"Indian" som karikatyr hos facket

Mitt i Transportarbetareförbundets förbundskontor på Olof Palmes Gata, i ett rum med utsikt över LO-borgen, finns en rasistisk indiankarikatyr med texten "Indianerna Speedway" uppsatt.

I en envis kamp över 5 årtionden har ursprungsbefolkningarna i Amerika kämpat för att deras kultur inte ska missbrukas av just sportföreningar eller som varumärken.

Och 1:a september 2021 har hockeyklubben i Västra Frölunda till slut fattat galoppen och lämnar sitt gamla smeknamn Frölunda Indians. Och ska ta bort logon med ett fjäderklätt "indianhuvud".                    

Som följd av de stora Black Lives Matters protesterna har statyer och symboler för kolonialism, massmord, rasism och andra grymheter fallit och sopats bort.

En annan uppmärksammad kamp handlar om att få bort karikatyrer, maskotar, logos och namn som idrottsklubbar har tagit från "indianerna".

Den kampen har haft framgångar den senaste tiden. Efter att tidigare nekat i sten har till exempel fotbollsklubben Washington Redskins meddelat att de tar bort namnet och maskoten. Flera stora sponsorer hotade med att avbryta allt samarbete.

Representanter för ursprungsbefolkningens organisationer skriver i ett uttalande angående Washingtons fotbollsklubb.

"Grupperna förväntar sig att NFL kommer att engagera sig i en robust, meningsfull försoningsprocess med Native american-rörelsens ledare, stammar och organisationer för att reparera årtionden av känslomässigt våld och andra allvarliga skador som detta rasistiska lagnamn har orsakat ursprungsbefolkningen."

 Civilrättsorganisationer i USA, stammar, rörelser för native-americans och enskilda personer har fört en oförtröttlig kamp över fem årtionden för att få bort  namn och logos som innehåller karikatyrer och namn kopplade till "indianerna".

Användningen har gång på gång stämplats ut som djupt respektlös, okunnig och rasistisk.

Ungefärlig återgivning av den banderoll som sitter på Transportarbetareförbundets huvudkontor  i Stockholm.

I Sverige är det två klubbar som envist hållit fast vid sina varumärken med "indian-tema".

Frölunda Indians och speedwayklubben Indianerna i Kumla.  SVT: Det är respektlöst.

Men 1:a september meddelar Frölunda HK sina fans att den gamla logon slopas och namnet Indians är historia. 

Det utlöser en lång radda protester på facebook från fans som vill ha kvar symbolen. Men en amerikansk röst i vimlet säger:

 "And here I thought it was Americans who are generally ignorant, racist, and disrespectful towards Indigenous people, but this is showing the Swedes are definitely just as bad.
Thank you, Frölunda HC, for doing what is right. The crybabies will get over it or go back into their caves soon enough."

Den enda större kvarvarande klubben i Sverige verkar nu vara den med de motorcykelsladdande ungdomarna i Kumla.

Transports ordförande framför banderollen för Speedwayklubben Indianerna ur Transportarbetaren.

Banderollen finns upphängd i det som kallas hörnrummet på förbundets huvudkontor i Stockholm.


Kommentarer