Slagsmål om paketen

För kort tid sedan blev det tumult i Uppsala centrum när ett tidningsbud hindrade en ung man från att stjäla Early Birds paket från honom.

En liknande händelse inträffade sista dagen i augusti i lilla Bollstabruk norr om Kramfors i Ångermanland.

När tidningsbudet på Tidningstjänst kom till buntplatsen vid Coop i Bollstabruk hade en man tagit flera paket. Mannen blev aggressiv mot tidningsbudet som inte tänkte acceptera att han försvann med paketen. Slagsmål utbröt. Tidningsbudet träffades av flera slag i ansiktet, under ögat och på munnen.

Polisen kallades till platsen och förde bort mannen.

Coop i Bollstabruk, Västernorrland.

Tidningsbuden delar nu, enligt Early Bird ut 1 miljon paket i månaden. Och paketutdelningen ska växa så det knakar, enligt ledningen för E.B.

 - Vi står inför väldigt stora volymökningar.

En stor del av paketen förmedlas idag genom en förmedlare av Kinapaket i Halmstad som bland annat servar det kinesiska fraktbolaget Yun Express. 

En av storkunderna är världens största internethandlare inom modebranschen, kinesiska Shein.

Under senaste tiden har överfall på grund av paketen blivit allt vanligare. Och det har drabbat alla sorters bud, gång, cykel och bil.

Det är dock viktigt att påpeka att överfall på tidningsbud har varit mycket vanligt långt innan paketutdelningen började.

Tidningen Arbetarskydd sommaren 2012


 

För 10 år sedan, 2011-2012 anmälde Premo 39 allvarliga fall i Stockholm under ett år.

I år har inget fall anmälts i Stockholm. Det senaste var nästan ett år sedan. I oktober 2020. 

En av anledningarna är att Premo idag ogärna anmäler till Arbetsmiljöverket för att slippa undan inspektioner och annat som de anser vara otrevligt. 

Men siffrorna är ändå tankeväckande.

Många stölder av paket sker efter att tidningsbudet har levererat paketen. På Trustpilot är det många som klagar över att de inte fått sina paket. Många missuppfattar Sms:et om att paketet är levererat som kommer först på morronen. De tror att tidningsbuden precis har lämnat paketet och skriver. att "det fanns inget paket, jag sprang ut direkt och kollade.Tidningsbudet stal det". 

I lägenhetshusen hängs för det mesta paketen i en väl försluten påse på dörrhandtaget någon gång under nattens lopp. Vad som händer fram till det att kunden ska hämta in paketet vet ingen något om. Men det är naturligtvis lätt att skylla på tidningsbudet.

Early Bird får runt om 100 negativa recensioner i månaden på Trustpilot. Ganska många handlar om att paketet försvunnit. 

Förmodligen anser både E.B. och internethandlarna att det är ett acceptabelt svinn. 

Många är också extremt nöjda med att paketen alltid levereras ända hem i alla väder.

Kommentarer

GUILLOU sa…
PLP står i E-budboken men har inte kommit och buden kvitterar alla PLP samtidigt är snarare huvudorsaken.Buden följer inte rutinerna och har ingen koll.
Anonym sa…
Stämmer för jag vet de som blivit oroliga och sagt att de fått sms om att leveransen kommit. Men sen kommer alltid paketet dagen efter. Flera som sagt. Varför får man avisering en dag innan.Konstigt företag menar de. Antagligen markerar budet alla som utdelade men en del kommer dagen efter.