8 års fängelse för mordförsök på utdelare från Borås

Direktören som rusade ut helt naken och sköt mot utdelaren på Svensk Direktreklam utanför Borås dömdes på måndagen (13 december) till 8 års fängelse i Borås Tingsrätt.

Tingsrätten anser att det genom utredningen är klarlagt att det funnits en konkret risk för att målsäganden skulle träffas av något av skotten och därmed avlida.

Företagaren döms till åtta års fängelse för försök till mord, brott mot vapenlagen och ringa narkotikabrott.

Så nära förarplatsen träffade ett av skotten när bilen var i rörelse. 

Vapnet var en Ruger halvautomatisk karbin.

Överfallet kom som en fullständig chock för SDR-budet när han delade ut i egen bil i sommarnatten den 16 augusti i år. Och körde de små idylliska slingrande asfaltvägarna inne bland miljonvillorna i Rydboholm.

På sekunder förvandlades allt till kaos när den nakne mannen öppnade eld på mycket nära håll mot hans bil.

"Att det är bevisat att direktören fortsatte att avfyra skott mot bilen fast den flydde därifrån bedömer tingsrätten som särskilt hänsynslöst."

Tingsrätten lägger ingen vikt vid mannens påståenden om att bilen skulle vara "en busbil" som kört förbi huset ett flertal gånger.

Utdelaren är helt ostraffad och det fanns uppenbart inget annat motiv för honom än att arbeta och dela ut reklam till de aktuella hushållen. Det hus där den dömde direktören bor avböjer reklam. Vägarna är små och trånga och han brukade passera i låg hastighet som sig bör. Han hade delat i området en gång i veckan under 4-5 års tid.

Efter skjutningen påstår mannen att han rusade ut i skogen och kastade bort vapnet. Han fruktade direkt efter skjutningen främst att han skulle bli av med sina vapenlicenser. Han beskriver sig som en mycket hängiven jägare. Därefter kröp han upp på vinden i den stora villan och grävde ner sig i sågspånen, enligt förundersökningen.

Direktören har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, och den har visat att han vid brottstillfället hade en psykisk störning. Han berättade att han inte sovit mycket och att han kvällen innan var berusad på en jaktfest. Detta tillsammans med att han hade en liten mängd amfetamin i kroppen kan ha gett en psykosliknande effekt. Förmågan till att kontrollera sig var nedsatt men saknades inte helt, enligt utredningen. Han var medveten om sin omgivning och kunde berätta vad som hänt, därför döms han för uppsåtligt brott. 

Tingsrätten skriver: "För brott som någon begår under påverkan av en allvarlig psykisk störning krävs det synnerliga skäl för att bestämma påföljden till fängelse (se 30 kap. 6 § brottsbalken). Sådana skäl föreligger i detta fall på grund av gärningens höga straffmätningsvärde samt då XX saknar behov av psykiatrisk vård och i anslutning till brottet själv har vållat sitt tillstånd genom rus. Påföljden ska alltså bestämmas till fängelse."


Kommentarer