Första halvåret 2020: Händelser och angrepp på tidningsbuden


Coronasmittan har vänt upp och ner på Europa. Men i Sverige är det inga stora förändringar. De som har kunnat sitta hemma och skydda sig är kontors- och chefspersonalen. 
För tidningsbuden har det vanliga gällt: Ut i alla väder (och i alla smittor, kan man lägga till).

I andra länder har utdelare åtminstone kunnat jobba ostört under Pandemin. Inte i Sverige.
Många överfall och incidenter har drabbat tidningsbuden, precis som vanligt.

Ibland diskuteras det om det är mer händelser idag än längre tillbaka i tiden.
Det kan man inte direkt säga att det är. Tidningsbuden har varit utsatta sen lång tid tillbaka.
Däremot kan det  nog anses sensationellt att Pandemin inte har minskat antalet fall betydligt mer. Som den gjort i alla andra länder. 

Sverige sticker ut även här.



Den 13 januari blev ett tidningsbud på Premo påhoppad  i Sollentuna och jagad av maskerade män.
En av dem har en kniv och hugger tidningsbudet så att hans jacka och tröja rivs upp och han fick en lätt sårskada i armen. Tidningsbudet såg att en av dem var inne i bilen och rotade igenom den. De skar sönder däcken och försvann.(Källa arbetsmiljöverket).
Arbetsmiljöverket genomförde lite mer än en vecka efter att Premo anmält händelsen en inspektion på Premo och fann att man inte kunde visa på något arbetsmiljöarbete och inte hade utrett händelsen i Sollentuna.


"Ni har inte undersökt och bedömt riskerna för de våld- och hotsituationer som kan förekomma i verksamheten och som riskerar att drabba era arbetstagare. Ni ska undersöka och bedöma riskerna för våld- och hotsituationer på arbetsplatsen".
"Vid inspektionen fick ni information om att det fanns brister som kan leda till att ni behöver betala en sanktionsavgift.  Ni kommer att få besked om det i ett eget brev."

Den 30 januari inträffade en händelse mitt i Östersund i Jämtland. 6 killar försökte stjäla budets cykel och när han hindrade dem blev han misshandlad. Han fick sparkar i huvudet och hade sårskador i ansiktet. Av hans glasögon återstod bara en halv båge utan glas. Tidningstjänst skriver att han inte fick några så allvarliga skador, men hade huvudvärk när man talade med honom under dagen.
I sin "utredning" skriver TAB att en åtgärd som kanske skulle kunna vara möjlig var personlarm. (Källa Arbetsmiljöverket).

12 februari tar en drogpåverkad kvinna några paket från ett bud i Eskilstuna. Hon blir gripen av polisen. (Källa eKuriren).

12 mars blir en mängd tidningar uppeldade vid ett buntställe i Trelleborg och en låst låda uppbruten. Några paket har stulits.(Källa TA).

Den 7 april. TAB anmäler att ett tidningsbud som satt och sorterade tidningar i Sidsjö i Sundsvall blev utdragen ur bilen och sparkad och misshandlad. Glasögonen blev sönderslagna. (Källa AV, SvT)

Den 12 april knivrånas ett cykelbud på Nim i Fosie i Malmö. Rånaren försvinner med cykeln men grips senare av polis. (källa SDS).

16 april. Två män knivrånar ett tidningsbud i Trelleborg. De får med sig tre paket. Tidningsbudet blir inte fysiskt skadad. Källa (TA)

Ett tidningsbud på TAB blev bestulen på sin postbil i området Haga i Sundsvall på natten den 23 april.
Postbilen återfanns kraschad och hade voltat vid Himlabadet.(Källa ST)

Vid ett litet samhälle på väg 190 norväst om Göteborg inträffar en händelse som anmäls av VTD.(mycket ovanligt. VTD anmäler som regel inga händelser till Arbetsmiljöverket)
En man kommer fram och kräver att VTD-budet skjutsar honom  till Frölunda. När tidningsbudet säger att det inte går blir mannen aggressiv.  Mannen säger att han ska döda tidningsbudet. Han kastar sedan ut budet från bilen, tar bilen och kör iväg. Bilen spåras med GPS och mannen grips av polis. Händelsen är daterad den 10 maj.(Källa arbetsmiljöverket)

