Repris i sommar: Betald motion

En liten novell som först publicerades i Tidningsbud.Blogspot 2010:


Betald motion



Det var tre distrikt vid buntstället.
Det var jag som gick 148 och Slumpen var på 154, sen var det 164 som hade haft olika kandidater ett bra tag. 
En natt när vi stod och lastade hörde vi ljudet av en hoppande kärra och en man i träningsdräkt och luva kom joggande om hörnet.
-Jaha, här har vi leveransen klar för nattens övning, sa han och började genast studera buntöverlägget. 
 -Jag ska ta över det här distriktet från och med nu. Jag tar det istället för ett av mina ordinarie motionspass. Det är fina fisken för mej:
-Betald motion, det kan man inte säga nej till.

Nähä, kanske det, sa vi misstroget.
Slumpen gick 154; Jag kallar honom slumpen eftersom hans filosofi var att allt i livet gick på slumpen. Ta bara det här med att hans moster stöp nerför trappen på 154:an just när han hade blivit arbetslös.
 - Jag kan ju i herrans namn inte hoppa runt distriktet på kryckor, menade hon, så han skulle gå några dagar, men det slumpade sig liksom så att han var kvar än.

Så var det en natt vi stod där och väntade utan att se röken av buntbussen. Betald motion kom joggande och tittade sig oroligt omkring,
Vad har inträffat, var är leveransen?
-Kan väl va trycknisse som fått fingret i kläm eller så har han lagt dom på taket, sa Slumpen.
Betald motion sneglade lite upp mot taket, "men det brukar han väl inte ,sa han, måste jag nu ringa arbetsledningen och meddela att jag nu har inställt mig på utlämningsplatsen?"
-Nä, för guds skull gör inte det, sa jag, då tror dom att du blivit spritt språngande galen.
Dagarna gick. Betald motion kom joggande med sin kärra och ibland ropade han lite uppgivet:
-Upp med mungiporna. Nu blir det betald motion igen, armarna utåt sträck – knäna böj. Här behövs det uppvärmning innan passet går igång. Nu kommer vi igen här.
 – Betald motion, det är inte många som förunnas i den arla timmen.

Men dagarna blev till månader och snart hördes inget skumpande från kärran när Betald motion kom. Han hade börjat fotvandra helt stilla till passet. Och snart märkte vi att han kom allt tidigare och var igång innan vi hann fram till ´platsen`.
När tidningarna var sena en natt stod han och väntade.

Blir det ingen betald gymnastik, sa Slumpen, gungade lite fånigt med knäna, hostade och tände en cigarett.
"Var inte dum nu, jag är skadad, sa Betald motion och grimaserade, det är en mindre bristning i övre delen av ankelpartiet och ömhet i knäskålarna. Företaget har just nu tillfälliga bemanningsproblem. Så man kunde inte bevilja mig någon avlösning. Jag blir därför nödgad att påbörja arbetet så tidigt som det går, eftersom jag inte kan upprätthålla ett effektivt arbetstempo."

En natt såg Betald motion dystrare ut än på länge.
 -Hur är det fatt, undrade vi.
Jag har utsatts för en förolämpande situation, sa Betald motion. En man slet upp dörren: Ska du sno hit tidningsjävlen i rätt tid eller ska du ha stryk, ropade han i ansiktet på mig.
-Hehe vilket missfoster, sa jag. -När dom gör så där brukar jag småhämnas, tv-bilagan utgår, och sportbilagan ibland och lite sånt, för länge längesedan, då fanns det en tidningschef som var lite justare mot buden. 
Om någon jäklades med buden så sa han bara ”återbetala det han har kvar och avsluta prenumerationen”.

Betald motion såg allt mer pressad ut för varje natt och vi började allvarligt bekymra oss för hans hälsa. 

Så en natt kom inte Betald motion alls. Vi väntade och väntade, långt om länge kom en svartklädd tjej med punkfrisyr och drog kärran efter sig. Hon sa ett kort, nästan ohörbart ´hej`.
Hon gick direkt till 164:ns buntar och började lasta.
Blir det ingen mer betald motion nu, sa Slumpen.  
 -Va?, sa tjejen.
Nä jag menar ska du gå 164:an: har den andre slutat.
-Ja, det var en som slutade. - Bossen sa att han till och med lämnat in skriftlig avskedsansökan, det var visst första gången i historien, jag fick ta det här nu.

Hon lastade sina buntar och hennes ögon var bara som små, små, små streck.

Kommentarer