"Buden sitter inte i skogen och dricker kaffe"


Tisdagen den 28 september 2021 börjar rättegången i Arbetsdomstolen i Oslo om tidningsbuden har rätt att få betalt för sitt arbete. 

Den ska pågå i tre dar. 

Det är LO och Fellesforbundet som stämmer Amedias distributionsbolag i Lillehammer.

Det gäller bara 6 tidningsbud som under de senaste två åren jobbat gratis mertid vid över ett tusen tillfällen.

Mörkertalet för tidningsbudens gratisarbete är som alla förstår enormt.

Precis som i Sverige.

 


Flera tidningsbud som skulle ha vittnat i rättegången har dragit sig ur på grund av rädslan och hoten från bolaget om svåra konsekvenser.

Amedia beskrivs som det mediebolag i Norge som är mest arbetarhatiskt och stjäl allra mest från tidningsbuden.

Det norska bolaget har även skaffat sig ett ganska stort ägande i Sverige. 

De äger 20 % av Mittmedia och därmed i Prolog KB, de har 49 % ägande i Hall media och Hall media Logistik. De har under de senaste åren etablerat ett nära samarbete med Bonnier News i Sverige.

 

Tidningsbuden sitter ju inte i skogen och dricker kaffe. De delar ut hela tiden och vill hem. Arbetet tar olika tid varje dag beroende på antalet produkter och olika förhållanden i utdelningen, framhåller budens facklige representant.

Och förklarar att Norges tidningsbudsavtal inte ger utrymme för att ensidigt dra in lönen genom att inte godkänna tiderna. Avtalet säger sedan 2016 att det är den tid som arbetet tar som ska betalas. Tidningsbuden behöver enligt avtalet aldrig motivera mertidsrapporterna utan lön ska utgå för all arbetad tid precis som på andra arbetsplatser. 

Det finns inget utrymme för att beräkna lönerna enligt några andra kriterier.

 I Sverige lovade Transportarbetareförbundets representanter att se till att mertidsfusket skulle stävjas genom en tydlig avtalsskrivning i avtalet som förhandlades i slutet av 2020. 

Men det slutade i ett snöpligt fiasko

Efter att som de säger "inte fått något gehör från bolagens representanter under två veckor" la sig förbundsledningen platt och skrev egenmäktigt på precis samma avtalsparagrafer som tidigare med en avtalslängd på tre år.  

Nu hoppas facket och tidningsbuden i Norge att Arbetsdomstolen en gång för alla ska slå fast att all arbetstid ska vara betald och att gratisarbetet ska upphöra.

Kommentarer