Och två dagar senare, den 12 maj, får ett tidningsbud på Svensk Hemleverans i  Uppsala sin elcykel stulen. En främmande man tvingar honom att låsa upp cykeln. Han tvingas också ta av sig jackan. Mannen försvinner med cykel och jacka.(Källa arbetsmiljöverket)

Den 13 maj blir en anställd på Svensk Hemleverans som arbetar med att köra en lastbil chockad av en händelse inne i Norrtälje. En man försöker begå självmord genom att kasta sig framför bilen. Mannen blir lite senare skjuten i benet av en polisman.(Arbetsmiljöverket)

Tre dagar senare, den 16 maj, dateras en händelse på landsbygden i Värmland. Ett tidningsbud på NWT Direkt möter en bil som kör i hög hastighet. Den har sedan vänt och kommer bakom i hög fart. Tidningsbudet tror att den ska köra in i budets bil bakifrån men den girar ut , kör om och försöker preja ner budet i diket. Sedan kör bilen vidare men vänder igen och kommer med fronten mot tidningsbudet. Båda bilarna står nu stilla och budet ser mannens vansinniga blick.Han rusar bilen, bränner däck och drar sedan på rakt mot tidningsbudet. Han lyckas få stopp bara centimeter från budbilen. Han hoppar ut och in i bilen och verkar  drogad. Hela skjortan är röd av vinfläckar. Ögonen står helt stilla på honom och han spottar och gapar. Han ropar att någon gjort skadegörelse. En annan bil passerar. Då kastar han sig in i bilen och börjar förfölja den bilen i hög fart. Tidningsbudet fortsätter utdelningen och efter ett tag kommer samma bil igen. Han går med bredsidan mot henne och försöker preja ner tidningsbudbilen i diket. Båda bilarna blir stående stilla. Då skriker han från sin bil att det är en galning ute på vägen ....han ska ha tag i den och sen drar han i väg i hög hastighet.
Det kvinnliga tidningsbud verkar ha kunnat hantera situationen lugnt.(Källa arbetsmiljöverket).

Nästa dag, den 17 maj misshandlas och rånas ett bilbud på Premo i Hammarby, Stockholm. De sprayar någon vätska på honom. De lyckas inte ta bilen men tvingar bland annat till sig budets nycklar.(källa SvT)

Den 19:e maj har några brutit upp ett nyckelskåp och stulit tre av Points utdelarbilar. De återfinns buskörda  på olika platser.(Källa YA)

Den 20 maj är det dags igen. Flera maskerade män rånar ett tidningsbud på Early Bird-paketen i området Hestra i Borås och försvinner i en bil. (Källa BT).

Den 11 juni stannar ett tidningsbud vid Gäddvik utanför Luleå för att hjälpa en man som kört av vägen. Mannen blir aggressiv och  vill ha tidningsbudets bil. Han slår sönder rutan på tidningsbudsbilen och får in två slag med  ett fälgkors på budet som träffar armen och käken. Han får aldrig tag i bilen -utan grips senare av polis. Tidningsbudet tvingas uppsöka sjukhuset för sina skador.(Källa NSD)

Den 21 juni kallas en polispatrull till en trappuppgång på Hisingen i Göteborg. Ett tidningsbud har ramlat våldsamt i en trapp med misstänkt fraktur i foten som följd. Ambulans och ett par chefer kommer också till platsen. Polisen upprättar en anmälan om  vållande till kroppsskada.
En chef på VTD säger i anmälan att tidningsrundorna på VTD är planerade så att tidningsbuden kan gå i normalt tempo, och inte behöver springa.
Tidningsbudet förs i ambulans till Mölndals sjukhus. (Källa Polisen)

1:a juli. Ett tidningsbud på Premo angrips av en främmande person i Enskededalen under utdelningen. Han får ett hårt slag bakifrån, faller och slår i ansiktet. Tidningsbudet bryter näsbenet och käkbenet och sys vid ögonbrynet. Det var en privatperson som ringde polis och ambulans och han fördes till Södersjukhuset.(Källa arbetsmiljöverket)

Den 9 juli lyckas ett tidningsbud på Point i Oskarshamn driva iväg ett gäng aggressiva personer som tänker ta saker i utdelarvagnen. (källa arbetsmiljöverket) 

Den 14 juli ofredas ett tidningsbud i centrala Eslöv. Ett gäng ungdomar slår omkull cykeln och flabbar och skriker mot budet.(Källa SkD).

Kommentarer