Postkrisen i Norge - en väckarklocka för svenska mediehus?

Brevlådan ofta tom och ingen tidning. Det kan snart bli verklighet på den norska landsbygden.
 24 NOVEMBER 2018


Planer i Norge på att dela ut post i genomsnitt bara 2,5 dar i veckan kan bli ett hårt slag för lokaltidningar som har många postutdelade exemplar på landsbygden och i fjällen.

Samtidigt  är det en väckarklocka för svenska tidningschefer som har planer på att följa efter Örnsköldsviks Allehanda och gå över till Postnord.
Postnord i Sverige vill också minska utdelningsdagarna så snart som möjligt.

Se den proffsiga videon i kampanjen "Avisa ska fram" här. (länk)




Den norska regeringen har lagt ett skarpt förslag om övergång  till postutdelning i genomsnitt  2,5 gånger i veckan. Genom att dela ut två dar en vecka och sedan tre dar nästa vecka, ska en brevbärare gå två rutter.

Precis som i Sverige delar Posten i Norge ut tidningar i glesbygdsområden och fjällen. Det är 173.000 tidningar som delas ut av den norska posten. I Sverige handlar det inte längre bara om glesbygden och fjälltrakterna. 1:a maj började Mittmedia distribuera tidningarna i Örnsköldsviksområdet med Postnord. 

Över 80 tidningsredaktörer över hela Norge protesterar i ett upprop mot planerna på att dra ner antalet utdelningsdagar.
- Det kan betyda slutet för en del tidningar som har många postprenumeranter i glesbygden.

För några veckor sedan gick Postnords svenska VD ut och meddelade att det är ohållbart med utdelning fem dar i veckan i Sverige. Helst vill hon att postlagen ändras redan nästa år, så att utdelningsdagarna kan minskas.




Kommentarer