Zalandos lager är som ett stort fängelse

Expressen publicerar ännu en skräckrapport från klädjätten Zalandos packlager i Brunna utanför Stockholm.

Men Transportarbetareförbundet försvarar Zalando och Ingram Micro och påstår att det är arbetarna som tar strid för sina rättigheter som är problemet.

 

Det är enligt Transportledningen, arbetarna som ställer till problem genom att gå med i syndikalisterna.

Lagret kallas "fängelset" av de anställda. För ett par år sedan kom samma skräckrapporter genom Aftonbladet.  ’Alla som uppnår målen kommer att få något bra, ni som inte gör det kommer vi begrava`. 

En skillnad är att i sommar gick anställda öppet ut och berättade om förhållandena på Zalandos Stockholmslager i Expressen, och sa att ingenting förbättrats utan tvärtom blivit ännu värre.

Ur Expressen i början juli 2021
 

Anställda har svimmat under arbetstid på grund av stress. Fackligt anslutna trakasseras och hotas hela tiden med avsked.

De som är med i "fel fackförening" vill säga. Företaget uppmanar de anställda att gå med i Transportarbetareförbundet.

Flera gravida arbetare har fått missfall på grund av det höga arbetstempot och att de tvingas arbeta stående hela dagen.
De upprepande rörelserna och stressen har lett till svåra arbetsskador.

Många är nyanlända flyktingar som kämpar för att få uppehållstillstånd i Sverige och som ledningen behandlar som slavar. De är starkt beroende av jobbet.

Ingram Micro anlitar också mängder av bemanningsanställda som hotas med att förlora jobbet på direkten om teamledarna hugger dom. Efter Expressens artikel gick ledarna runt och tvingade anställda att skiva sitt namn på ett papper där de förklarar att de anser att det som står i artikeln är falskt. 

Lagret drivs av en multinationell bjässe som heter Ingram Micro och de packar varor åt svenska kunder för Zalando. Det är hypermodernt och superhygieniskt.

Det får inte komma en fläck eller en rynka på de fina svenska kundernas varor. Men arbetarna behandlas som skit. Och de granskas och bevakas minutiöst av chefer och de svenskar som arbetar i den så kallade kvalitetsavdelningen. 

De som packar Zalandos e-paket får bara ta med sig en vattenflaska och passerkortet in i lagerlokalen.

En arbetare berättar i Expressen hur han lämnade Bangladesh för ett bättre liv men säger att Ingram Micro behandlar sina anställda precis som man gör där. Han ska packa 92 paket i timmen vilket egentligen är helt omöjligt

– Men vi piskas att göra det. Därför skriker cheferna om vi exempelvis behöver gå på toaletten.


Zalando är Europas största onlineförsäljare av kläder. Har de verkligen inte råd med fläktar? Frågar tidningen ETC.

Arbetarna får inte samtala med varandra, inte gå på toaletten och inte sätta sig ner. Cheferna skriker och hotar om någon inte håller tempo eller behöver gå på toa. De har raffinerade system för att mäta arbetstempot och straffa de som inte fyller kvoten med löneavdrag. De drar av 800 eller över 1000 och säger att det är NTT. Ingen vet vad bokstäverna NTT egentligen står för, mer än att något inte duger åt ledningen, och att någon blivit varnad eller inte fyllt kvoten.

De har 30 minuters måltidsuppehåll då det är tillåtet att gå på toaletten - men i den 31:a minuten börjar ledarna skrika. En arbetare avskedades på dagen efter att ha fått tre varningar efter varann för att ha varit "spydig" mot en ledare.

Cheferna väljer  kvinnor som ska "dejtas". Den som nekar flyttas till sämre arbetsuppgifter.  En "team-ledare" visade upp videofilmer där han hade sex med en kvinnlig arbetare. En palestinsk kvinna berättar att hon till slut lämnade lagret efter sex-trakasserier.

Nu är Ingram och Zalando rasande över att arbetare gått ut i Expressen och avslöjat hur det ser ut på lagret.

Men Transportfackets avtalssekreterare har tillsammans med VD:n för Brunnalagret sänt ut en  skrivelse till de anställda.

ETC skriver att när arbetarna började organisera sig inom syndikalisterna skickade "Ingrams VD ut ett brev tillsammans med Transports avtalssekreterare och förklarade att arbetsmiljön var tipptopp och att samarbetet mellan fack och företag fungerade perfekt."

Zalandos huvudägare är den ökända Kinnevik/Stenbeckklanen som bland annat driver Tele2 och Mathem. De beskrivs som en hyperkapitalistisk klan som alltid gått över lik för pengar med udda metoder. Andra ägare är AKO Capital, Vanguard, BlackRock och norska oljefonden. Alla anses tillhöra gräddan av smutsiga miljöförstörare och klimatligister i världen.

Och Zalando skördar guld. Omsättningen under ett enda kvartal, 1:a 2021, är på ofantliga 2 237 miljoner euro.

Men de har inte råd med att låta de anställda hämta andan, inte råd med riktig ventilation i anläggningen i Brunna och inte råd att låta de anställda sätta sig ner.


No Strike, says Handels!

Under senaste tiden har det diskuterats om strejk på lagret. Handels har sprungit runt och satt upp lappar om att det är olagligt att strejka. En ombudsman från Handels förklarar handlandet med att de vet att de som är med i Handels på lagret är fruktansvärt missnöjda och vill strejka för att hämnas på företaget.  Handels påstår att de vill varna sina medlemmar och tala om att det är förbjudet att strejka i Sverige.

Men förhandlingsombudet för  Transportarbetareförbundet säger däremot, enligt Expressen, att de har ett gott samarbete med företaget och att det är de protesterande arbetarna som är med i syndikalisterna som är problemet. De har ställt till oreda. Hon stod mycket högt placerad på Vänsterpartiets valsedel vid det senaste EU-valet.

 

30 anställda samlades i sommar utanför grindarna med skyltar, protesterade mot slaveriet och gjorde något oerhört. De visade öppet att de bryter mot tystnadskulturen och rädslan på företaget.

Och Transport och Handels har idag blivit  minoritetsfack på Zalando-lagret. Transport har inte lyckats få fram ett enda skyddsombud på nästan 600 anställda. Störst är Syndikalisterna som nekas både skyddsombud och avtal.

   

”Activists of Optimism” heter modeföretaget Zalandos nya reklamkampanj, som vill ”hylla alla de som står upp för positivitetens kraft och inser makten i ett leende”. Här har Transportarbetareförbundet skickat ut ett helt gäng leende betalda svenska uppsökare. De  bryter av  mot de pressade arbetarna inne i lagret. Och tre nya inlägg i  avdelning 5:s facebook handlar om att de plötsligt skickar uppsökare till just Brunna.

Tidningen ETC skriver den 4 juli 2021 om Zalandos leende optimism. "Den optimismen har dock inte letat sig in till Zalandos lager i Brunna utanför Stockholm. Där arbetar över sexhundra människor stående i en tryckande hetta. Knappt någon ventilation, inget skyddsombud, inga stolar. Om du arbetar där får du inte sitta ner på hela dagen. Du får löneavdrag när du går på toaletten eller om du inte hinner scanna tillräckligt många varor på en timme. Då får du ”NTT”.

Och varje år höjs antalet varor som en arbetare måste packa för att inte få NTT, skriver ETC.

Efter Expressens artikel har situationen hårdnat ännu mer på lagret. Länk. Ingram-cheferna letar efter fler som ska sparkas.

Och Transportledningen publicerar en text på sin hemsida där de tar Zalando och Ingram Micro i försvar.

Kommentarer