Vecka 40: VTD, Foodora, Örnsköldsvik



VTD stänger många filialer.
Ännu inga nya besked om uppsägningar för tidningsbud.
Tar över Alingsås Tidning

Foodora-cyklisterna vann i Norge. 

Örnsköldsvik tillbaka med nattutdelning efter Postfiaskot.



VTD har gått ut med uppgifter till tidningsbuden i Göteborgsregionen om att stora förändringar är på gång, men ingenting om hur många som kommer att förlora jobbet.
Många filialer kommer att bommas igen.


Av 30 filialer blir det 16 kvar och alla filialföreståndare måste söka en ny förändrad tjänst på någon av de kvarvarande filialerna som blir: Stenungssund, Tagene, Rollsbo, Angered, Sävedalen, Mölnlycke, Alingsås, Härlanda, Eriksberg, Torslanda, Linné, Polhem, Mölndal, Högsbo, Kungsbacka, Frölunda.
Enligt uppgifter kommer ett tjugotal på huvudkontoret att få gå i och med omorganisationen bland tjänstemän och chefer.

Ombudsmannen för Transport i Göteborg, Peter Åkesson gillar inte frågor om VTD. Och menar bara att bolagen ser över sina kostnader.

"Naturligtvis har vi koll på de ärenden mm. som vi har på bordet men hela omfattningen vet vi inte. Vi vet bara att tidningsupplagan sjunker hela tiden och att bolagen ser över sina kostnader."

Frågan om en filialföreståndare kan fortsätta som skyddsombud med ännu mer utökade chefsfunktioner, svarar han inte på. Och inte heller på frågan om varför fackansvariga inte sett till att VTD lämnar in lagenliga anmälningar till Arbetsmiljöverket. 
VTD har bara för syns skull lämnat in en enda anmälan om året de senaste åren.

Enligt en fackligt verksam i Göteborg har företaget ännu inte kallat till förhandling/överläggning om nerdragningarna.

Alingsås tidning förklarade sig i konkurs förra veckan. Men har nu tagits över av Stampen Media. Anställda på tidningen säger att de hoppas komma igång med utdelning av papperstidningen mycket snart igen.

Stampens ägarbild efter försäljningen;
PNV Media (Polaris, NWT, VK) 51 procent, av dessa 51 % står Polaris Media, Trondheim, för 70%, Nya Wermlandstidningen i Karlstad 20 % och Västerbottens-Kuriren, Umeå 10 %.
Största ägare i Polaris Media är norska Schibstedt som bland annat äger Aftonbladet, SvD i Sthlm. Men Nya Wermlandstidningen  äger också 26 % av Polaris Media och har därmed ett betydligt större ägande i Stampen Media än vad det kan verka.


Familjen Hjörne 14,6 procent

Ernström Kapital 12,2 procent

Dan Sten Olsson 7,5 procent

Styviken Invest 6,4 procent

Familjen Hörling 4,0 procent


Övriga aktieägare 4,3 procent


Stampens politik har varit att fulredovisa stora förluster för distributionen för att få det att se ut som om tidningarnas resultat är bättre än i verkligheten. VTD har gjort många omläggningar och startat nya utdelningsprojekt och bromsat igen så fort de inte gett tillräckligt snabba och stora pengar.
Företaget har fått kritik för att ha en inkompetent ledning med svågerpolitik och översitteri.

Foodora-buden i Oslo strejkade sig till avtal

- När du är bakfull och eländig på söndagen kan du med gott samvete beställa mat genom Foodora, säger en representant för Fellesforbundet i Norge. "Glöm inte gratulera budet till kollektivavtalet".

Foodora tecknade ett unikt avtal med förbundet i Oslo i slutet på förra veckan efter en lång och intensiv 6 veckors cykelbudsstrejk.

Avtalet ger rätt till en heltidsanställd att få mellan 14- och 15.000 norska kronor om året i ersättning för att själv hålla sig med cykel, skor, kläder, smartphone och annat. Lönen ökar också med 5-6000 om året.

I Sverige misslyckades Transport med att organisera Foodora-cyklisterna och bara ett litet antal har anslutit sig till förbundet.
Transport hade tidigare många anställda så kallade organizers både centralt och genom avdelning 5 i Stockholm. Men medlemsantalet minskade istället för att öka. 
Organiseringsarbetet bedrevs med märkliga metoder som att registrera och sätta betyg på arbetarna mellan 1 och 5. Datainspektionen konstaterade att Transportarbetareförbundet i organiseringsprojektet sysslat med olaglig registrering av människor bakom ryggen på de drabbade.

Tillsyn enligt personuppgiftslagen - behandling av personuppgifter vid facklig organiseringsverksamhet. Datainspektionens beslut. Datainspektionen konstaterar att Svenska Transportarbetareförbundet har behandlat känsliga och integritetskänsliga personuppgifter som annan facktillhörighet, hälsotillstånd, brottsmisstankar m.m. på sätt som varit i strid med 5 a 8 personuppgiftslagen.

Innan kongressen 2017 kom det fram att organiserarna bildat en falang inne i förbundet som kämpade för att ta makten och sätta sig på så många viktiga positioner som möjligt
De förlorade ordförandeomröstningarna i kongressen. Därefter kraschade organiseringsarbetet i stor utsträckning och projektets ledare har idag lämnat förbundet.

Alla verkar överens om Transportarbetareförbundet i Sverige tyvärr inte skulle klarat av en radikal strejk med nya metoder som den som Foodora-buden genomförde i Norge.

Nattutdelning tillbaka i Örnsköldsvik


1:maj 2018 sparkade Mittmedia ut tidningsbuden från Örnsköldsvik. Mittmedia ansåg då att det var ett intressant experiment och troligen ett framgångsrecept för distributionen överallt. Det var den första staden som förlorade nattutdelning av morgontidningen. 

För att undvika konkurs har den gamla Gävlekoncernen idag tvingats sälja alltsammans till Bonniers i Stockholm. Och från oktober har nattutdelningen med tidningsbud återupptagits i Örnsköldsvik och näraliggande samhällen. Men inte i övriga kommundelar.

Tidningstjänst har bara nyanställt 5 tidningsbud.
Det var 53 tidningsbud som förlorade jobbet för ett och ett halv år sedan när tidningen gick över till postutdelning.

Postutdelningen blev ett fiasko. Örnsköldsviks Allehanda har fått se sin upplaga minska mycket kraftigt sedan Postnord tog över. Tidningen hade årsskiftet 2017/2018 nästan 11.000 i upplaga. 

Årsskiftet 2018/2019, då den delats ut åtta månader med Posten (från 1:a maj 2018), var upplagan nere i 5.800 exemplar. Hur mycket den därefter minskat under 2019 vet vi inte.

Kommentarer

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.