Mardröm, tragik, våld. Är det värre idag?





När utdelningen förvandlas till en mardröm, eller tragik.
Är det värre idag och farligare att dela ut tidningar än förr?
Det är svårt att säga. 

Tidningsbud som arbetar mitt i natten har alltid varit utsatta och det är lätt att bara de drabbade eller närstående minns händelser som inträffat lite längre bak i tiden.
Här är några fall som inträffat för ganska länge sedan, men under 2000-talet:

2004. Ett 23 år gammalt tidningsbud och sommarvikarie är på väg till buntstället i Skövde när han mördas med 14 knivhugg på en gång- och cykelväg. En man i samma ålder som tidningsbudet anmäler sig själv och säger att han tror att han har något med händelsen att göra.
Han kan knytas till brottet och döms till livstids fängelse av tingsrätten. Han har sannolikt blandat psykofarmaka och andra droger innan brottet. I hovrätten ändras straffet till sluten psykiatrisk vård och han släpps efter 4-5 år.

2005. På sommaren. Ett tidningsbud nära 40 år, misshandlas fruktansvärt på väster i Lund. Han hittas badande i blod och alla tidningar var nerblodade. Det ska ha varit  en chockartad syn för ambulanspersonalen som kom till platsen. Skallbenet var blottat och ansiktet sönderslaget, samt hela kroppen svårt misshandlad. Varken gärningsman eller tillhygge hittades, men det talades om en kofot - eller en yxa. Han svävade mellan liv och död en tid, men överlevde och genomgick en längre konvalescenstid.

2007. Ett kvinnligt tidningsbud, 20 år gammal, våldtas i Boden i Norrbotten. Hon håller på att packa tidningarna på cykeln när en man kommer fram till henne. Han säger att han vill ha sex. När hon försöker ta upp mobiltelefonen slår han henne i ansiktet och säger att hon får välja mellan att dö eller göra som han säger. Hon våldtas flera gånger både vaginalt och oralt under cirka 45 minuter jämte en cykelväg. Mannen grips efter ett tag och döms till 3 år och 6 månaders fängelse.

2008. I maj på en söndagsnatt våldtas ett 50-årigt manligt tidningsbud av en annan man i Hallunda, Stockholm. Mannen har tidigare antastat tidningsbudet. Den här natten inväntar mannen tidningsbudet gömd vid en port. Inne i trappen ger han sig på tidningsbudet och tvingar ner honom i källaren där han misshandlar honom och sliter av honom kläderna. Han genomför fullbordad våldtäkt.
Ett bra signalement gör att mannen grips och döms till 2 år och 6 månaders fängelse.

2011. På sommaren blir ett tidningsbud från Indien överfallen av två män och slagen med en svart expanderbatong i Västerås. Männen gick först fram till tidningsbudet och sa "Good morning", och slog sedan ner honom. 
På marken får han ta emot en lång rad mycket djupa knivhugg som går in i lungorna och levern. Han är döende och har en stor mängd blod i lungorna när han kommer fram till akuten i Västerås, men överlever. Två högerextremister som använder droger häktas för mordförsök. De frikänns i tingsrätten. Åklagaren vägrade utan förklaring att ta upp målet till hovrätten, trots tidningsbudets enträgna begäran.

Kommentarer

GUILLOU sa…
Benägenheten att inte anmäla hot och våld som man blir utsatt för verkar stiga i takt med att det blir fler och fler bud som ej behärskar det svenska språket och därav ej förstår sina rättigheter till fullo.