Point slår av Citymail - oroligt inom distributionen

Nyhetsbärarna - så kallades distributionsbolaget i Växjö för ett antal år sedan. Redan då smiddes planer på brevutdelning. Den förverkligades många år senare genom samarbetet med Bring Citymail. Men redan till försommaren avslutas plötsligt Citymail-breven.
Förändringar står som spön i backen.


  • Norska postens försäljning av Citymail till tyska riskkapitalister ledde till en skilsmässa mellan Citymail och tidningsutdelningen i Stockholm -  och Premo får sköta sig själva igen.
  • NWT-koncernen med huvudsäte i Karlstad kastar ut Tidningstjänst och drar igång ett eget bolag, NWT Distribution, från och med 1:a mars.
  • Nim Distribution sparkar ut nära 40 % av tidningsbuden, dubblar bilkörningen, sätter upp avhämtningslokaler bara på vissa platser med stora avstånd och gör scheman med mängder av smårutter där ingen vet var den ska dela ut nästa natt.
  • Senaste nytt är att Point slår av brevflödet från Citymail omkring 1:a juni och Citymails sorteringsterminal på Sturkögatan i Malmö läggs ner.

För knappt två år sedan, våren 2017,  kunde man läsa i Tidningsbärarnas interntidning om hur postprojektet framskred, sakta men med stora vedermödor. 
"Första veckan i april är det dags för ytterligare 10 000 hushåll i Alvesta med omnejd att få sin post levererad av TB. Det ligger många timmars arbete och förberedelser inför en utrullning och jag vill rikta ett särskilt stort tack till team Växjö för allt jobb ni har lagt ner hittills för att göra detta möjligt!"

Inledningen på postprojektet blev dessutom mycket kaotisk när breven kom till tidningsbuden i en enda röra. 
På kontorsspråk kallas det "utmaningar". 
Post och Telestyrelsen skriver. "I december 2016 startade man sortering till Tidningsbärarna i Skåne, och man drabbades inledningsvis av stora utmaningar i Kristianstad. Därför startade man av kvalitetsmässiga och ekonomiska skäl en ny terminal på Sturkögatan i Malmö, med uppgift att sortera åt Tidningsbärarna. Malmöterminalen har därefter fungerat mycket väl."
När postprojektet påbörjades slogs det på stora trumman för ett stort framtidsprojekt. Idag när det går i graven är det tyst. Point vill inte uttala sig om anledningen till att posten stängs ner eller hur många tidningsbud som riskerar att förlora jobbet.

Redan tidigare tog Skånska Dagbladet in Tidningstjänst och skrotade breven som startades upp i Hässleholmsområdet med stora insatser och kostnader. Och Herenco/Hall Media la ner Citymail-breven strax efter att man börjat få igång utdelningen på riktigt. 

Med mycket jobb och ett antal miljoner bortkastade.
 

En av anledningarna till att posten stängs är att Point precis som Tidningsbärarna har svårt att få tidningsbuden att jobba kvar. Och sjukskrivningstalen är höga.
 

Varje natt har 2 till 10 tidningsbud sjukskrivit sig, skriver Kristiandstadsbladet. Ibland hela 20 % av tidningsbuden.

Kommentarer