlare ska ha krävt att tidningsbudsavtalets lönetariffer anpassas efter reklamdistributionsavtalet och att lönerna blir vad de kallar "konkurrensmässiga" mot reklamutdelarna.
Reklamdistributionsavtalet har som huvudsaklig löneform en ackordstabell som ger omkring 30-45 kronor i timmen. I Transportsarbetareförbundets verksamhetsberättelse för 2017 står det om tidningsbudens avtalsförhandling:
Arbetsgivarna ville ha en ny lönetariff som skulle vara så låg att det skulle vara möjligt att konkurrera med Direktreklams-avtalet. Vidare så ville de kunna beordra deltidsanställda som arbetar på § 5 (övrigt distributionsarbete) att arbeta mertid. Priserna var så höga att en enhällig delegation var överens om att säkerställa lönerna och avsluta förhandlingarna.

* De som ska leda förhandlingarna 2020  för Transport blir avtalssekreteraren Per Winstén som ersätter Marcel Carlstedt.  
Marcel Carlstedt har lämnat förbundet och är numera förhandlingschef på Securitas. 
Magnus Thelander är ansvarig central ombudsman för tidningsbudens avtal. Han kommer från väktarbranschen och är från Helsingborg. Han ersätter Jerker Nilsson som också kom från väktarbranschen och är från Ystad.

Kommentarer