Tidningsbudets krav:42 miljoner

Hög polischef i nordvästra USA gav sig ut på natten och förföljde tidningsutdelaren, en ung svart man. 

Tidningsbudet ifrågasatte vad han gjorde och frågade om han var rasist. Då ringde han ett larmsamtal och ljög om att han befann sig i nöd hotad till livet av tidningsbudet. 

Inom kort kryllade hela området av poliser som var ute efter budet.

40 polisbilar skickades ut. 

Hans liv var i fara. 

Nu kräver tidningsbudet ett skadestånd av Pierce County för rasprofilering, hot mot sitt liv, psykiskt lidande och falsk arrest på minst 5 miljoner dollar, motsvarande 42 miljoner svenska kronor.
 

Lyssna på polischefens falska nödsamtal mot tidningsbudet

 

En natt vid två-tiden i slutet av januari i år blev en hög polischef, Sheriff i Pierce County, tydligen störd av att han hörde tidningsbudet köra förbi sin villa i ett rikt vitt område i Tacoma i USA.

Han slängde sig in i sin stora SUV och började förfölja tidningsbudet, en ung svart man som delat ut i området i flera år.

Utdelaren körde med båda sidorutorna nere i en gammal bil årsmodell 95 och kastade tidningar på villauppfarterna.

Polischefen gensköt honom flera gånger och hängde efter. 

När tidningsbudet var ute från bilen och lämnade en tidning i ett tidningsrör gick han fram till polisens SUV och frågade varför han följde efter honom. Polischefen kallade honom för flera nedsättande saker i stil med "Porch Pirate". Budet sa att han förstod att det handlade om att han var svart i ett vitt område. Det hela trappades upp och till slut stod bilarna front mot front och blinkade med lamporna. 

 

 Tidningsbudet tar en bild mot Sheriffens SUV.

Det är då vid 2-tiden på natten som Sheriffen ringer till polisens nödnummer och ljuger ihop en historia om att han är dödshotad av en man i en "hemlösliknade" bil. 

 Hör samtalet här: 



Han påstår sig först hålla en person blockerad med sin bil. Sen säger han att det är han som är spärrad. Och ljuger om att det handlar om någon som kört in på hans och hans grannars uppfarter och försökt ta sig in i garagen.

Polisoperatören vet att han har självaste Sheriffen i området på tråden och lägger ut ett storlarm med högsta prioritet.

Mer än 40 polispatruller över ett stort område runt det som kallas Pugetsundet ger sig av mot villakvarteret.

Tidningsbudets liv är i fara. Poliserna i Tacoma har en historia av våld och överfall mot utsatta människor. Förra sommaren slogs en svart man ihjäl på öppen gata av polisen i Tacoma.

En polis går med draget vapen mot utdelarens bil och han tvingas ut och blir kroppsvisiterad

Tidningsbudet chockas av den enorma polisinsatsen 

“I’m yelling, what are you guys here for? What am I doing wrong? You guys are trying to arrest a paper carrier!"

Hela kvarteret kryllar snart av poliser, även om många bilar kallas tillbaka när larmet blir avblåst

Situationen lugnar ner sig när det står klart att det handlar om ett  tidningsbud som gör vad han gjort sex nätter i veckan under lång tid. 

- Jag kan ju se att hela bilen är full av tidningar, säger en polis. "Congratulations", svarar tidningsbudet.

 


Polischefen erkänner på natten att tidningsbudet inte hotat honom. Men säger att budet verkade vilja ta strid, “wanted to fight”. Efteråt ger han flera versioner, dels att han aldrig talat med distributören, men senare att tidningsutdelaren sagt att han ska "ta ner honom".

I kommentarerna till filmen om nödsamtalet ifrågasätts om polischefen är nykter den natten. "Han verkar drucken. Svamlar och sluddrar hit och dit och ljuger ogenerat".

Poliserna rapporterar senare att inget brott begåtts och de bestämmer sig för att kalla utryckningen: "Störning".

När händelsen blir känd kommer direkt avgångskrav mot Sheriffen och flera svarta organisationer protesterar. Det anordnas även demonstrationer och Black Lives Matter fyller i en  medborgarrörelseanmälan om övergrepp.

Sheriffen har vägrat lämna sin post. Just nu pågår två utredningar om vad han gjorde mot tidningsbudet den natten och vilka konsekvenser det ska få. En av utredningarna handlar om att utreda brottsmisstankar som gäller falsk angivelse och maktmissbruk.

Och i förra veckan kom tidningsutdelarens advokater med sina skadeståndsanspråk för rasprofilering och psykiskt lidande. Kravet är att Pierce County ska betala minst 5 miljoner dollar.



Det är vanligt i USA att advokatbyråer tar sig an skadeståndskrav mot att de får en rejäl bit av pengarna vid en vinst i rättegång eller vid en förlikning. Vid förlust tar de på sig alla kostnader.


Några händelser i Sverige där tidningsbud råkat ut för poliser:

.. en uppskakande händelse som inträffade i Umeå. Där ett tidningsbud blev svårt chockad efter att ha angripits av en grupp poliser som skrikande rusade fram mot honom med dragna vapen och tvingade ner honom med ansiktet mot marken. Först när en polispatrull anlände och meddelade att den man som man var ute efter hade gripits så tillät man tidningsbudet att resa sig upp och ringa efter hjälp. 

 Slet sönder armen. Lämnades på gatan av poliser, blödande och svimfärdig.

 Sjukskriven 3 månader, en sketen ersättning på 17.000. Fick inte upp hundens käftar

Polishunden tog tidningsbudet och släpade honom blödande utefter gatan


Kommentarer